Illustration över Kv Farao 17 exteriör. Illustration: Liljewall

Liljewall vinner stort uppdrag åt Fabege

Det står nu klart att Liljewall kommer att rita och utveckla Kvarteret Farao 17 tillsammans med Fabege. Förslaget omfattar en 38.000 kvm stor kontorsfastighet som ska uppföras i Arenastaden, Solna. Mittemot hamnar områdets nya tunnelbanestation, som ändstation för nya gula linjen.

Det handlar om den fastighet som ligger där Dalvägen förgrenar sig till Pyramidvägen.

Under hösten utlystes ett parallellt uppdrag för att gestalta ett av stadsdelens kontorshus, Kvarteret Farao 17 (F17). Vinnande ur tävlingen gick Liljewall som med sitt förslag har gestaltat ett kontorshus som sammankopplar det nya med det befintliga, skapar möjlighet till möten mellan olika målgrupper och som bidrar till att bygga en känsla av gemenskap och trygghet i området.

– F17 är viktig i Arenastadens fortsatta utveckling. Liljewalls förslag till gestaltning är både smakfullt, modernt och tidlöst, samtidigt som vi bedömer att det går att genomföra på ett sätt som möter höga förväntningar på funktion och upplevelse i hyresmarknaden med innehållande av höga hållbarhetsmål och sund projektekonomi. Vi ser fram emot samarbetet med Liljewall, säger Karl Henrik Lenneryd, uthyrare projekt på Fabege.

Illustration över Kvarteret Faraos ljusgård. Illustration: Liljewall

Kvarteret Farao 17 blir ett levande kontorskvarter som bjuder in till ett aktivt vardagsliv även efter klockan fem, enligt planen. Hållbarhet, social interaktion, co-working, mötesytor och restauranger ska bidra till en innovativ miljö där framtidens arbetsplats växer fram. Tvärs över gatan hamnar den framtida tunnelbaneuppgången, som har planerad öppning 2028.

Arkitekturen präglas av tre tydliga volymer, alla med en egen karaktär och egna kvaliteter, enligt Liljewall. Många av fasadens gestaltningselement återupprepas men skapar, genom olika kulör och ytskikt, en fin variation och en tydlig identitet i ett lågmält samspel med närliggande kvarter.

Innanför fasaden öppnar sig en ljus och luftig ljusgård där dagsljuset letar sig ned genom ett glastak. Ljusgården blir en naturlig och inbjudande vistelseyta där människor och företag kan interagera med varandra. Taket på F17 får gröna terrasser i flera väderstreck och med olika karaktär.

Kvarteret Farao ämnas bli en modern kontorsbyggnad med lågt CO2-avtryck och kommer certifieras enligt BREEAM Excellent. Materialvalen har genomgående präglats av robusta och genuina ytskikt med lågt underhållsbehov och som fungerar väl att demontera för återbruk.

– Vi i teamet är otroligt glada att vi fått förtroendet att utveckla F17 tillsammans med Fabege. Vårt mål är en rakt igenom hållbar byggnad, där även gestaltningen håller över tid. Vi har inte råd att bygga dagfjärilar idag, utan för vår gemensamma framtid behöver vi tänka mer långsiktigt än så, säger Camilla Gyllestrand, ansvarig arkitekt på Liljewall.

Detaljplanen, för vilken BAU är arkitekt, har varit på granskning och parallellt med detta pågår projekteringen. Programhandlingen kommer att färdigställas under våren 2023.

Ljusgården vid entrén. Illustration: Liljewall

Fler Nyheter från förstasidan

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan