Illustration över Kv Farao 17 exteriör. Illustration: Liljewall

Liljewall vinner stort uppdrag åt Fabege

Det står nu klart att Liljewall kommer att rita och utveckla Kvarteret Farao 17 tillsammans med Fabege. Förslaget omfattar en 38.000 kvm stor kontorsfastighet som ska uppföras i Arenastaden, Solna. Mittemot hamnar områdets nya tunnelbanestation, som ändstation för nya gula linjen.

Annons

Det handlar om den fastighet som ligger där Dalvägen förgrenar sig till Pyramidvägen.

Under hösten utlystes ett parallellt uppdrag för att gestalta ett av stadsdelens kontorshus, Kvarteret Farao 17 (F17). Vinnande ur tävlingen gick Liljewall som med sitt förslag har gestaltat ett kontorshus som sammankopplar det nya med det befintliga, skapar möjlighet till möten mellan olika målgrupper och som bidrar till att bygga en känsla av gemenskap och trygghet i området.

– F17 är viktig i Arenastadens fortsatta utveckling. Liljewalls förslag till gestaltning är både smakfullt, modernt och tidlöst, samtidigt som vi bedömer att det går att genomföra på ett sätt som möter höga förväntningar på funktion och upplevelse i hyresmarknaden med innehållande av höga hållbarhetsmål och sund projektekonomi. Vi ser fram emot samarbetet med Liljewall, säger Karl Henrik Lenneryd, uthyrare projekt på Fabege.

Illustration över Kvarteret Faraos ljusgård. Illustration: Liljewall

Kvarteret Farao 17 blir ett levande kontorskvarter som bjuder in till ett aktivt vardagsliv även efter klockan fem, enligt planen. Hållbarhet, social interaktion, co-working, mötesytor och restauranger ska bidra till en innovativ miljö där framtidens arbetsplats växer fram. Tvärs över gatan hamnar den framtida tunnelbaneuppgången, som har planerad öppning 2028.

Arkitekturen präglas av tre tydliga volymer, alla med en egen karaktär och egna kvaliteter, enligt Liljewall. Många av fasadens gestaltningselement återupprepas men skapar, genom olika kulör och ytskikt, en fin variation och en tydlig identitet i ett lågmält samspel med närliggande kvarter.

Innanför fasaden öppnar sig en ljus och luftig ljusgård där dagsljuset letar sig ned genom ett glastak. Ljusgården blir en naturlig och inbjudande vistelseyta där människor och företag kan interagera med varandra. Taket på F17 får gröna terrasser i flera väderstreck och med olika karaktär.

Kvarteret Farao ämnas bli en modern kontorsbyggnad med lågt CO2-avtryck och kommer certifieras enligt BREEAM Excellent. Materialvalen har genomgående präglats av robusta och genuina ytskikt med lågt underhållsbehov och som fungerar väl att demontera för återbruk.

– Vi i teamet är otroligt glada att vi fått förtroendet att utveckla F17 tillsammans med Fabege. Vårt mål är en rakt igenom hållbar byggnad, där även gestaltningen håller över tid. Vi har inte råd att bygga dagfjärilar idag, utan för vår gemensamma framtid behöver vi tänka mer långsiktigt än så, säger Camilla Gyllestrand, ansvarig arkitekt på Liljewall.

Detaljplanen, för vilken BAU är arkitekt, har varit på granskning och parallellt med detta pågår projekteringen. Programhandlingen kommer att färdigställas under våren 2023.

Ljusgården vid entrén. Illustration: Liljewall

Missa inte! Fastighetsdagen Stockholm 2024

Den 23 maj är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Stockholm. Seminariet äger rum på Spegelsalen, Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Patriam Vinkelhuset

Byggstartar lyxlägenheter på Lilla Essingen

FV-intervju med vd om att våga börja byggstarta. ”För oss är framdrift viktigt.”

Han blir ny vd för Nivika

Lämnade vd-rollen på annat börsnoterat bolag den 31 januari 2024.

Känd Stureplanskrog i konkurs

Nya delägare och stjärnkockar räckte inte. SEB Trygg Liv tappar stor hyresgäst.

Hotell vid Stureplan växer – tar över två grannlokaler

Stockholms äldsta hotell utökar bar och matsal.

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Metropole, The Node, Ellipsen, Sergel

Avicii-kapital in i satsning på coworking

Berättar för FV om satsningen och att bolaget i gengäld ska sätta fart på kultursatsning i hjärtat av Stockholm.

Fick sparken som vd – går till skandalomsusat bolag

Flera höga tjänstemän har lämnat bolaget på kort tid.

Inleder ny stor satsning – värvar två från konkurrent

Stort konsultbolag gör inbrytning inom nytt segment. FV berättar om framtidsplanerna.

LKF Lund 1000 bostäder

Vill bygga 1.000 bostäder i Lund

Stort stadsutvecklingsprojekt i norra Lund. Samarbete med flera aktörer.

Norra Sundskajen, Malmö

Bilder: Så kan Ön byggas ut med 250 bostäder

Riksbyggen vill tillsammans med Sundprojekt bygga 250 bostäder i elva nya bostadshus  på Ön.

Stänger hos Hufvudstaden bredvid NK

Två stora butikslokaler snart tomställda mitt i Stockholm.

Tillbaka till förstasidan