Lennart Weiss: ”Inget ytterligare stort prisfall”

Veidekke har publicerat höstens utgåva av ”Den svenska bostadsmarknaden” och där analyseras bostadsmarknaden, bostadsbyggandet och prisutvecklingen. Rapporten kommenterar dels orsakerna till det stora prisfallet som skedde förra hösten samt gör en prognos för prisutvecklingen framåt.

– Det är tydligt att det stora prisfall som skedde förra hösten i huvudsak orsakades av genomförda kreditrestriktioner, inte ökat utbud som Finansinspektionen hävdar, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke Sverige. Bostadsmarknaden är lokal och prisfallet skedde även i marknader som helt saknade tillskott av nya bostäder.

En central fråga i debatten är vart priserna förväntas ta vägen. Veidekke delar inte bilden att ytterligare stora prisfall är att vänta som ges av vissa mäklare och banker.

– Priser styrs fundamentalt av den ekonomiska utvecklingen, det vill säga hushållens inkomster och finansiella tillgångar. Tror man på de prognoser för den ekonomiska utvecklingen som ges av regeringen, Riksbanken, Konjunkturinstitutet med flera så framstår det osannolikt med nya prisfall. Mest troligt är att priserna kommer att utvecklas sidledes eller svagt uppåt de närmaste åren, spår Lennart Weiss.

– I debatten blandar man ofta ihop prisutvecklingen för nyproduktionen och prisutvecklingen på successionsmarknaden. Med den förändring av marknadsvillkoren som skett har priserna i nyproduktionen anpassats till successionsmarknaden. Den premie som normalt tas ut i nyproduktionen för högre kostnader och ”nytt och fräscht” kan för närvarande inte tas ut. Detta påverkar snarare företagens möjligheter att starta nya projekt än priserna på den totala marknaden. Debatten misstolkar alltså sambanden och drar delvis fel slutsatser, enligt Lennart Weiss.

Fler Nyheter från förstasidan

Lennerhov och nya MoS på heldag om fysisk handel

Nya trender och koncept kan få fart på traditionell handel. Vassa handelsaktörer och tunga fastighetsinvesterare bland årets talare på Köpcentrum & Butiker.

Säljer kontorshus längs E4:an

Norr om Stockholm. Egenanvändare beslutat sig för att sälja efter att signerat flytt till nya lokaler.

Datum för ny rekordauktion – läs om prisnivåerna

Processen har kantats av interna stridigheter inför auktionen. Auktionen är en av de största av sitt slag i Sverige i modern tid. Läs om priserna som krävs för att få köpa.

Niam förvärvar nybyggt i Köpenhamn för över 3 miljarder

Prisbelönt hotell ingår i affären.

Topp-vd lämnar snabbväxare

Lämnar efter tio år. Bolaget äger fastigheter för 12 miljarder kronor. Berättar om framtiden för FV – och om toppjobbet som han nobbar.

Bildextra: JM:s nya häftiga plan för Marievik

”Det häftigaste JM gjort”. Höghus flyttade och något lägre.

JD Sports öppnar i city – letar även i Göteborg och Malmö

Brittiska sportmodekedjan JD Sports är på stark frammarsch i Sverige. Vill utmana de nordiska aktörerna.

Ny vd på Datscha

Philipson som lämnar posten: ”Vd-jobbet på Datscha har varit det roligaste jobb jag har haft”.

”Soffan på taket”-huset sålt

Nordiska Galleriet förvärvar fastighet.

Lämnar Malmö FF för city

Swedbank stadions fastighetschef tar över efter Christian Dahlman.

AL stoppar livsmedelscentrum i södra Stockholm

Planen på att flytta företag från Slakthusområdet skrotas.

Fastpartners nya plan för 50.000 kvm ska lyfta Akalla

Så blir området efter Microsoft. Gjorde stort paketförvärv 2015.

Oscar återkallar aktieerbjudande

”Vi gör så här för att få lite ordning och reda”

Ny vd på Svenska Bostäder

Lämnar en av landets största fastighetsägare.

Tillbaka till förstasidan