Lennart Weiss: ”Bolund startar i uppförsbacke”

Lennart Weiss hade en förhoppning om att Johan Löfstrand skulle bli bostadsminister. Om  valet av Per Bolund säger Weiss: ”Gentemot branschen börjar han i uppförsbacke”.

Annons

Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke och bostadspolitisk expert med S-stämpel, säger till Fastighetsvärlden att han är kluven kring Stefan Löfvens regeringsförklaring, omflyttningar och utnämning av bostadsminister.

– Strukturellt är det bra att bostadsfrågan hamnar på finansdepartementet. Nu finns en portfölj som möjliggör förändringar.

När det gäller valet av Per Bolund säger Weiss:

–  Bolund imponerade inte som finansmarknadsminister. Hans uttalanden om kreditrestriktioner och konsekvenserna av dessa är helt fel. Gentemot branschen inleder han med en uppförsbacke.

Lennart Weiss berömmer företrädaren Peter Eriksson för att han visade en öppenhet, lyssnat och argumenterat.

– Återstår att se om Bolund kan visa samma öppenhet. Tidigare har han inte gjort det kring bostadsfrågor. Och om det fortsätter på det sättet kommer han att få en storm av kritik emot sig.

Lennart Weiss favorit till bostadsminister, Johan Löfstrand, är bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

I ett pressmeddelande ger Anders Lago, förbundsordförande HSB, följande kommentar:

– Det är bra att bostadsfrågan nu hamnar på finansdepartementet, där Per Bolund har kvar sin placering. Det är en förutsättning för att finansieringen av framtidens bostäder kommer upp på den politiska dagordningen igen, säger Anders Lago förbundsordförande HSB

Per Bolund har arbetat direkt med bostadspolitik även under förra mandatperioden. Han gav till exempel Finansinspektionen i uppdrag att införa de nya amorteringskrav som trädde i kraft under förra mandatperioden.

– Även om Per Bolunds erfarenheter från att arbeta med bostadsfrågan är värdefulla, behöver vi en ny inriktning på bostadspolitiken. Vi måste få fart på bostadsbyggandet igen och fler människor måste kunna efterfråga nya bostäder. Idag får hushåll med ganska goda inkomster inte längre lån för att köpa bostad. Det kanske är en smula svårsmält för Per Bolund, men vi behöver vi diskutera om inte det sista amorteringskravet bör dras tillbaka. Och vi är i behov av en ny social bostadspolitik där stöd till bosparande, ökat bostadsbidrag och sänkt flyttskatt ingår, säger Anders Lago.

Bostadsbyggandet har minskat rejält det senaste året. Och många bostadsutvecklare uppger att antalet byggstarter snart har halverats om inget görs åt saken.

– Bostadsfrågan lyftes försiktigt i januariöverenskommelsen, men betydligt mer måste till för att fler människor ska hitta ett eget hem. Stefan Löfven beskrev i regeringsförklaringen att sällan känner man sig så fri som när man sätter nyckeln i dörren till sin första lägenhet. Nu är det upp till Per Bolund och regeringen att verkligen se till att fler får uppleva den frihetskänslan, Anders Lago.

Vid Riksbyggen ger Cattis Carlén, bostadspolitisk expert, och
Mårten Lilja, vice vd och chef för affärsområde bostad, följande tips till den nya bostadsministern:

  • Trappa ner ränteavdragen med hälften under en tioårsperiod och ta bort de reglerade amorteringskraven. Då stimuleras en sund amorteringskultur bland hushållen och vi slipper de inlåsningseffekter amorteringskraven orsakar. Sammantaget bidrar detta till rörlighet på marknaden.
  • Slopa flyttskatten. Det bidrar till ökad rörlighet och underlättar för många äldre hushåll att skaffa en anpassad bostad när orken att sköta villan inte räcker till. Samtidigt frigörs en villa som någon annan kan flytta in i.
  • Utveckla stöd till äldreboenden i olika former. Det underlättar rörligheten för den stora generationen som föddes på 1940-talet börjar som närmar sig 80-årsåldern.
  • Underlätta möjligheten för unga vuxna att kunna efterfråga bostäder genom till exempel startlån och ökat bostadsbidrag. Unga vuxnas valfrihet på bostadsmarknaden måste öka.
  • Vid återinförandet av det avskaffade investeringsstödet för hyresrätter är det viktigt att byggandet av hyresrätter med rimliga hyror kan vidhållas i hela landet. Framförallt är investeringsstödet nyttigt i mindre och medelstora kommuner med tillväxt men det måste också gå att bygga hyresrätter i storstadsområdena till rimliga hyror.

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

Växande coworking redo att bredda verksamheten

”Som en schweizisk armékniv under utveckling.”

Lista: Tio största coworkingaktörerna

Fastighetsvärlden listar de tio största coworkingaktörerna i Sverige utifrån antal kvadratmeter.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Vectura snor finanschef från Corem

25 års erfarenhet från fastighetsbranschen.

Niam köper för 1,5 miljarder

Byggnad om 64.000 kvm lokaler uppförs.

Ny vd till Ikano Bostad

Går från vd-rollen på Besqab.

Tillbaka till förstasidan