Nu kommenterar Sisyfosgruppen köpet av fiaskoprojektet Dragon Gate, läs mer om affären här.
Säljare är affärsmannen Jingchun Li som gör en storförlust på affären. Han har tidigare själv sagt att han investerat 200–250 miljoner kronor i projektet. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är köpeskillingen nu lägre än 25 miljoner kronor – efter en mycket utdragen försäljningsprocess.
Planen är att ge ett nytt liv till denna helt igenom kinesiska fastigheten längs E4:an vid Älvkarleby.
Olle Larsson, VD Sisyforsgruppen, motiverar köpet:
– Varför? Kanske för att lätt är tråkigt. Svårt är kul.
Många har genom åren undrat och spekulerat i vad som ska hända med det aldrig riktigt öppnade Dragon Gate.
Nu inleder Sisyforsgruppen det omfattande arbetet med att kunna öppna porten.
– Som entreprenör, fastighetskille och samhällsbyggare tycker jag Dragon Gate är bland det mest spännande man kan tänka sig. Precis som alla andra har jag fascinerats av historien. Nu är det vårt jobb att se till att det blir något bra av den här unika fastigheten, säger Olle Larsson.
Dragon Gate, som ligger 3 mil från Gävle och 50 minuter från Arlanda, består idag av ett hotell, ett himmelska fridens torg, ett museum med fullskalig terracotta-armé samt tillhörande verksamheter såsom restaurang, tehus, kung-Fu center och shopping. Allt i autentisk kinesisk stil och inramat av tillhörande kinesisk mur.
– Hur kinesisk framtiden blir för Dragon Gate återstår att se. Vi har inte stängt några dörrar, men det råder väl ingen tvekan om att Kina i någon form är ett hett spår för oss. Nu är köpet klart, stället är vårt och nu inleds en kreativ fas av arbetet för att hitta rätt väg framåt, säger Olle Larsson.
Martin Andaloussi, näringslivschef på Älvkarleby kommun:
– För Älvkarleby kommun är vi glada att vi nu kan vända blad i historien om Dragon Gate och blicka mot framtiden. Vi välkomnar Sisyfosgruppen och vår förhoppning är förstås att vi nu gemensamt kan göra Dragon Gate till något att vara stolt över.