Laterre säljer projekt i Upplands Väsby till Rikshem

Rikshem har förvärvat en projektfastighet, där cirka 70 hyresrätter uppförs i centrala Upplands Väsby. Detaljplanen är den första i Stockholms län som antagits med p-tal noll. Säljer gör Laterre som ursprungligen arbetade med att sälja bostadsrättslägenheter.

JLL har varit rådgivare till säljaren.

Projektfastighet som Rikshem köper ligger precis vid pendeltågsstationen, i hörnet Optimusvägenoch Finspångvägen. Där ska cirka 70 nya hyresrättslägenheter stå färdiga i slutet av nästa år. Projektet förvärvas från LaTerre och omfattar en total uthyrningsbar area om cirka 4.100 kvm. Laterre har kallat projektet Nouvelle och tidigare marknadsfört det som ett bostadsprojekt.

Unikt med projektet är att detaljplanen har p-tal noll och därmed inte ställer krav på privata parkeringsplatser. Istället har det varit viktigt att, tillsammans med kommunen, skapa förutsättningar för att minska behovet av biltransporter genom funktioner och tjänsteutbud. Huset ska erbjuda kylutrymmen för matleveranser, extra stora postfack för paket direkt till dörren och lösningar för mer hållbara transporter. En gemensam cykelpool med olika typer av cyklar, samt en bilpool med bokningsbara bilar, kommer finnas tillgänglig för hyresgästerna. Cykelutrymmena ska vara välplanerade och lättillgängliga. Grovsoprum, återvinning och återbruksrum ska också finnas.

Förutom bostäder skapas även två lokaler och Rikshem kommer att flytta sitt förvaltningskontor, för hela norra Stockholm, till Upplands Väsby.

– Det blir spännande att vara med i utvecklingen av ett pilotprojekt där läget och utökade tjänster kan minska behovet av bil och parkeringsplatser. Det går helt i linje med vårt hållbarhetsfokus. Fastigheten har ett strategiskt läge i norra Stockholm med bra kollektivtrafik till och från många orter, säger Fredrik Edlund, regionchef för Mälardalen på Rikshem.

Väsby kommun vill vara med och driva förändring och hoppas att projektet ska kunna få andra kommuner att tänka i samma banor kring klimatsmarta tranportlösningar:

– Det är roligt att se hur intresset och förståelsen för denna typ av bostäder växer. I omställningen mot en mer hållbar stad är det ett måste att alla led i stadsbyggandet engagerar sig. Att kunna färdigställa planerna med en långsiktig förvaltare som mottagare är ett kvitto på att vi är på rätt väg, säger Mats Åberg, planarkitekt på Väsby kommun.

Rikshem tillträder fastigheten vid färdigställande vilket beräknas ske under slutet av 2020 Veidekke är entreprenör i projektet.

Fler Nyheter från förstasidan

Kraftig explosion hos Svenska Bostäder på Södermalm

Stor avspärrning vid Barnängsgatan.

Prisrekord att vänta vid affär nära Stureplan

FV avslöjar att en historisk affär i Gyllene Triangeln kan vänta.

Vill sälja stora delar av centrum

Totalt 12.500 kvm lokaler och bostäder ingår i paketet.

Ny käftsmäll för bolagen på börsen

Fem bolag tappat mer än 4 procent.

Lekander lämnar SBB-toppen

Krister Karlsson tar över uppgiften.

Karlatornet nu högst i Sverige – Turning torso tvåa

FV har besökt höghuset. 80 procent av lägenheterna är sålda. Se nya bilder.

Siktar på premiärköp i Sverige

Vi är just nu i kontakt med mäklare om några större kontorsfastigheter i Stockholm.”

Mats Gabrielsson: ”Litade på Oscar”

Tredje rättegångsdagen avslutad. Mer än 500 miljoner kronor står på spel.

Bilder: Hufvudstadens miljardprojekt i väst

Leif Mannerström berättar anekdoter. Ska bli Göteborgs hjärta.

Snabbväxande Hydda i nytt köp – två stora blir delägare

Det finns en uttalad plan att söka sig till börsen inom några få år.

Köper för en kvarts miljard

Åtta fastigheter om nästan 20.000 kvm lokaler.

Kvartett satsar på 100.000 kvm nytt i Karlstad

Mesta svenska mästarna i SHL-hockey med bakom satsningen.

Oscar Engelbert: ”Vi hade finansieringen klar”

Berättar om de fyra aktörer som fanns redo att ta drömprojektet i mål.

Bilder: Så blir centrala Sundbyberg i framtiden

Fyra centrala områden ska utvecklas.

Tillbaka till förstasidan