Flera fastighetsägare planerar för bostäder i Industrikvarteret Kopparlunden i Västerås. Foto: Wikimedia, Fojab

Länsstyrelsen vill se färre nya byggnader i Kopparlunden

Länsstyrelsen i Västmanland riktar kritik mot planerna för det kulturhistoriska industriområdet Kopparlunden i Västerås. Nu vill man minska antal nybyggen, skriver VLT. ”Jag är inte orolig”, säger Erik Holmgren, fastighetsutvecklare på Balder, till FV.

Kopparlunden, mellan E18 och Ringvägen i centrala Västerås, tecknar på många sätt den svenska industrihistorien.

Här finns mängder av kulturhistoriska industribyggnader med riksintresse.

Från de första stapplande skorstenarna på 1890-talet till 1930-talets industrikomplex, Emauskvarteret, varifrån Asea delvis satte tätorten på världskartan.

Kopparlunden omfattar totalt 260.000 kvadratmeter.

Castellum, Nyfosa, Kungsleden, Balder, Klövern, Riksbyggen och Peab äger byggnader i stadsdelen.

I dag huserar cirka 200 företag i de många tegelröda byggnaderna – majoriteten med IT-anknytning. Västerås Science Park finns i Kopparlunden samt hotell och några butiker.

Men. Det är ingen levande stadsdel menar Västerås Stad som vill blanda upp kontoren med bostäder, handel, samhällslokaler och lokaler för möten och aktiviteter.

Sedan 2017 har kommunen arbetat med tre parallella detaljplaner: Syd, Mitt och Norr. Vid ett senare skede ska detaljplan Öst påbörjas. I dagsläget planeras för cirka 2.000 bostäder totalt.

Men när byggnadsnämndens nu tar in yttranden riktar Länsstyrelsen skarp kritik mot projektet.

Enligt Vestmanlands Läns Tidning, VLT, säger Länsstyrelsen att den höga exploateringsgraden i Kopparlunden medföra en mycket negativ inverkan på Riksintresset Västerås. Främst är det detaljplan Syd, där 800 bostäder planeras, som man riktar kritik mot. Men Länsstyrelsen vill att antalet planerade bostäder generellt minskar i området.

– Frågan är vad som kommer att dominera i området. Kommer man att kunna uppleva den gamla miljön i sin helhet eller blir det som ett nybyggt område med gamla byggnader här och var? Säger Kicki Söderback, byggnadsantikvarie på Länsstyrelsen, till VLT.

Länsstyrelsen konstaterar vidare att det blivit fler bostäder i de nya planerna än kommunen tidigare kommunicerat. Vilket gör att kraven på parkeringsplatser, förskolor och fria ytor ökar

Erik Holmgren, fastighetsutvecklare på Balder som är en av fastighetsägarna i området (Metallverksgatan 1–3, gamla Pelicane store), känner till synpunkterna men är inte orolig:

– Samrådet är klart och alla synpunkter håller på att bearbetas. Jag tycker att det känns okej. Jag tycker inte alls det känns oroväckande det Länsstyrelsen säger. Det är alltid så när man har en stadsdel med lite äldre bebyggelse att man anpassar den nya bebyggelsen så man ändå bevarar den äldre. Vi förhåller oss till de samrådssynpunkter som har kommit in och att vi får en bra bebyggelse, säger han till Fastighetsvärlden.

Ni planerar för bostäder i Kopparlunden?
– Ja absolut, däremot har vi inte bestämt ännu om det blir bostads- eller hyresrätter. Vi tycker att hyresrätter är väldigt trevligt. Det är också anledningen till att vi bara har gått ut med allmän information. Det kommer komma mer information vartefter vi landar volymerna.

Fastighetsägarna har etablerat sina domäner i respektive område. I norra Kopparlunden är Riksbyggen störst. I den detaljplanen finns Peab, Riksbyggen och Balder med. Vidare är Castellum stora i detaljplan Mitt.

Kopparlunden är indelad i fyra detaljplaner: Syd, Mitt, Norr och Öst.

Missa inte! Bostadsdagen Öresund: Ny vår för bostäder

Torsdag den 4 juni, Malmö Börshus, Malmö.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Mälarmarknaden 2020: Nytt läge för fastigheter

Torsdag 11 juni 2020 Västerås.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Samhällsfastigheter 2020 – årets stora mötesplats om politik, marknad och investeringsläge för samhällsfastigheter

3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Känd aktieanalytiker till JLL

”Han är en topprankad analytiker som fått många fina utmärkelser”.

SBB säljer för halv miljard

Bostadsfastigheter i tre kommuner ingår i affären.

Tillbaka till förstasidan