Kyrkan kontrar ut SBB ur Stenvalvet

För en och en halv månad sedan ingick Kåpan och SBB ett avtal om både att skapa ett gemensamt bolag och att SBB skulle köpa hälften av Kåpans aktier i Stenvalvet. Nu stoppas den senare delen av affären genom en hembudsklausul.

Sent på torsdagseftermiddagen skickade Stenvalvet ut ett pressmeddelande om ändrade ägarförhållande i företaget. SBB:s tänka inträde bland ägarna blir inte av.

Istället skriver man att Svenska kyrkans tjänstepensionsförening (Kyrkans pension)  och Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) har ingått avtal med Kåpan tjänstepensionsförening om att förvärva Kåpans samtliga aktier i Stenvalvet.

Därmed genomförs inte Kåpans försäljning av halva sitt innehav av aktier i Stenvalvet till SBB enligt det som var tänkt i en affär som meddelades i början av november.

– Det är inget märkligt egentligen, de övriga ägarna utnyttjade hembudsklausulen, säger Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

– Den andra delen i den affären med Kåpan, där vi gemensamt skapade Svensk Infrastruktur AB med ett fastighetsvärde om 10 miljarder är genomförd och det känns mycket bra.

Det var den  5 november som SBB meddelade att man avtalat om förvärv av aktier i Stenvalvet från Kåpan i samband med ovan nämnda affär kring Svensk Infrastruktur AB. Men aktierna i Stenvalvet omfattas av överlåtelsebegränsningar och Kåpan har i enlighet med dem lämnat ett erbjudande till Kyrkans pension och SSF att förvärva Kåpans samtliga aktier i Stenvalvet, motsvarande cirka 46 procent av aktiekapitalet och rösterna i Stenvalvet.

Kyrkans pension och SSF beslutade sig för att utnyttja erbjudandet från Kåpan och har nu ingått ett avtal med Kåpan om köp av Kåpans samtliga aktier i Stenvalvet och därtill knutna fordringar på Stenvalvet.

Kyrkans pension kommer därefter att äga 69 procent och SSF resterande 31 procent i Stenvalvet.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Lista: Så många åker bolagen till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Köper 10.000 kvm i Helsingborg

Fastighet som ligger i Väla.

Efter Alecta-avhoppet

En av topparna som lämnat Alecta Fastigheter har klart med nytt uppdrag.

Niam storköper från Slättö

Över 300 bostäder i transaktionen.

Ännu ett tungt avhopp från Alectas storsatsning

FV avslöjar det senaste. Nästan hela den ursprungliga ledningsgruppen borta.

Colliers: Agnarna skiljs från vetet

Karin Witalis om potentiella risker i olika segment att ha koll på. Spekulativa inslaget. ”Inga jättemarginaler. ”Olika prisförväntningar”.

Tillbaka till förstasidan