P-G Persson.

Kvintett startar Safjället – PG Persson blir ny vd

P-G Persson startar genom Anliem tillsammans med Backahill, Bygg Göta, Lesley Invest och Bevaclean det nya fastighetsbolaget Safjället Fastigheter. De fem ägarna kommer initialt att tillföra bolaget cirka 500 miljoner kronor i kapital med ambitionen att Safjället Fastigheter ska betraktas som det lokala fastighetsbolaget, en stark värdegrund, en stark hållbarhetsprofil och hög närvaro, på den kommersiella marknaden i Göteborg och Mölndal. Vd för Safjället Fastigheter blir P-G Persson, tidigare mångårig vd vid Platzer. Bolaget letar nu efter sitt första förvärv. FV kan berätta att målet är att bygga upp ett bestånd om 2–3 miljarder på fem år.

Annons

Anliem är ett privat bolag som ägs av P-G Persson.

– Efter att jag slutade som vd för Platzer Fastigheter Holding i augusti 2023 har jag varit engagerad i olika styrelseuppdrag. Min tanke har hela tiden varit att även arbeta operativt inom fastighetsbranschen på hemmaplan, och jag har därför kontinuerligt tackat nej till styrelseuppdrag i bolag med fastigheter i Göteborg. Jag har under hela mitt yrkesliv arbetat med tillväxtföretag, så att få starta upp ett fastighetsbolag tillsammans med starka medgrundare med tillväxt i fokus, samt att vara delaktig som ägare genom Anliem, känns som ett drömläge för mig. Jag tror dessutom att tidpunkten för att starta ett fastighetsbolag är bra ur ett timingperspektiv, säger P-G Persson, Vd och ägare i Safjället Fastigheter.

Safjället Fastigheter har ännu inte gjort något förvärv.

– Vi började med att sätta ihop kapitalet. Att få ihop pengarna och ha dem vid en transaktion är viktigt för trovärdigheten. Det känsn underbart att vara igång och börja från noll. Platzer blev efter ett tag så stort och jag kom en bit bort från själva hantverket, som sköttes av andra, säger Persson till Fastighetsvärlden.

Det Safjället kommer börja spana efter är kommersiella fastigheter inom alla segment, men främst kontor eftersom det är det största segmenten i den geografiska marknaden som för bolaget är Göteborg och Mölndal.

– Vad vi kan köpa avgörs förstås av vem som vill sälja. Det skulle kunna vara egenanvändare, det skulle kunna vara något större fastighetsbolag som har någon enstaka fastighet som inte passar hos dem men perfekt hos oss. Vi är redo att förvandla bruna fastigheter till gröna och lägga ner den kraft som behövs.

Backahill har tidigare varit delägare i Platzer Fastigheter Holding AB och verkat i Göteborg under en längre tid. År 2017 sålde företaget sina andelar för att kunna fokusera på investeringar i hembygden på Bjärehalvön och i nordvästra Skåne. Under åren har Backahill fortsatt betrakta Göteborg som en intressant marknad med ett bra näringsliv och ser sin position som ett komplement till de befintliga fastighetsinnehaven i andra geografiska områden.

– Vi är glada över att göra detta tillsammans med starka partners och med P-G Persson vid rodret. Vi har tidigare arbetat med P-G när han var anställd som vd för Platzer Fastigheter Holding AB och har stor tilltro till honom och hans erfarenhet av fastighetsbranschen, säger Lennart Mauritzson, Vd och koncernchef för Backahill.

Bygg Göta är ett av Göteborgs största privatägda fastighetsbolag. Förutom helägda fastigheter har Bygg Göta ett antal strategiska samarbeten med olika fastighetsaktörer i Göteborgsområdet.

– Att vara med och starta Safjället Fastigheter tillsammans med en solid ägarkonstellation och P-G som vd känns helt rätt för oss. Vi har haft många samarbeten med P-G genom åren i olika roller och har alltid uppskattat samarbetet”, säger Lennart Persson, delägare i Bygg Göta.

Bevaclean ägs av industriaffärsmannen Torbjörn Bengtsson. Torbjörn har framgångsrikt bedrivit verksamhet i Europa och USA, bland annat inom arbetsmiljö för byggnadsindustrin och bolaget Pullman Ermator AB. 2016/2017 såldes Pullman Ermator till Husqvarna. Bosatt i Ängelholm har Torbjörn tillsammans med barnen Petra och Markus Bengtsson genom Bevaclean investerat i både lokala fastigheter och fastighetsaktier.

– Vi på Bevaclean har många spännande affärer tillsammans med Backahill, och när vi fick höra om Safjället från dem tyckte vi att kombinationen av att bygga ett starkt fastighetsbolag i Göteborg, Backahills engagemang som ägare, samt vd:s tidigare track record, var något vi verkligen ville investera i”, säger Torbjörn Bengtsson, vd och ägare av Bevaclean AB

Lesley Invest ägs av familjen Wallblom med säte i Göteborg och Mölndal. Bolaget utgör basen för Wallblomgruppens investerande verksamhet.

– Vi har varit ägare i Platzer Fastigheter Holding sedan 2011 och har därigenom haft en kontinuerlig dialog med P-G Persson. Vi har även träffat Erik Paulsson, grundaren av Backahill, under många år. Som ägare i Platzer Fastigheter har vi följt P-G:s arbete med att utveckla företaget från ett mindre lokalt fastighetsbolag till det företag det är idag. När P-G kom till oss med idén att starta ett nytt fastighetsbolag i Göteborg och Mölndal, och när vi fick veta vilka övriga ägare som var involverade, såg vi detta som en spännande möjlighet att investera”, säger Bo Wallblom, vd och koncernchef för Wallblomgruppen.

Namnet Safjället? Nej, det är inte någon fjälltopp, utan ett naturreservat i Mölndal, där det finns ett bergsparti. Naturreservatet, som består av 88 hektar, bildades 1991.

– Jag tillbringade mycket tid där när jag var ung, inte minst i elljusslingan som är riktigt tuff. Där har jag sprungit hundratals varv genom åren, säger P-G Persson, som var elitspelare i tennis i yngre dagar och som senare var vd vid Platzer i 15 år, till Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Rekordpriser vid Stureplan

Fastighetsvärlden berättar om köpeskillingen vid de båda affärerna vid Stureplan. ”Betalningsvilja för troféfastigheter”.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Här trotsar Zlatan padeldöden – lyxigt storbygge igång

FV har besökt platsen för den stora investeringen.

Hitachi Energy dumpar Castellum – köper av Corem

Skapar nytt campus om 30.000 kvm för forskning, utveckling, fabrik och kontor.

Eastnine köper från Skanska i miljardaffär

Nyutvecklad fastighet om nästan 30.000 kvm.

Genova delsäljer två nya fastigheter för 1,3 miljarder

408 hyresbostäder, vård- och omsorgsboende, en förskola och två garage ingår i transaktionen.

150.000 kvm byggrätter når marknaden

Stora volymer nära innerstaden. FV berättar om planerna för den stundande försäljningen.

Starka protester mot ny hög byggnad i Stockholm

Blir nästan dubbelt så hög som den nuvarande. Stör utsikten från bland annat planerad ”trippelskrapa”.

Bildextra: Scandics nya i Värtahamnen

Niam och Scandics hotellsatsning i Värtahamnen slår nu upp portarna. 40 rum har tillkommit och en skybar på våning 17.

Han blir ny vd vid Diös

”Jag är både tacksam och stolt för det förtroende och den möjlighet styrelsen ger mig”.

Podcasten Fastighet & Finans om SBB och miljardaffärer

”Radiotystnaden kring SBB är bruten”.

Tillbaka till förstasidan