Landstingsdirektör Toivo Heinsoo, landstingsrådet Paul Lindquist (M) och Locums sparkade VD Nathalie Boulas Nilsson.

Kuppade bort Locums VD – oppositionen kritisk

Helt nyvald styrelse – Beslut utan styrelsemöte. Fastighetsvärlden kan berätta att Locums VD Nathalie Boulas Nilsson entledigades från sitt uppdrag utan att flera av styrelseledamöterna informerats. Det formella beslutet fattades i fredags eftermiddag efter ett extrainkallat möte som tillkom efter att oppositionens ledamöter i det landstingsägda bolaget krävt det.

– Vi har från vår sida svårt acceptera sättet som det skett på, säger Rolf Lindell (S), andre vice ordförande, till Fastighetsvärlden, och berättar att partiet bifaller tillsättandet av tillförordnad VD.

Rolf Lindell.
Rolf Lindell.

Miljöpartiet i Stockholms läns landsting hävdar att agerande bryter mot aktiebolagslagen.

Rolf Lindell fortsätter:

– Ett sådant beslut ska ske i samråd mellan ordförande och övriga ledamöter. Vi är missnöjda med bristfällande kommunikation och vi har gjort en markering.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden var även några borgliga ledamöter dåligt informerade. En vecka efter beskedet säger Yusuf Aydin (KD):

– Agerandet kunde varit mer optimalt.

Den som efterhand har delgett informationen är Locums styrelseordförande Paul Lindquist (M). Han är även sedan årsskiftet landstingsråd med ansvar för fastighets- och investeringsfrågor (han var tidigare kommunalråd i Lidingö). När FV för en vecka sedan sökte en kommentar från Lindquist hänvisades det istället till landstingsdirektören Toivo Heinsoo.

Heinsoo, som haft jobbet i snart fyra år, sade i onsdags att han självklart skulle svara på frågor men har sedan dess, trots upprepade förfrågningar, valt att inte höra av sig, förrän sent på söndagskvällen via ett mejl, läs mer nedan. Han skulle få möjlighet att berätta på vilket sätt han varit inblandad i processen och vilket ansvar han själv har – som ytterst ansvarig tjänsteman inom landstinget i Stockholms län.

Birgitta Dahlholm, arbetstagarrepresentant i styrelsen, fick beskedet förra måndagen vid ett samverkansmöte – några timmar innan ett kortfattat pressmeddelande skickades ut.

– Vi blev överrumplade över informationen. Jag har inte nåtts av någon kritik tidigare. Vi beklagar att hon inte får fortsätta. Hon har varit en duktig och drivande VD, säger Birgitta Dahlholm.

– Vi har tappat en kompetent VD i ett läge när vi står mitt uppe i ett jätteprojekt, fortsätter Dahlholm och konstaterar att beslutet skapat oro i organisationen.

Hela Locums styrelse, så när som på en person, är ny sedan årsskiftet. Styrelsen har bara hunnit ha två ordinarie styrelsemöten, varav det första till stor del handlade om formell information. Lars Thunberg (FP), första vice ordförande i styrelsen sade till Fastighetsvärlden förra måndagen (läs mer här) att den förra styrelsen, under den förra mandatperioden, diskuterat att bolaget behöver en ny ledning. Det är något som till Fastighetsvärlden förnekas av en borgerlig ledamot i den förra styrelsen.

Paul Lindquist.
Paul Lindquist.

Styrelseordförande Paul Lindquist (M) ville under helgen inte svara på frågor från Fastighetsvärlden om varför VD:n entledigats och inte heller kommentera kritiken mot processen. Under söndagskvällen mejlade han dock en kort kommentar:

– Som styrelseordförande har jag agerat helt i enlighet med det ägardirektiv jag fått från moderbolaget och sammankallade därför styrelsen för att ta ett beslut så snart det var praktiskt möjligt.

Även landstingsdirektör Toivo Heinsoo valde att mejla sin kommentar till Fastighetsvärlden sent under söndagskvällen:

Toivo Heinsoo.
Toivo Heinsoo.

– En VD måste ha fullt förtroende från sin uppdragsgivare. Den samlade bedömningen är att de kommande utmaningarna blir stora och bäst möts med ny kompetens, skriver Toivo Heinsoo.

– Tillsättning och avsättning av bolags- och förvaltningschefer i landstinget bereds i en process som involverar många personer i olika skeden. Styrelsen i bolagen tar det slutliga beslutet vilket också skedde i Locum AB. Under processen kan det hända att någon får del av informationen innan den formella hanteringen i styrelsen. Det är olyckligt men ibland tyvärr oundvikbart.

– Styrelsen i Locum består av valda politiker. Ändå finns det förhoppningar om att de som styrelseledamöter i Locum ska agera som ägare och inte dela upp sig i majoritet respektive opposition. Styrelsen har att se till Locums bästa och att detta gynnar landstingets intressen som helhet.

– Självklart finns det utrymme att ständigt förbättra processer och landstingets avsikt är att genom en tydligare ägarstyrning bidra till detta. Inte minst i personfrågor gäller det också att ta särskilda hänsyn. Det medför också att jag/vi inte vidare kommenterar enskilda prestationer och resultat, avslutar Toivo Heinsoo mejlet.

Nathalie Boulas Nilsson tillträdde som VD i oktober 2011. Hon efterträdde då Gunilla Högbom som även hon sparkades, läs mer i länkarna nedan. Landstinget söker nu en ny VD till ”katapultstolen”.

Text: Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag         2015-03-16

Fler Nyheter från förstasidan

Doldis får toppjobb hos bostadsgigant

Lämnar konsultbolaget och får en topptjänst vid landets största privata bostadsbolag.

Fabege får anvisning om 33.000 kvm i Sjöstaden

Ytterligare en aktör redo för projekt. Läs om den ekonomiska överenskommelsen och se även en karta.

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Han blir ny Uppsalachef hos Vasakronan

Tar även plats i ledningsgruppen.

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Tillbaka till förstasidan