Kungsleden säljer för fem miljarder

Drygt ett år efter att den utdragna försäljningen till Keops för 6,3 miljarder kronor till slut var helt i hamn är Kungsleden redo för en ny jätteförsäljning. Det transaktionsintensiva bolaget har tecknat en avsiktsförklaring med norska med Orkla Finans om försäljning av fastigheter värda cirka fem miljarder kronor. Direktavkastningen är, enligt köparen, cirka 6,5 procent. Men Orkla Finans är inte ensam part på köpsidan. Fastighetsvärlden Idag kan berätta att förvärvet delas med DnB Nor som har en stor andel.
Fastighetsbeståndet i portföljen finns i södra Sverige, i Stockholmsregionen, Mälardalen, Öregrund och ett mindre bestånd i Göteborgsregionen. Portföljen består av ungefär lika delar kontorsytor, produktionslokaler och lager/logistik. Bland de största fastigheterna i beståndet finns Årsta Partihallar i Stockholm och en stor lagerfastighet i Malmö hamn. Ännu är det inte definitivt avgjort exakt vilka fastigheter som kommer att ingå i köpet varför ingen specificerad yta för hela portföljen kan anges.
– Vi har gått igenom Kungsledens bestånd och den här portföljen är väldigt bra. Vi har mycket på gång och vi gillar Kungsleden. Vi har dessutom gjort en affär tidigare ihop, säger Lars Kristiansen, VD Orkla Eiendom, till Fastighetsvärlden.
Affären är Orklas tredje i Sverige. I maj köpte bolaget, via dotterbolaget NLI, ett bestånd i Malmö och Västerås från just Kungsleden för 605 miljoner kronor. I juli förvärvade bolaget KMT Real Estate i Lidköping för 170 miljoner kronor.
Den köpande partens kapitalinsats i den aktuella transaktionen är 25 procent. Initiativtagare till den stora affären är köp-konsultbolaget SPG Scandinavian Property Group där svensken Tobias Emanuelsson är VD. Bolaget ligger bakom flera norska storköp i Sverige den senaste tiden, bland annat nystartade NLP:s ”Ica-köp” från GE och L&R för 4,85 miljarder för ett år sedan.
Om affären med norrmännen genomförs bedömer Kungsleden att reavinsten uppgår till cirka 600 miljoner kronor och det utdelningsgrundande resultatet till runt 900 miljoner. Avsiktsförklaringen ger Orkla Finans exklusiv rätt att genomföra en due diligence av beståndet. Målsättningen är att försäljningen ska vara klar i november.
– Vår bedömning är att affären har stor sannolikhet att genomföras, säger Kungsledens VD Thomas Erséus.
Fastighetsvärlden Idag 2007-09-28

Missa inte! Bostadsdagen Öresund: Ny vår för bostäder

Torsdag den 4 juni, Malmö Börshus, Malmö.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Mälarmarknaden 2020: Nytt läge för fastigheter

Torsdag 11 juni 2020 Västerås.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Samhällsfastigheter 2020 – årets stora mötesplats om politik, marknad och investeringsläge för samhällsfastigheter

3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Hyressmäll för enfastighetsbolag

Stor klädkedja klarar inte att betala hyran.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Tillbaka till förstasidan