Kungsleden säljer för fem miljarder

Annons

Drygt ett år efter att den utdragna försäljningen till Keops för 6,3 miljarder kronor till slut var helt i hamn är Kungsleden redo för en ny jätteförsäljning. Det transaktionsintensiva bolaget har tecknat en avsiktsförklaring med norska med Orkla Finans om försäljning av fastigheter värda cirka fem miljarder kronor. Direktavkastningen är, enligt köparen, cirka 6,5 procent. Men Orkla Finans är inte ensam part på köpsidan. Fastighetsvärlden Idag kan berätta att förvärvet delas med DnB Nor som har en stor andel.
Fastighetsbeståndet i portföljen finns i södra Sverige, i Stockholmsregionen, Mälardalen, Öregrund och ett mindre bestånd i Göteborgsregionen. Portföljen består av ungefär lika delar kontorsytor, produktionslokaler och lager/logistik. Bland de största fastigheterna i beståndet finns Årsta Partihallar i Stockholm och en stor lagerfastighet i Malmö hamn. Ännu är det inte definitivt avgjort exakt vilka fastigheter som kommer att ingå i köpet varför ingen specificerad yta för hela portföljen kan anges.
– Vi har gått igenom Kungsledens bestånd och den här portföljen är väldigt bra. Vi har mycket på gång och vi gillar Kungsleden. Vi har dessutom gjort en affär tidigare ihop, säger Lars Kristiansen, VD Orkla Eiendom, till Fastighetsvärlden.
Affären är Orklas tredje i Sverige. I maj köpte bolaget, via dotterbolaget NLI, ett bestånd i Malmö och Västerås från just Kungsleden för 605 miljoner kronor. I juli förvärvade bolaget KMT Real Estate i Lidköping för 170 miljoner kronor.
Den köpande partens kapitalinsats i den aktuella transaktionen är 25 procent. Initiativtagare till den stora affären är köp-konsultbolaget SPG Scandinavian Property Group där svensken Tobias Emanuelsson är VD. Bolaget ligger bakom flera norska storköp i Sverige den senaste tiden, bland annat nystartade NLP:s ”Ica-köp” från GE och L&R för 4,85 miljarder för ett år sedan.
Om affären med norrmännen genomförs bedömer Kungsleden att reavinsten uppgår till cirka 600 miljoner kronor och det utdelningsgrundande resultatet till runt 900 miljoner. Avsiktsförklaringen ger Orkla Finans exklusiv rätt att genomföra en due diligence av beståndet. Målsättningen är att försäljningen ska vara klar i november.
– Vår bedömning är att affären har stor sannolikhet att genomföras, säger Kungsledens VD Thomas Erséus.
Fastighetsvärlden Idag 2007-09-28

Missa inte! Fastighetsdagen Örebro 2024

Den 4 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Örebro 2024. Seminariet äger rum på Örebro Konserthus, Örebro.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Sagax investerar 1,6 mdr

43 fastigheter och nästan totalt 300.000 kvm lokaler.

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan