Kungsleden säljer för fem miljarder

Drygt ett år efter att den utdragna försäljningen till Keops för 6,3 miljarder kronor till slut var helt i hamn är Kungsleden redo för en ny jätteförsäljning. Det transaktionsintensiva bolaget har tecknat en avsiktsförklaring med norska med Orkla Finans om försäljning av fastigheter värda cirka fem miljarder kronor. Direktavkastningen är, enligt köparen, cirka 6,5 procent. Men Orkla Finans är inte ensam part på köpsidan. Fastighetsvärlden Idag kan berätta att förvärvet delas med DnB Nor som har en stor andel.
Fastighetsbeståndet i portföljen finns i södra Sverige, i Stockholmsregionen, Mälardalen, Öregrund och ett mindre bestånd i Göteborgsregionen. Portföljen består av ungefär lika delar kontorsytor, produktionslokaler och lager/logistik. Bland de största fastigheterna i beståndet finns Årsta Partihallar i Stockholm och en stor lagerfastighet i Malmö hamn. Ännu är det inte definitivt avgjort exakt vilka fastigheter som kommer att ingå i köpet varför ingen specificerad yta för hela portföljen kan anges.
– Vi har gått igenom Kungsledens bestånd och den här portföljen är väldigt bra. Vi har mycket på gång och vi gillar Kungsleden. Vi har dessutom gjort en affär tidigare ihop, säger Lars Kristiansen, VD Orkla Eiendom, till Fastighetsvärlden.
Affären är Orklas tredje i Sverige. I maj köpte bolaget, via dotterbolaget NLI, ett bestånd i Malmö och Västerås från just Kungsleden för 605 miljoner kronor. I juli förvärvade bolaget KMT Real Estate i Lidköping för 170 miljoner kronor.
Den köpande partens kapitalinsats i den aktuella transaktionen är 25 procent. Initiativtagare till den stora affären är köp-konsultbolaget SPG Scandinavian Property Group där svensken Tobias Emanuelsson är VD. Bolaget ligger bakom flera norska storköp i Sverige den senaste tiden, bland annat nystartade NLP:s ”Ica-köp” från GE och L&R för 4,85 miljarder för ett år sedan.
Om affären med norrmännen genomförs bedömer Kungsleden att reavinsten uppgår till cirka 600 miljoner kronor och det utdelningsgrundande resultatet till runt 900 miljoner. Avsiktsförklaringen ger Orkla Finans exklusiv rätt att genomföra en due diligence av beståndet. Målsättningen är att försäljningen ska vara klar i november.
– Vår bedömning är att affären har stor sannolikhet att genomföras, säger Kungsledens VD Thomas Erséus.
Fastighetsvärlden Idag 2007-09-28

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

ByggVesta säljer till EQT Exeter i Flemingsberg

Gör första bostadsaffären i Sverige.

Tillbaka till förstasidan