Kungsleden köper Studio i Malmö för 1 miljard

Kungsleden förvärvar den moderna kontors- och hotellfastigheten Studio i centrala Malmö för 1 miljard kronor. Säljer gör Skanska. Därmed fortsätter Kungsleden sin stora satsning på att bygga upp ett kontorsbestånd med moderna fastigheter i mer attraktiva lägen än tidigare.

Brunswick var var rådgivare till Skanska.

Fastigheten Tyfonen 1 färdigställdes under 2017 och är 14 våningar hög med cirka 18.250 kvm uthyrningsbar yta. Fastigheten är belägen på Universitetsholmen vid Centralstationen, med en fantastisk utsikt både mot hamninloppet och staden. Studio är ett hus byggt för möten, som med sin blandning av näringsliv, restauranger, hotell och kultur skapar en levande, kreativ och aktiv miljö som har öppet 24 timmar om dygnet.

Köpeskillingen ger 55.000 kr/kvm.

De största hyresgästerna är Story Hotel, EY, United Spaces, Scan Coin och Altitude Meetings. Den genomsnittliga hyreskontraktsdurationen uppgår till knappt sju år och det totala hyresvärdet till omkring 60 Mkr. Tillträde kommer att ske i maj 2018.

Skanska avyttrade två kontorsfastigheter i Malmö sommaren 2016, båda med Brunswick som rådgivare. Kontorshuset Malmö Live (som ligger nära Studio) såldes till Folksam för cirka 580 miljoner kronor (60.000 kr/kvm) och kontorsfastigheten Klipporna i Hyllie såldes till Ikano för 1 miljard kronor (52.600 kr/kvm).

Det något lägre kvadratmeterpriset för Studio än Malmö Live kan förklaras med att Studio är betydligt större, vilket ofta kan ge en viss rabatt och ofta även medför färre aktörer som kan köpa en sådan stor fastighet. Även det faktum att fastigheten innehåller en del annat än kontor kan bidra till ett något lägre pris.

Kungsleden har under de senaste åren köpt ett flertal kontorsfastigheter i attraktiva lägen och med betydligt lägre yielden än vad bolaget historiskt siktat in sig på. För några veckor sedan köpte bolaget till exempel en ny kontorsfastighet i Göteborg, strax söder om Liseberg, från Skanska för ungefär samma köpeskilling, läs mer här.

– Vi är mycket glada över att ha kommit i mål med ytterligare ett förvärv av en toppmodern fastighet med högsta hållbarhetsklassificering från Skanska. Fastigheten blir en del av vårt kärninnehav med stabila och långa kassaflöden från bra hyresgäster som höjer Kungsledens basintjäning till låg risk, säger Henrik Gerdin, transaktionschef på Kungsleden.

I Malmö äger Kungsleden, när det gäller moderna kontorsfastigheter, sedan tidigare till exempel kontorsdelen av Emporia (Emporia Office) om 10.250 kvm (läs mer här). Där har bolaget även fått en markanvisning med med en byggrätt för totalt 8.400 kvm kontor (läs mer här).

– Studio stärker vårt kvalitativa kunderbjudande i Malmö med ett spännande koncept där små och stora företag kan mötas i en internationell miljö som skapar dynamik och kreativitet, säger Ulrica Sjöswärd, fastighetschef Göteborg/Malmö Kungsleden.

Även i Stockholm har bolaget satsat på ett allt mer centralt bestånd. Vid megaköpet av GE Real Estates resterande bestånd i Sverige ingick två fastigheter på västra Kungsholmen och därmed blev bolaget ägare till fastigheter inom tullarna i huvudstaden. Kort därefter förvärvade bolaget några större fastigheter på Gärdet. För några månader sedan kompletterade Kungsdelen det första ”inom tullarna-köpet” med att förvärva tre av grannfastigheterna, läs mer här. I Stockholmsområdet har bolaget även under de senat åren köpt moderna kontorsfastigheter i Kista, bland annat Kista One.

Samtidigt som Kungsleden köpt i för bolaget nya geografiska områden har bolaget även gjort en stor mängd försäljningar och därmed lämnat tiotals kommuner.

Camilla Wieslander, VD vid Skanska Öresund:

– Vi är stolta över att ha utvecklat Studio som med konceptet Work, Stay, Play skapat en ny mötesplats i staden som inbjuder till kreativitet och oväntade möten. Investeringsviljan i Malmö är stark och vi är särskilt glada över ett fint samarbete med Kungsleden.

I centrala Malmö håller Skanska nu på med kontorsprojekten Aura (6.500 kvm) och Epic (15.000 kvm).

Fler Nyheter från förstasidan

FV idag-exklusiv till Kl. 15.00 Prenumerera!

Tung doldis med som ägare i Tenzing Invest

En av de mer anonyma storägarna i flera tunga fastighetsbolag finns med bakom det nya investmentbolaget. Motiverar för Fastighetsvärlden.

Amazon-besked kan vänta

Oklart vad som väntar när Amazon bjuder till presskonferens.

Lennart Weiss: ”Inget ytterligare stort prisfall”

Konstaterar att det finns felaktiga slutsatser.

Jätten vill fortsätta växa

Siktar på att öka andelen fastigheter i sina tillgångar rejält.

Planerar för 19.000 kvm gränshandel

Bolaget har sjösatt sin största satsning någonsin.

Stadsrum och KTI förvärvar

Fortsätter att förvärva handelsfastigheter.

Åtal väckt mot Daniel Kindberg

Brottsligheten började redan på hans förra jobb, enligt åtalet.

Vd lämnar Castellumbolag med omedelbar verkan

Ansvarig för 30 miljarder. Fler förändringar inom det stora börsbolaget.

Myndigheter tvingas betala dubbla hyror

Efter flyttbesluten: Flera myndigheter sitter fast i miljonavtal.

Nytt spelbolag hyr helt hus i Gamla stan

De centrala lokalerna har stått öde en tid.

Alms bostäder i Bromma stoppas

Cancerframkallande ämnen och buller sätter käppar i hjulet för projektet.

Balder köper handelsplats i Stockholm från AL

Affär om 437 miljoner längs E4:an söder om tullarna i Stockholm.

Klart: Så mycket ökar bostadshyrorna i Stockholm

Hyresgästföreningen och de kommunala bostadsbolagen i Stockholm är överens om hyran för 2019.

Välkänd trio startar Tenzing Invest

Tidigare rådgivare byter sida och blir investerare. FV berättar om planerna och vilka som står bakom.

Tillbaka till förstasidan