Kungsleden köper Studio i Malmö för 1 miljard

Kungsleden förvärvar den moderna kontors- och hotellfastigheten Studio i centrala Malmö för 1 miljard kronor. Säljer gör Skanska. Därmed fortsätter Kungsleden sin stora satsning på att bygga upp ett kontorsbestånd med moderna fastigheter i mer attraktiva lägen än tidigare.

Brunswick var var rådgivare till Skanska.

Fastigheten Tyfonen 1 färdigställdes under 2017 och är 14 våningar hög med cirka 18.250 kvm uthyrningsbar yta. Fastigheten är belägen på Universitetsholmen vid Centralstationen, med en fantastisk utsikt både mot hamninloppet och staden. Studio är ett hus byggt för möten, som med sin blandning av näringsliv, restauranger, hotell och kultur skapar en levande, kreativ och aktiv miljö som har öppet 24 timmar om dygnet.

Köpeskillingen ger 55.000 kr/kvm.

De största hyresgästerna är Story Hotel, EY, United Spaces, Scan Coin och Altitude Meetings. Den genomsnittliga hyreskontraktsdurationen uppgår till knappt sju år och det totala hyresvärdet till omkring 60 Mkr. Tillträde kommer att ske i maj 2018.

Skanska avyttrade två kontorsfastigheter i Malmö sommaren 2016, båda med Brunswick som rådgivare. Kontorshuset Malmö Live (som ligger nära Studio) såldes till Folksam för cirka 580 miljoner kronor (60.000 kr/kvm) och kontorsfastigheten Klipporna i Hyllie såldes till Ikano för 1 miljard kronor (52.600 kr/kvm).

Det något lägre kvadratmeterpriset för Studio än Malmö Live kan förklaras med att Studio är betydligt större, vilket ofta kan ge en viss rabatt och ofta även medför färre aktörer som kan köpa en sådan stor fastighet. Även det faktum att fastigheten innehåller en del annat än kontor kan bidra till ett något lägre pris.

Kungsleden har under de senaste åren köpt ett flertal kontorsfastigheter i attraktiva lägen och med betydligt lägre yielden än vad bolaget historiskt siktat in sig på. För några veckor sedan köpte bolaget till exempel en ny kontorsfastighet i Göteborg, strax söder om Liseberg, från Skanska för ungefär samma köpeskilling, läs mer här.

– Vi är mycket glada över att ha kommit i mål med ytterligare ett förvärv av en toppmodern fastighet med högsta hållbarhetsklassificering från Skanska. Fastigheten blir en del av vårt kärninnehav med stabila och långa kassaflöden från bra hyresgäster som höjer Kungsledens basintjäning till låg risk, säger Henrik Gerdin, transaktionschef på Kungsleden.

I Malmö äger Kungsleden, när det gäller moderna kontorsfastigheter, sedan tidigare till exempel kontorsdelen av Emporia (Emporia Office) om 10.250 kvm (läs mer här). Där har bolaget även fått en markanvisning med med en byggrätt för totalt 8.400 kvm kontor (läs mer här).

– Studio stärker vårt kvalitativa kunderbjudande i Malmö med ett spännande koncept där små och stora företag kan mötas i en internationell miljö som skapar dynamik och kreativitet, säger Ulrica Sjöswärd, fastighetschef Göteborg/Malmö Kungsleden.

Även i Stockholm har bolaget satsat på ett allt mer centralt bestånd. Vid megaköpet av GE Real Estates resterande bestånd i Sverige ingick två fastigheter på västra Kungsholmen och därmed blev bolaget ägare till fastigheter inom tullarna i huvudstaden. Kort därefter förvärvade bolaget några större fastigheter på Gärdet. För några månader sedan kompletterade Kungsdelen det första ”inom tullarna-köpet” med att förvärva tre av grannfastigheterna, läs mer här. I Stockholmsområdet har bolaget även under de senat åren köpt moderna kontorsfastigheter i Kista, bland annat Kista One.

Samtidigt som Kungsleden köpt i för bolaget nya geografiska områden har bolaget även gjort en stor mängd försäljningar och därmed lämnat tiotals kommuner.

Camilla Wieslander, VD vid Skanska Öresund:

– Vi är stolta över att ha utvecklat Studio som med konceptet Work, Stay, Play skapat en ny mötesplats i staden som inbjuder till kreativitet och oväntade möten. Investeringsviljan i Malmö är stark och vi är särskilt glada över ett fint samarbete med Kungsleden.

I centrala Malmö håller Skanska nu på med kontorsprojekten Aura (6.500 kvm) och Epic (15.000 kvm).

Fler Nyheter från förstasidan

Besked om stort kontorsprojekt överklagat

Ett av de största kontorsprojektet i Stockholms innerstad. Läs om de senaste turerna.

Varnade för faror – köper nu 10 miljoner aktier i SBB

Motiverar det överraskande köpet för FV. Se uppdaterad ägarlista inom det snabbväxande bolaget.

Batljan säljer till Paulsson

Gör affär i område som ska utvecklas nära stationen.

Lista: Wow – smått galna rekordnivåer för kontor

FV kartlägger 22 kontorsfastigheter som sålts riktigt, riktigt dyrt.

Ivar Tollefsen spår ”massiv butikkdød”

Heimstadens storägare rejält pessimistisk.

Balder värvar från Humlegården

Storsatsar i Stockholmsområdet. Genomför ytterligare en tung rekrytering.

Hyr 3.640 kvm i Sveriges mest centrala kontor

Utökar förhyrningen. Nu är det fullt uthyrt i de anrika lokalerna.

CBRE rekryterar åtta

Värvar från bland annat Castellum, Colliers och Cowi.

Högt och lågt i bostadsbyggarnas tio-i-topp

Bolagen visar stora variationer i tillväxt.

Oscar Engelbert säljer preffar för 70 mkr i Oscar Properties

”Min starka tilltro till Oscar Properties kvarstår”.

Arnhult nu störst i Castellum

Se en uppdaterad lista över 84-miljardersbolagets största ägare.

Aberdeen säljer galleria

Aberdeen köpte fastigheten av Byggvesta 2008.

Köper loss Icas stora projekt vid Bromma Blocks

Ändrade planer för stor satsning. FV:s avslöjande bekräftas därmed. Byggjätte tar över och investerar 2,5 miljarder kronor.

Schweiziskt bolag säljer i Lund

Köparen når nästan en kvarts miljoner kvadratmeter lokaler i lärdomsstaden.

Tillbaka till förstasidan