Kungsleden i stort förvärv om 3,6 miljarder

Annons

Kungsleden har tecknat en avsiktsförklaring gällande förvärv av merparten av fastigheterna i NR Nordic & Russia Properties Ltd.I beståndet finns flera stora ABB-fastigheter. Det underliggande bruttofastighetsvärdet är cirka 4,4 miljarder, inklusive fyra fastigheter i Ryssland för 840 miljoner. De fyra ryska fastigheterna kommer dock omedelbart att förvärvas av Thomas Lindeborg genom ett garanterat så kallat back-to-back avtal.

Kungsleden förvärvar de återstående 36 fastigheterna, varav 33 ligger i Sverige, en i Tyskland och två i Polen, till en köpeskilling på cirka 3,6 Mdr inklusive transaktionskostnader. Tillträde planeras den 31 mars 2011.

De 36 fastigheterna har en total uthyrningsbar yta om 825.000 kvm, varav 93 procent i Sverige. Det totala hyresvärdet på 563 Mkr motsvarar en direktavkastning på cirka 10 procent. Förvärvet kommer efter tillträde att på årlig basis bidra med cirka 200 Mkr till Kungsledens utdelningsgrundande resultat.

Fastighetsportföljen utgörs av kontors- och industrifastigheter och kännetecknas av stabil avkastning med högkvalitativa hyresgäster. Nuvarande vakansgrad motsvarar 5 procent av det totala hyresvärdet. Den största hyresgästen utgörs av ABB, motsvarande cirka 50 procent av hyresvärdet, följt av Finnveden AB med cirka 10 procent.

ABB:s fastigheter ligger i Västerås och utgörs av en total uthyrningsbar yta på cirka 38 procent av den förvärvade portföljen. Genomsnittlig återstående kontraktslängd är sex år enligt ett ramhyresvatal som löper ut den 31 december 2016.

Efter tillträdet och efter avyttringen på 809 Mkr i Ludvika kommer Kungsledens totala genomsnittliga direktavkastning att öka från 6,6 procent till 7,0 procent. Ludvika-affären tillkännagavs i ett pressmeddelande 24 november 2010.

– Jag är mycket nöjd med att vi har förvärvat en attraktiv portfölj till en bra avkastning. Att Kungsleden har kunnat hjälpa NR med en lösning för hela fastighetsportföljen har varit positivt för alla parter i samband med realiserandet av portföljen. Fastigheterna passar väl in med Kungsledens befintliga portfölj och stärker ytterligare Kungsledens långvariga kundrelation med ABB, säger Kungsledens VD Thomas Erséus.

Missa inte! Fastighetsdagen Örebro 2024

Den 4 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Örebro 2024. Seminariet äger rum på Örebro Konserthus, Örebro.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan