Kungsleden delar och säljer dubbelt i Umeå

Kungsleden avyttrar fastigheten Aspgärdan 18 i Umeå i två separata transaktioner. Sammantaget har Kungsleden nu avyttrat 150.000 kvm av den bostadsutvecklingspotential som har identifierats i beståndet till priser mellan 2.500–10.000 kr/kvm BTA.

Kungsleden har tecknat ett överlåtelseavtal med Stenvalvet om att avyttra del av fastigheten Aspgärdan 18 i Umeå. Fastigheten är bebyggd med en skolbyggnad som är uthyrd till Internationella Engelska Skolan och försäljningspriset uppgår till 149,5 Mkr före avdrag för latent skatt. Transaktionen ger upphov till en positiv resultateffekt om 7,5 Mkr i samband med frånträde.

Kungsleden har drivit en detaljplaneprocess för att omvandla resterande del av fastigheten till bostäder. Den nya detaljplanen som är under framtagande medger omkring 18 500 BTA bostäder samt ytterligare 2 500 BTA för kommersiella ändamål. Denna del av fastigheten har förvärvats av HSB. Den positiva resultateffekt som uppstår vid frånträde av fastigheten bedöms uppgå till omkring 58 Mkr och är beroende av den slutliga detaljplanens utformning.

Cushman & Wakefield var rådgivare till Kungsleden i de båda transaktionerna.

Fastigheten uppfördes för slakteriverksamhet under 50- och 60-talet och har därefter byggts om och till i omgångar för att används till lättindustri, kontor, lager och eventverksamhet. 2013 påbörjade Kungsleden arbetet med att utveckla fastigheten till en ny attraktiv stadsdel med bostäder, skola och service. Som en första del av utvecklingen konverterades de befintliga lokalerna till ändamålsenliga och moderna skollokaler för Internationella Engelska skolan som startade sin verksamhet här hösten 2015. Därefter tog detaljplanearbetet vid för att utveckla ett nytt attraktivt bostadsområde.

Båda transaktionerna kommer att slutföras vid lagakraftvunnen detaljplan och genomförd fastighetsreglering. Detta beräknas preliminärt äga rum under slutet av 2017 då frånträde av de båda fastigheterna också kommer att ske.

”Vi är stolta över att ha fått vara med och utveckla Gamla Slakteriet i Umeå både ur ett fastighets- och stadsutvecklingsperspektiv och över det värde som har skapats under resans gång. Nu får de nya ägarna ta vid och förvalta skolan samt bygga vidare på den nya stadsdelen som vi tillsammans med Umeå kommun har skapat ” säger Frida Stannow Lind, Fastighetsutvecklingschef på Kungsleden.

Sammantaget har Kungsleden nu avyttrat omkring 150 000 kvm av den bostadsutvecklingspotential som har identifierats i fastighetsbeståndet till priser mellan 2 500–10 000 kr/kvm BTA. Försäljningarna sammantaget genererar en vinst på omkring 300 Mkr varav 42 Mkr realiserades under 2016. Resterande vinst realiseras i takt med att detaljplanerna vinner laga kraft.

Den kvarvarande potentialen för bostadsbyggrätter i Kungsledens fastighetsportfölj uppskattas uppgå till omkring 330 000 kvm.

Fler Nyheter från förstasidan

Lista: Stadskärnorna som växer mest – överlägsen etta

Här är staden med högst omsättningsutveckling. Kan du gissa vilken?

Kokhett läge för logistik och lager – asiatiska köpare jagar

Två av Europas främsta experter på segmentet berättar för FV.

Castellum vill bygga ut 20.000 kvm

Detaljplan antagen. ”De nya byggnaderna kommer komplettera den i dag storskaliga miljön”

Hoppar av styrelsen med omedelbar verkan

Maxfastigheter fick ny storägare i fredags – nu lämnar en ledamot styrelsen.

Fastighetsjuridik

Juridiska fallgropar kring coworking

Advokatfirman Westermark Anjou reder här ut vilka fällor som finns.

Nytt kapital till Wework – miljardären planerar ta över

Skjuter till 5 miljarder dollar till krisbolaget.

Lämnar Blackstone – ska leda Brunswicks nya satsning

Det nystartade bolaget fokuserar på affärer upp till 150 miljoner euro.

Uppsalas stora försäljning – blir fyra paket

Läs om vad som ska säljas nu och hur tidsplanen ser ut. FV kan även berätta om ytterligare tre planerade större försäljningar.

Vill bygga ut med 20.000 kvm kontor i Göteborg

Internationell aktör planerar för att sprida sitt koncept.

Abba-legendarens digitala storsatsning vid Sergels torg

Se visionsbilderna över nya digitala kulturcentret i Stockholms city.

Rasar mot publiceringarna

Trots förseningar för Karlatornet har majoriteten av köparna tecknat nya avtal med ny tidsplan enligt Sernekes vd Ola Serneke, som är upprörd över andra uppgifter i media.

Miljardorder för att utveckla i trendiga stadsdelen

Död punkt rustas upp – med bostäder, hotell, butiker och saluhall.

Finska Hoivatilat gör femte investeringen i Sverige

Bolaget har låtit bygga 200 samhällsfastigheter i Finland under de senaste tio åren..

Bilder: Underklädesjätten sätter färg på 70-talskomplex

Lämnar Lärkstaden. Flyttar huvudkontoret till 2.300 kvm nyrenoverade lokaler. Se bilder.

Tillbaka till förstasidan