Markanvisning.se summerar det första halvåret i 60 tillväxtkommuner med att Riksbyggen är den aktör som hittills tilldelats flest markanvisningar, och att Kaminsky arkitektur haft störst framgång i markanvisningstävlingar av arkitektkontoren. Dessutom är 6 av 10 beslutade markanvisningar direktanvisningar, för vilka det i hälften av fallen saknas en tydlig motivering till varför just den aktuella aktören tilldelats mark.
Efter det första och andra kvartalet kan Markanvisning.se konstatera att Stockholms stad beslutat om flest markanvisningar hittills (21 st), följt av Skellefteå (8 st.) samt Malmö och Västerås (7 st.). Det har hittills inte setts tecken på att kommunernas markanvisningstakt skulle mattats av på grund av ett skiftande ekonomiskt läge, men det finns all anledning att anta att en lågkonjunktur kommer att få effekt på kommunernas markanvisningsarbete framöver.
Johan Brisvall, vd Markanvisning.se Norden AB, kommenterar läget efter första halvåret.
– Det vi hittills kan se kopplat till det skiftande läget är att kommunerna lägger en allt större vikt vid byggaktörers genomförandeförmåga i utvärderingar och tilldelningar av mark. Detta är troligen en första signal på att krav och kriterier i marktilldelningsprocesser kommer att förändras under hösten. Fram tills idag har det snarare varit vanligt att markanvisningstävlingar avgörs på projektförslaget och till exempel hållbarhetslöften eller gestaltningsambitioner. I förändrade tider kommer snarare projektens genomförbarhet och aktörers förmåga att vara en långsiktig och trovärdig stadsutvecklingspartner att premieras.
60 procent av markanvisningarna hittills i år har tilldelats genom direktanvisning, som har en generellt låg grad av transparens och insyn. Detta skapar enligt Johan Brisvall utmaningar för byggaktörer att förstå kommunernas behov.
– I de politiska besluten för direktanvisningar saknas i hälften av fallen en tydlig motivering till varför aktören i fråga har tilldelats marken, vilket gör att förutsägbarheten i kommunernas arbetssätt är väldigt liten. Även om vi ser tydliga regionala skillnader mellan i vilken utsträckning kommuner använder sig av direktanvisningar är det ett utbrett nationellt fenomen och intressant att de flesta markanvisningar inte öppet konkurrensutsätts.
För markanvisningstävlingar har hälften som avgjorts i år haft ett fast pris, medan priset varit en del av utvärderingen i resten av fallen, antingen tillsammans med en bedömning av kvalitetskriterier eller som renodlade pristävlingar. Den högsta prisnoteringen för småhus hittills i år noteras i en pristävling i Fiskebäck i Göteborg, där Riksbyggen vann med anbudet 35.750 kr/kvm ljus BTA. För flerbostadshus är det hittills högsta 31.000 kr/kvm ljus BTA, en direktanvisning till Anders Bodin Fastigheter AB i Traneberg i Stockholm.