Så här är det tänkt att området ska se ut framöver. Illustration: White.

Kraftig försening för Castellum vid Globen

Även Wallenstam och Åke Sundvall drabbas när 100 000 kvm senareläggs. I november 2017, efter en utdragen process, meddelade Stockholm stad att trion Castellum, Wallenstam och Åke Sundvall vunnit markanvisningstävlingen för Hovet- och Söderstadiontomterna i Stockholm. Konsortiet vann med sitt tävlingsbidrag ”Söderhov” och staden skrev att de första byggnaderna planeras klara till tidigast år 2022. Totalt ingår cirka 100.000 kvm lokaler och bostäder i trions planer.

Sedan ett tag står det klart att den tidsplanen inte håller. Det är planerna på att bygga om och renovera Globen som ställer till det. Först när den sfäriska arenan renoverats kan man riva Hovet.

– Just nu händer inget. Vi har ännu inte hittat någon bra teknisk lösning för nedskalningen av Globen, säger Mats Viker, vd vid Stockholm Globe Arena Fastigheter AB (SGAF) till Fastighetsvärlden.

Globen med plats för 13.850 åskådare ska på ett smart och enkelt sätt kunna skalas ned när det gäller evenemang för 8.000 till 10.000 åskådare för att skapa en bra och modern evenemangsatmosfär. När det arbetet är genomfört kan Hovet rivas (på samma sätt som Söderstadion revs redan 2015) för att där bygga två träningsrinkar under mark samt sälja marken till konsortiet.

– Planen ligger fast, men vi har ingen tidsplan. Först måste vi hitta en teknisk lösning för Globen, därefter ska även ett start-pm för tomten igångsättas med den process på kanske två år som följer. Därefter ska det byggas.

Mats Viker vill inte spekulera kring när de första nya byggnaderna kan stå på plats. Mer 2024–25 verkar mer realistiskt, enligt bedömare som Fastighetsvärlden talat med.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Castellum planerat för cirka 30 000 kvm lokaler i området, främst kontor och eventuellt hotell. Wallenstam och Åke Sundvall har planerat för 700-1000 bostäder. Trion besegrade Klövern/NCC och Veidekke Bostad/Rikshem i slutfinalen.

Det är inte första gången som området för Hovet/Söderstadion drabbas av bakslag. I juni 2014 presenterades det vinnande arkitektförslaget för nya Tekniska nämndhuset som skulle ligga på platsen. De planerna hamnade senare i papperskorgen.

Fler Nyheter från förstasidan

Ännu en bostadsbyggare i rekonstruktion

Obligationsinnehavare erbjuds ta över flera projektfastigheter som del i rekonstruktionen.

Nu gör Sagax första köpen på sin nya marknad i Europa

Börsens mest internationella fastighetsbolag, av de stora bolagen, gör som utlovat nu sina första investeringar på en ny marknad.

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Tillbaka till förstasidan