På bilden till vänster syns det cykelförråd där bomben kan ha funnits. Till höger syns förstörelsen. Bilder: Google/Läsarbild

Kraftig explosion vid Stångåstadens fastighet

En kraftig explosion inträffade i ett flerfamiljshus i centrala Linköping vid 9-tiden på fredagsmorgonen. De delvis förstörda byggnaderna ägs av kommunala Stångåstaden. Antalet skadade är lyckligtvis få. Obekräftade mediauppgifter pekar ut ett mc-gäng för att ligga bakom.

Bilder från platsen visar stor förödelse. Flera fönsterrutor och balkonger på byggnaden är helt utblåsta. Det handlar om nästan alla fönster och balkonger på de fem respektive sex våningar höga huskropparna.

– Vi vet väldigt lite just nu, men det verkar som något utifrån som har exploderat, men det har vi inte fått bekräftat. Nu är det en timme sedan det hände. Vi har dragit igång vår krisorganisation, vi har två olika, en liten och en stor. Nu är det den stora som gäller. Vi har ringt in väldigt mycket folk, säger Fredrik Törnqvist, vd vid Stångåstaden, till Fastighetsvärlden.

Adressen är Ådalagatan 1–3 och delar av byggnaden har även ingång från Hamngatan. Den aktuella fastigheten Daggkåpan 9 innehåller 37 lägenheter om totalt 2.250 kvm. Fastigheten innehåller totalt 2.400 kvm, inklusive lokaler. Fastigheten är byggd 1959.

Vid 09-tiden inkom larmet om en kraftig explosion.

– Vi började få ett stort antal samtal från folk om en kraftig explosion i centrala Linköping, på Hamngatan. Det ska ha krossats rutor och vi är på plats för att säkra platsen. Vi har spärrat av området och jobbar med att få en bild av exakt vad som hänt, säger Björn Öberg vid polisens ledningscentral till Aftonbladet.

Lokala Corren har talat med flera som upplevde explosionen:

– Vi trodde att det var vårt hus som sprängdes. Alla rusade ut från kontoret! Vi befinner oss säkert 200 meter från platsen, så explosionen var oerhört kraftig. När man ser förödelsen är det svårt att tro att det bara handlar om en ensam explosion”, säger en person till Corren.

– Det ser ut som det varit ett krig på platsen. Jag och många av mina kollegor är ledsna, några har gått hem, säger en person som arbetar i närheten till Fastighetsvärlden.

En kvinna som bor i det aktuella huset, men vars lägenhet ligger på motsatt sida av den del där fasaden är delvis bortsprängd, säger till Expressen:

– Jag låg och sov och vaknade när jag hörde smällen. Jag trodde att det var åska först. Blomkrukorna åkte i golvet, säger hon.

Skadeläget är oklart:

– Vi har ett helt gäng med resurser på plats. En ambulans har åkt med en patient till sjukhus, de andra står framme utan patienter i nuläget, säger Helen Wickberg, teamledare på SOS.

Universitetssjukhuset i Linköping har gått upp i förstärkningsläge.

Klockan 09.40 spärrade polisen av flera kvarter runt explosionsplatsen. Från Nygatan/Strandgatan – Repslagaregatan – Linnégatan – samt från Drottningrondellen. Det var då inte aktuellt att evakuera några fastigheter. Nationella bombskyddet är på väg till platsen.

Räddningstjänsten Östra Götaland uppger att de har hjälpt två skadade personer ur byggnaden, skriver Expressen. Barn och anställda har evakuerats från förskolan Ådalagatan 2 mycket nära explosionsplatsen, uppger Corren.

– Jag skulle beskriva det som en begränsad krigszon. Människor är väldigt oroliga, man ser att de håller om varandra, och framför mig ser jag en skylift som söker av ett sjuvåningshus och man kollar in genom fönstren för att se hur folk mår, säger P4 Östergötlands reporter Rosmari Karlsson.

Katarina Nestor, på pressjouren vid Region Östergötland, säger till P4 Östergötland att 19 lindrigt skadade personer. Senare uppdaterades siffran till 25 skadade. Ingen uppges vara allvarligt skadad. 3 lindrigt skadade har först till universitetssjukhuset och tre till lasarettet i Motala. Övriga togs om hand av sjukvården i en buss i närheten av platsen.

30 ambulanser är tillgängliga i Östergötland. 14 av dessa är inkopplade på händelsen. Bakgrunden till explosionen är oklar.

– Vi vet inget om vad orsaken är, säger Mikael Skoog, stabschef för insatsen.

Detonationen ska ha skett utomhus. Polisen arbetar utifrån att en brottslig gärning ligger bakom, även om man inte utesluter att det rör sig om en olycka, säger polisens presstalesperson Åsa Willsund till Aftonbladet.

Corren skrev klockan 11.30 att bombgruppen med flertalet tekniker var på plats men att det är oklart om de har gått in eller inte. Polisens helikopter hovrar över området.

På en presskonferens vid kl 13.00 hade polisen inte några misstankar om vad som låg bakom.

– Vi har i nuläget inte några indikationer på att det finns någon hotbild kopplad till explosionerna, sa Björn Öberg vid polisen.

Enligt källor till Borås Tidning misstänks kretsar kring ett mc-gäng ligga bakom sprängningen i Linköping.  Tidningen skriver att måltavlan ska vara en verksamhet i en lokal i huset. Även Aftonbladet publicerade senare liknande uppgifter med hänvisning till egna källor.

Fredrik Törnqvist, Stångåstadens vd som även han medverkade vid presskonferensen, uppgav att det rör sig om sammanlagt 34 lägenheter som blivit värst drabbade vid explosionen. Törnqvist sa även att det rör sig om cirka 110 lägenheter som på ett eller annat sätt påverkats.

Vid klockan 16 höll polisen dagens andra presskonferens. Polisen återkommer också till att det förmodligen inte är någon form av olycka som har inträffat utan att det är någon som medvetet sprängt något på platsen, uppger Corren.

– Allt tyder på att det är någon som har placerat någonting där, säger Magnus Skoglund, polisens spaningsledare..

– Det kommer in tips om alla möjliga saker, det är en av alla möjliga arbetshypoteser. Det är varken mer eller mindre hett än något annat, säger Magnus Skoglund.

– Vi har inte någon som vi vet att det är riktat mot. Vi har en arbetshypotes men vi måste jobba brett. Vi ser det inte som något terrorhot eller terrordåd, säger Magnus Skoglund vidare.

Vid pressträffen uppgav det även att två personer var kvar på Universitetssjukhuset i Linköping, men att ingen fått livshotande skador.

Foto: Läsarbild. Samtliga husets sex våningar har fått fönster och balkonger förstörda.
Foto: Google.
Foto: Läsarbild. Även huset på andra sidan Hamngatan har drabbats av förstörelse.

Fler Nyheter från förstasidan

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Huggsexa efter nya villkor

FV pekar ut favorit. 10.000–12.000 kvm på spel – besked inom kort.

Jackpot: Nytt bolag får Ikea-enhet som hyresgäst

Läs om vilka som står bakom det nya fastighetsbolaget. ”Vi kunde inte önskat oss en bättre hyresgäst”.

Stopner åter i vd-stolen

Läs lista över vilka som suttit längst i vd-stolen.

SBB köper för hela 4,3 mdr

Förvärvar 138 fastigheter i ett paket. Säljaren blir ägare i SBB.

Catella: Hög tro på starkt återhämtning i närtid

Experterna blickar in i framtiden.

Affär sprack i sista stund

Förändrade marknadsförutsättningar när tänkt affär i Stockholms CBD sprack.

Fått 50 förslag om nya lokaler

Välkänd myndighet överväger flytt. FV berättar om önskemålen.

Peter Norman om OP: ”Gäller att kavla upp ärmarna”

Oscar Properties styrelseordförande ger sin syn på bolaget, förvirringen, betalningsmissarna och vad som krävs inför framtiden.

Söker hela 17.500–25.000 kvm lokaler för stor satsning

Planerar för expansion i Stockholmsområdet. FV berättar om planerna och önskemålet. Är även redo att sälja fastighet i city.

Ikea köper för 1,4 miljarder i Paris – nära Louvren

Möbeljättens satsningen mot storstadcentrum fortsätter.

OP säljer med förlust – nära Oscars privata köp

Oscar Properties genomför ytterligare en försäljning.

Förvirrande: Jo – enhälligt om ansvarsfrihet i OP

Kort sammanfattning av årsstämman vid pressade bolaget Oscar Properties.

Tillbaka till förstasidan