Fastigheten Klippan 10 har Hotel Diplomat som hyresgäst. Foto: FV

Anders Bodin köper Diplomat-fastigheten

Anders Bodin Fastigheter förvärvar fastigheten Klippan 10 med Hotel Diplomat på Strandvägen i Stockholm. Säljer gör familjen Malmström.

Newsec var säljarens rådgivare i transaktionen. Annordia var kommersiell rådgivare till köparen.

Köpeskillingen önskar parterna hålla konfidentiell, men enligt uppgift till Fastighetsvärlden handlar det om strax över 1 miljard kronor.

Fastighetsvärlden avslöjade i juni att hotellfastigheten var ute till försäljning. Nu är alltså affären i hamn.

Hotel Diplomat, fastigheten Klippan 10, byggdes för drygt ett sekel sedan och har varit i familjen Malmströms ägo sedan 1917. Fastigheten omfattar 5.600 kvm uthyrbar area fördelat på 130 rum och en välkänd restaurang.

Ett nytt tjugoårigt hyresavtal för hotell och restaurangen har signerats i samband med ägarbytet.

– Mina syskon och jag har en gedigen historia i fastigheten och är fortsatt en långsiktig hyresgäst med Hotel Diplomat som kommer fortsätta vara en blomstrande hotell- och restaurangverksamhet och kommer vidareutvecklas ytterligare tillsammans med vår nya hyresvärd, säger Anna Cappelen, ordförande i Hotel Diplomat AB.

Familjen har historiskt även drivit omfattande hotellverksamhet i Åre under 40 år där man ägde fastigheterna fram till 2014 då dessa avyttrades samtidigt som rörelsen. Familjen driver utöver Diplomat, även det exklusiva hotellet Villa Dagmar på Nybrogatan och kommer fortsättningsvis verka och expandera som hotelloperatör i bästa lägen med högsta kvalitet.

Ny ägare till Klippan 10 blir Anders Bodin Fastigheter, som även äger bland annat Nobis Hotel på Norrmalmstorg, Värdshuset Stallmästaregården och Tändstickspalatset i centrala Stockholm.

– Vi är enormt glada och stolta över möjligheten att förvärva en sådant landmärke på ett oslagbart läge. Det är få fastigheter som byter ägare på Strandvägen och vi är väldigt glada att bli tillfrågade. Vi tackar familjen Malmström för förtroendet att förvalta deras familjeklenod och ser fram emot ett nära samarbete med säljaren i arbetet med att utveckla byggnaden, säger Carl Bodin vice vd på Anders Bodin Fastigheter.

Anders Bodin Fastigheter äger och förvaltar för närvarande ca 650 bostäder och 76.000 kvm kommersiella lokaler i Stockholms innerstad och Alvik.

Newsec har agerat rådgivare i transaktionen tillsammans med Mannheimer & Swartling Advokatbyrå samt Lars Lenner som varit familjens privata rådgivare. Brick och Cederqvist biträdde Anders Bodin Fastigheter som juridisk rådgivare vid förvärvet. Även Annordia var rådgivare till köparen.

– Det är naturligtvis givande att delta i den här typen av säljprocess med ett anrikt Stockholmsobjekt. Affären är den fjärde större transaktionen i Stockholms innerstad som Newsec levererar på kort tid i en turbulent omvärld, säger Dan Sandstedt, head of capital markets, Newsec.

Affären genomförs som en bolagsaffär med tillträde den 7 december 2022.

Byggnaden uppfördes under åren 1907-1911 av A. Boström som ett praktfullt Art Noveau palats, senare kallat ”Boströmska Palatset”. Fastigheten delades i tre enheter, Strandvägen 7A, 7B och 7C och anses vara en av Strandvägens vackraste byggnader. Under åren 1930-1960 var ett flertal ambassader belägna i byggnaden, men år 1966 byggdes huset om till hotell.

Fastigheten på Strandvägen 7a, till vänster mot Artillerigatan (med beteckning Klippan 12), ägs av Lundbergs och innehåller kontorslokaler med bland annat coworkingbolaget 7A och Born Advokater som hyresgäster. Fastigheten på Strandvägen 7b (Klippan 11), som ligger bakom, ägs av en bostadsrättsförening.

Fastigheten Klippan 10 ligger vackert vid Nybroviken. Foto: FV
Fastigheten ligger på Strandvägen, ganska nära Dramaten. Foto: Newsec
Fastigheten innehåller cirka 6.000 kvm lokaler. Foto: FV

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Ännu en toppchef lämnar

”Jag känner mig privilegierad”.

Öppnar flaggskeppsbutik mitt i city

Gör två förhyrningar samtidigt. FV berättar om etableringen.

Räddningsaktion för SBS

Läs om de största ägarna och hur de agerar.

Redo sälja för över 4 mdr

Pressad aktör startar försäljningsprocess. 20.000 bostäder med i diskussion.

Vill bygga högt hotell

Inväntar besked från politikerna.

Upproret: ”Vi vill veta vad vi betalar för”

Diskussionen kring butikshyrorna har kanske trots allt blivit lite bättre.

Riksbanken höjer räntan till 4 procent

Kan komma att höjas ytterligare.

Nära megaaffär – kan frukta stor förlust

Parterna kan vara påväg att nå ett avslut.

Nrep förvärvar 283 nya

Förvärvar nyproducerat. Gått in om ”kapat” tidigare uppgjord affär.

Newsecs spaning – Max Barclays tre favoriter

Anser att svenska kontor fått oförtjänt dåligt rykte. Dock orolig för Sveriges rykte.

Kvintett startar nytt bolag – efter försäljningen till SBB

Läs om vilka som finns med bakom bolaget.

Bildextra: Nya Albano – hela 5 miljarder senare

Från farligt, osäkert och smått bortglömt till något som ska bidra till att lyfta hela huvudstadsregionen.

Tillbaka till förstasidan