AL köper i Hagastaden för 2,3 miljarder

Det blir Atrium Ljungberg som lägger beslag på fastigheten Blästern 15 i Hagastaden i Stockholm. Industricentralen som säljer får hela 2.345 mkr för fastigheten.

Cushman & Wakefield har varit säljarens rådgivare i transaktionen.

Byggnaden omfattar 21.300 kvm, vilket ger ett kvadratmeterpris på 110.000 kronor.

Enligt Fastighetsvärldens kännedom var det ett mycket stort intresse för att förvärva fastigheten och det var dessutom riktigt tajt bland bolagen som lämnade de högsta buden.

Atrium Ljungberg är sedan tidigare en stor ägare i Hagastaden och genom förvärvet stärker  man sin positionen ytterligare som en av de största fastighetsägarna och stadsutvecklarna i Hagastaden.

Blästern 15 har varit i samma ägares hand i drygt 90 år. Den ritades av Ragnar Östberg och uppfördes under 1930-talet av familjeföretaget AB Industricentralen. Byggnaden har sju våningsplan samt garage och innehåller idag främst kontor, konstgallerier och butiker. Fastigheten ligger på Gävlegatan 10–12, i hörnet Hudiksvallsgatan. Avståndet till Odenplans pendeltågsstation är 250 meter och till den kommande tunnelbanestationen Hagastaden är det 300 meter.

Fastigheten ligger i direkt anslutning till Atrium Ljungbergs fastighet Blästern 11 och är, med undantag av garage och förråd, fullt uthyrd. Det totala hyresvärdet, fullt uthyrt, är 82 mkr och återstående viktad kontraktslängd är 2,8 år. Atrium Ljungbergs tillträde beräknas ske den 1 juni 2022.

Se fler affärer i närområdet på FV Affärskarta.

– Hagastaden är ett av våra mest prioriterade områden där vi varit en aktiv fastighetsägare under lång tid. Det är ett av Stockholms mest expansiva och spännande stadsutvecklingsområden och det känns fantastiskt att få möjlighet att expandera här. Området har möjlighet till god hyrestillväxt de närmaste åren med ytterligare potential vid en tunnelbana på plats 2028, kommenterar Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs förvärvet. 

Via förvärvet ökar Atrium Ljungberg sitt fastighetsinnehav i området till över 100.000 kvadratmeter. I portföljen finns sedan tidigare fastigheterna Apotekarnes Mineralvattenfabrik, Glashuset och PV-palatset. Alla är ombyggda till kontor med bevarad industrikaraktär. I början av året flyttade även de första hyresgästerna in i nybyggda Life City som ligger ovanför mynningen till Eugeniatunneln där E4 löper. Bolaget har dessutom ytterligare några projektmöjlighet, speciellt i östra delen av Hagastaden.

Fastigheten Blästern 15, ett stenkast från Norra tornen och Torsplan.
Fastigheten Blästern 15. Till vänster syns Norra tornen och Torsplan, där Hagastadens tunnelbanestation byggs.

Fler Nyheter från förstasidan

Almedalen

Höjdpunkter Almedalen 2022

FV listar ett 90-tal höjdpunkter för fastighets- och byggbranschen.

Lista: Så många från bolagen åker till Almedalsveckan

I många fall något färre deltagare. Ett stort bolag nobbar helt.

SBB rusade – steg med 18%

Uppåt på börsen under fredagen.

Randviken säljer för 490 mkr

23.000 kvm och hyresintäkter på 26,4 mkr/år.

SBB ökar säljtakten – avyttrar för hela 860 mkr

Avyttrar fyra fastigheter till två aktörer,

Hon blir ny vd för 67-miljarderbolag

Välkänd person blir vd för bolag med 28.000 bostäder.

Vill stoppa kriminella i fastighetsbanschen

Affärer ska kunna stoppas. Morgan Johansson: ”Den svenska fastighets­marknaden kan enkelt utnyttjas av den organiserade brottsligheten”.

Realplay

Online på väg att möta offline

Den vanliga butikshandeln upplever något av ett uppsving just nu. E-handeln kommer dock mer än dubblas fram till 2030 tror experter. Men ska det ske genom hemleveranser, ombud, boxar eller olika hybridformer?

Hoppar av skolköp från Sisab

”Försvårar för planeringen av finansieringen”.

Nye Åhlénsägaren: ”Dags att tänka över hyresnivåerna”

Åhléns nya storägare Ayad Al Saffar i FV-intervju om expansionsplaner, vägen till framgång, hyresnivåer och om sen på att äga fastigheter.

Wonna I de Jong förvärvar stort på Östermalm

Miljardaffär med stor fastighet.

Miljardköper igen efter nya hotläget – Balderbolag säljer

Har ägt sedan 2014. Fastighetsvärdet upp 167 procent på åtta år.

Klassiska Gondolen byter ägare

Renoveras och öppnar på nytt nästa år. Lallerstedt lämnar. Klart med ny aktör.

Beskedet: Grönan byggs ut

Ökar nöjesparkens yta med 20 procent.

Tillbaka till förstasidan