Kontorsplaner vid Sveaplan skrotas

Under ett decennium har Stockholms stad planerat för bland annat en större mängd kontorslokaler mellan Wenner-Gren Center och Norrtull. Det har nämnts att 20.000–50.000 kvadratmeter kan bli kontorslokaler. Nu står det klar att det blir noll.

Allt blir istället skola, idrottshall, förskola, studentbostäder samt vård- och omsorgsboenden.

Ett bolag som länge arbetat för att få markanvisning är Fabege som bland annat äger Wenner-Gren Center och några andra kontorsfastigheter i närområdet.

– Det är tråkigt. Vi hade gärna sett en blandning. Den förklaringen som vi fått är att man inte vill ha kommersiella verksamheter inom nationalstadsparken, säger Christian Hermelin, VD vid Fabege till Fastighetsvärlden.

Fabeges storägare och avgående styrelseordförande Erik Paulsson hade under flera år ett extra arvode för att arbeta med utvecklingen av Arenastaden och Hagastaden för Fabeges räkning.

Stefan Hansson (S), ordförande i exploateringsnämnden, säger till Fastighetsvärlden att de verksamheter som det nu planeras för behövs för att täcka det behov som finns i närområdet genom den framväxande Hagastaden.

Därmed blir det endast cirka 10.000 kvm kontorslokaler i närområdet och det är HSB som sedan tidigare fått en markanvisning väster om de gamla tullhusen (läs mer här). I övrigt så planeras det dock för stora mängder kontorslokaler inom gamla Karolinska (läs mer här) och även, långt fram i tiden, bredvid den del av E4:an i västra delen av Hagastaden som inte ska däckas över. Sedan tidigare har NCC byggt två kontorshus vid Torsplan (som sålts till Castellum och KLP)  och Atrium Ljungberg planerar för en större kontorsbyggnad där (läs mer här).

Området vid Norrtull och Hagastaden är en stor byggarbetsplats. Närmast Wenner Gren Center planerades det ursprungligen för stora mängder kontor. Under de senaste åren har planerna styrts om mer mot utbildning och idrott. Bild: Trafikverket.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Missa inte! Samhällsfastigheter 2020 – årets stora mötesplats om politik, marknad och investeringsläge för samhällsfastigheter

3 september 2020, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

”Vi ska lösa det här”

Well Fastigheters ägare Christofer Carlson kommenterar för Fastighetsvärlden.

FV avslöjar: Utmanande fastighetsbolag i rekonstruktion

Två av branschens mer välkända investerare finns med på olika hörn bakom bolaget. Läs även om projektbanken.

Tvingas ge upp – HD stoppar kontorsbygge om 50.000 kvm

FV avslöjar. Slutligt beslut i Högsta domstolen stoppar ett av de största kontorsprojekten inom tullarna i Stockholm.

Pausar affär om 600 miljoner

Ett 30-tal fastigheter är tänkta att ingå i transaktionen. Nu inväntas att ”banksystemet återgår till normalläge”.

Neptunia värvar Jan Eriksson

Läs även om personerna bakom Slättö Förvaltnings majoritetsägare.

C&W: Rekordstarkt Q1 – men bankerna nu mer selektiva

Coronakrisen kommer påverka siffrorna för andra kvartalet. Bankerna har börjat bli mer selektiva med såväl motpart som objekt, konstaterar C&W.

Expansivt Eastnine bidrar i slaget mot corona

Vd:n berättar för FV om insatser och framtidsplanerna.

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

De köper mer i centralt läge

”Vi känner stor lycka av att vi funnit fyra så välbelägna hus”.

Hyressmäll för enfastighetsbolag

Stor klädkedja klarar inte att betala hyran.

Klart: Köper Postens HK

Affären klar. Läs mer om köparen.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

Tillbaka till förstasidan