Inom Vallgraven 52:5 som fastigheten kommer att se ut efter ombyggnaden.

Kontor omvandlas till storhotell i Göteborg

SEB investerar kvarts miljard. SEB Trygg Liv planerar att omvandla stora ytor kontor vid centralt belägna Skeppsbroplatsen i Göteborg till hotell, kan Fastighetsvärlden berätta. Det är två sammanbyggda fastigheter, som tillsammans rymmer 22.000 kvm, som ska byggas om – Inom Vallgraven 52:4 och Inom Vallgraven 52:5. Det planerade hotellet ska innehålla 280 rum och blir 11.500 kvm stort, det innebär att cirka 8.000 kvm kontor byggs om till hotell.

– Vi har redan klart med en operatör, Svenska Stadshotell, som redan äger Hotel Avalon här i Göteborg, säger Carl Petre på Grandab till Fastighetsvärlden. Grandab driver projektet för SEB:s räkning.

Inom Vallgraven 52:4 är ett funkishus från 1935 som ska renoveras till originalskick och det innehåller i dag ett mindre Best Western Hotel, en kinarestaurang samt kontor. Inom Vallgraven 52:4 är ett kontorshus från 1960-talet och det ska blåsas ut helt och få en ny fasad och moderna, yteffektiva kontorslokaler. 75 procent av kontorsytorna är redan uthyrda.

– Det har gått fantastiskt bra. Vi är supernöjda, säger Petre.

Konsultfirman Tyréns som redan sitter i huset utökar från dagens 2.000 kvm till 3.000 kvm, Citysjukhuset har skrivit avtal för 1.400 kvm och Grandab har också klart med två andra hyresgäster som tillsammans kommer ta 2.800 kvm av de resterande ytorna.

Hotellkoncentrationen i centrala Göteborg är redan hög. De senaste åren har en stor mängd bäddar tillkommit genom bland annat Clarion Hotel Post och det tredje tornet i Gothia Towers. Petre är dock inte orolig.

– Hotell i bra lägen tror jag inte att behöver oroa sig, dem finns det alltid efterfrågan för. Vissa kommer få det svårt, gamla hotell med renoveringsbehov till exempel. Dessutom ser vi inte Gothia Towers som en konkurrent med tanke på deras läge, Post blir däremot en direkt konkurrent.

Av de 280 rummen kommer större delen vara tre- eller fyrstjärniga men det kommer också att finnas 14 femstjärniga sviter. Vilken kedjetillhörighet hotellet kommer att få, om någon, är ännu inte klart. Hotellet ska öppna under andra halvåret 2016 och hela projektet ska vara avslutat 2017.

Just nu planeras ett stort antal nya hotell i Stockholm, Göteborg och Malmö och några av landets större städer. Många av dessa blir just konverteringar av befintliga kontorsfastigheter. Hör mer om denna utveckling och andra trender på Fastighetsvärldens stora seminarium Hotell & Fastigheter 2015 som arrangeras på Berns i Stockholm den 21 maj. Program och anmälan hittar du här.

Fastighetsvärlden Idag            2015-03-27

Funkishuset Inom Vallgraven 52:4, som det ser ut i dag. Översta våningen har byggts till i efterhand och kommer att tas bort i renoveringen.
Funkishuset Inom Vallgraven 52:4, som det ser ut i dag. Översta våningen har byggts till i efterhand och kommer att tas bort i renoveringen.
Inom Vallgraven 52:4 och 52:5 som de ser ut i dag.
Inom Vallgraven 52:4 och 52:5 som de ser ut i dag.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Nu gör Sagax första köpen på sin nya marknad i Europa

Börsens mest internationella fastighetsbolag, av de stora bolagen, gör som utlovat nu sina första investeringar på en ny marknad.

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Tillbaka till förstasidan