Inom Vallgraven 52:5 som fastigheten kommer att se ut efter ombyggnaden.

Kontor omvandlas till storhotell i Göteborg

SEB investerar kvarts miljard. SEB Trygg Liv planerar att omvandla stora ytor kontor vid centralt belägna Skeppsbroplatsen i Göteborg till hotell, kan Fastighetsvärlden berätta. Det är två sammanbyggda fastigheter, som tillsammans rymmer 22.000 kvm, som ska byggas om – Inom Vallgraven 52:4 och Inom Vallgraven 52:5. Det planerade hotellet ska innehålla 280 rum och blir 11.500 kvm stort, det innebär att cirka 8.000 kvm kontor byggs om till hotell.

– Vi har redan klart med en operatör, Svenska Stadshotell, som redan äger Hotel Avalon här i Göteborg, säger Carl Petre på Grandab till Fastighetsvärlden. Grandab driver projektet för SEB:s räkning.

Inom Vallgraven 52:4 är ett funkishus från 1935 som ska renoveras till originalskick och det innehåller i dag ett mindre Best Western Hotel, en kinarestaurang samt kontor. Inom Vallgraven 52:4 är ett kontorshus från 1960-talet och det ska blåsas ut helt och få en ny fasad och moderna, yteffektiva kontorslokaler. 75 procent av kontorsytorna är redan uthyrda.

– Det har gått fantastiskt bra. Vi är supernöjda, säger Petre.

Konsultfirman Tyréns som redan sitter i huset utökar från dagens 2.000 kvm till 3.000 kvm, Citysjukhuset har skrivit avtal för 1.400 kvm och Grandab har också klart med två andra hyresgäster som tillsammans kommer ta 2.800 kvm av de resterande ytorna.

Hotellkoncentrationen i centrala Göteborg är redan hög. De senaste åren har en stor mängd bäddar tillkommit genom bland annat Clarion Hotel Post och det tredje tornet i Gothia Towers. Petre är dock inte orolig.

– Hotell i bra lägen tror jag inte att behöver oroa sig, dem finns det alltid efterfrågan för. Vissa kommer få det svårt, gamla hotell med renoveringsbehov till exempel. Dessutom ser vi inte Gothia Towers som en konkurrent med tanke på deras läge, Post blir däremot en direkt konkurrent.

Av de 280 rummen kommer större delen vara tre- eller fyrstjärniga men det kommer också att finnas 14 femstjärniga sviter. Vilken kedjetillhörighet hotellet kommer att få, om någon, är ännu inte klart. Hotellet ska öppna under andra halvåret 2016 och hela projektet ska vara avslutat 2017.

Just nu planeras ett stort antal nya hotell i Stockholm, Göteborg och Malmö och några av landets större städer. Många av dessa blir just konverteringar av befintliga kontorsfastigheter. Hör mer om denna utveckling och andra trender på Fastighetsvärldens stora seminarium Hotell & Fastigheter 2015 som arrangeras på Berns i Stockholm den 21 maj. Program och anmälan hittar du här.

Fastighetsvärlden Idag            2015-03-27

Funkishuset Inom Vallgraven 52:4, som det ser ut i dag. Översta våningen har byggts till i efterhand och kommer att tas bort i renoveringen.
Funkishuset Inom Vallgraven 52:4, som det ser ut i dag. Översta våningen har byggts till i efterhand och kommer att tas bort i renoveringen.
Inom Vallgraven 52:4 och 52:5 som de ser ut i dag.
Inom Vallgraven 52:4 och 52:5 som de ser ut i dag.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Transaktionschef lämnar rådgivningsbolag

Har arbetat på bolaget i elva år. Rollen blir vakant tills vidare.

Säljer handel för 140 mkr

Hyresvärde på över nio miljoner. Mitt i stan.

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Newsec vässar digitala erbjudandet över hela Norden

Gör stor organisationsförändring och utser ny vd för Newsec Property Asset Management Sweden

Revisorn om Oscar P: Osäker om överlevnad

Oscar Properties har, efter kraftig försening, nu publicerat sin årsredovisning. Ingemar Rindstig och kollegorna på EY skriver en 4 sidor lång revisionsberättelse.

SBB närmar sig 5 mdr i försäljningar – gör ny affär

Batljan: ”Hög efterfrågan på våra kassaflödesfastigheter”.

Här vill Stockholms stad överdäcka

Fyra platser pekas ut.

Utvecklar för 1,85 miljarder kronor i Danderyd

Förstärker Danderyds sjukhus med ny byggnad med helikopterplatta.

Kl 23.00: Oscar presenterar siffrorna för Q1

Läs om hur få bostäder som sålts och om hur kraftigt personalstyrkan bantats. OP berättar även att man snabbt vill sälja en fastighet.

Erik Selin: ”Oerhört förvånad”

Balders storägare och vd kommenterar misstankarna för Fastighetsvärlden.

Expert på EBM: "Många får guldfeber när det hettar till"

Expert på insiderbrott berättar för FV.

Skanska vill bygga 30.000 kvm centralt

Vill kopiera succén från centrala Malmö.

Niam slår till och köper nästan tusen bostäder

Säljaren minskar överraskande på beståndet.

Tillbaka till förstasidan