UCs konkursstatistik visar att läget på marknaden fortsatt är utmanande och skakigt. De branscher där konkurserna minskade mest under september månad var detaljhandeln, byggindustrin samt restaurang- och hotellbranschen. Inom fastighetsbranschen, informationsbranschen samt juridik, ekonomi, vetenskap och teknik ökade konkurserna
Enligt färsk statistik från UC ökade antalet konkurser under september månad med totalt 11 procent i hela landet i jämförelse med samma period i fjol. Antalet nystartade företag minskade med dryga 11 procent jämfört med samma period föregående år.
– Återigen ser vi en liten ökning av konkurserna på den svenska marknaden vilket indikerar att återhämtningen går långsamt och det är tydligt att lågkonjunkturen hänger kvar längre än förväntat. Enligt UCs data ökade konkurserna under september inom fastighetsbranschen, information- och kommunikationsbranschen samt juridik, ekonomi, vetenskap och teknik med 62 procent, 47 procent respektive 35 procent. Under föregående månad såg vi däremot en minskning av konkurserna vilket gör läget framöver svårbedömt, säger Gabriella Göransson, vd på affärs- och kreditinformationsföretaget UC.
Den svenska ekonomin har i stort sett inte vuxit alls sedan slutet av 2021 vilket leder till att återhämtningen i ekonomin ser ut att bli något fördröjd. Detta har en naturlig påverkan på konkursläget och förutsättningarna för företagen.
Enligt Konjunkturinstitutets barometer börjar hushållens syn på ekonomin närma sig ett normalläge. Detta reflekteras även i UCs data där en gynnsam utveckling inom detaljhandeln har noterats. Datan pekar på den största minskningen av konkurser under september månad. Detta är en minskning med 23 procent i jämförelse med september i fjol.
– Riksbankens räntesänkningar och indikationer på ytterligare sänkningar innan årets slut leder förhoppningsvis till ökad stimulans inom ekonomin och ett minskat antal konkurser. Samtidigt har september månad varit tyngd av besked om varsel om uppsägningar bland storbolag som Telia, Ericsson, och Northvolt. Vad detta kan innebära för konkursläget och arbetslösheten framöver återstår att se. Under augusti månad såg vi att konkurskurvan började vända nedåt i många branscher. Dessvärre ser vi nu att konkurserna nu ökar över lag, vilket gör det framtida konkursläget och makroekonomiska situationen svårbedömd, avslutar Gabriella Göransson.