Kommenterar om Stenevi som ny minister

Det har kommit många kommentarer kring valet av Märta Stenevi som ny bostadsminister. FV redovisar här några av dem.

Klockan 08.53 på fredagsmorgonen blev det officiellt att Märta Stenevi blir ny bostadsminister, läs mer här.

Därefter kom ett flertal kommentarer från branschen.

Här är ett urval av kommentarerna:

Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden:

– Ett av de viktigaste uppdragen svensk politik har är att säkerställa en fungerande bostadsmarknad. Det är utifrån bostaden trygga samhällen formas och vi vill hälsa Märta Stenevi varmt välkommen till sitt nya uppdrag som bostadsminister. Hon har en bred erfarenhet och en gedigen politisk bakgrund, något vi ser positivt på.

Johanna Frelin, vd för Riksbyggen:

– Vi välkomnar Märta Stenevi som bostadsminister och ser fram emot dialog med henne om hur de bostadspolitiska utmaningarna kan lösas. Från Riksbyggens sida är vi angelägna om att upprätthålla en hög byggtakt och främja fler gröna åtgärder i det befintliga beståndet.

Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen:

– Det är glädjande med en bostadsminister som sätter människan i centrum. Det är viktigt att lyfta bostadsfrågan ur konsumentens perspektiv, för det handlar inte bara om byggande utan om att skapa hem. Trygga hem är nämligen grundläggande för tryggheten i samhället. Trygghet skapas även genom stadsutveckling med ett fokus på livet mellan husen.

Anders Lago, förbundsordförande HSB:

– Märta Stenevi är ett utmärkt och spännande val som bostadsminister. Hon kommer in med ny energi och har som språkrör en hög position i partiet. Hennes erfarenhet från kommunal nivå med ansvar för stadsbyggnadsfrågor kommer att vara en tillgång. HSB ser med viss oro på att bostadsfrågan flyttas från finansdepartementet, men ser också fördelar med kopplingen till arbetsmarknaden. En stark arbetsmarknad kräver en bra tillgång till bostäder. Vi hoppas att bostadspolitiken nu får en hög prioritet och vi ser fram emot en dialog om viktiga frågor som hur vi kan hålla en hög byggtakt över tid, ungas villkor på bostadsmarknaden och hur vi tillsammans kan utveckla hållbara bostäder.

Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige:

– Utvecklingen av bostadspolitiken är en viktig fråga för att ge fler möjlighet att efterfråga en bostad. Med Märta Stenevis djupa kunskap om bostadsmarknadens utmaningar finns goda förutsättningar att få en fungerande bostadspolitik som möter dagens utmaningar, Det finns många angelägna frågor om att utveckla och förbättra bostads- och hyresmarknaden som nu ligger på bostadsministerns bord. Det är viktigt att hålla tempot uppe och att de reformer man kommit överens om i januariavtalet nu kommer på plats. Vi ser fram emot att få bidra i det arbetet.

Anders Nordstrand, vd på Sveriges Allmännytta:

– Vi ser fram emot ett gott samarbete med Märta Stenevi. Vi ser mycket positivt på hon blir ansvarig för såväl stadsutveckling som arbetet mot segregation och diskriminering. Det är frågor som hänger tätt samman och där kan Sveriges Allmännytta bidra utifrån de erfarenheter och insatser som våra medlemsbolag redan gör runt om i landet.

– Det är positivt att hon har med sig erfarenheter från såväl det kommunala som regionala planet, eftersom hon därmed har kunskap om de svårigheter som finns på bostadsmarknaden idag. Här behöver vi arbeta gemensamt för att lösa de utmaningar som finns.

Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling:

– Under Per Bolunds tid som finansmarknadsminister har bostadsfrågorna dessvärre kommit i skymundan. Med sin bakgrund inom stadsbyggnad har jag höga förväntningar på att Märta Stenevi lyckas få till politiska överenskommelser som kan göra det lättare för människor att byta bostad efter behov. Där bör omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar vara i fokus

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Selin och Arnhult besegrade norska oljemiljardärer

Köper för 13,5 miljarder och bolaget når därmed 78 miljarder. Läs om beståndet.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Skanska bygger upp nytt fastighetsbestånd

Introducerar en ny verksamhetsgren för att behålla fastigheter långsiktigt.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Tillbaka till förstasidan