Knackeriet Coworking, Gamla stan.
Foto: Magnus Andersen.

Knackeriet är coworkingen som ska kännas som ett hem

Knackeriet ligger ett stenkast från Stortorget i Gamla stan. När dörren öppnas till coworkingkontoret i Svenska Akademins hus på Svartmangatan 9 får man ta av sig skorna. Som i ett hem.

Annons

– Det finns ju ett känt hotell som heter Ett hem. Det är flera som gör den kopplingen när de kommer hit och tror att vi har samma ägare. De har ett hotell som känns som ett hem, och vi har ett kontor som känns som ett hem, säger Jenny Barck, vd för Knackeriet till Fastighetsvärlden.

På våningsplan ett och tre har Knackeriet 600 kvm med plats för 70-80 personer. Coworkingföretaget har funnits i lite över tio år och Svartmangatan är företagets andra lokal.

Ted Valentin är ägare och grundare, och bygger företag fritt från investerare och venture capital. Så även Knackeriet. Grundtanken med Knackeriet var att han ville ha ett kontor med härliga människor att umgås med, men som han inte nödvändigtvis behövde jobba tillsammans med. Lite som Ioffice när vd Homan Tehranis dåvarande it-bolag hyrde ett för stort kontor och började hyra ut.

– Visionen med Knackeriet är inte att vi ska göra vinst. Vi existerar för medlemmarna och för att fortsätta vara den här platsen. Det ska förstås gå runt, och vara ett gångbart och stabilt företag. Vi ska kunna överleva svåra perioder, säger Jenny Barck.

Och det gjorde de, överlevde pandemin. Trots att ingen kunde vara på kontoret, valde medlemmarna att fortsätta betala sina medlemsavgifter under hela två år.

– Knackeriet är viktigt för medlemmarna och många känner sig investerade i oss. Det skapar en helt annan typ av företag, när kunden är villig att betala för att vi ska överleva. Flera coworking gick väldigt dåligt på grund av pandemin, eftersom kontor inte var högt prioriterat. Fick man inte gå dit betalade man såklart inte.

Knackeriet coworking, Gamla stan.
Rummet Paris i fastigheten Cepheus 3. Foto: Magnus Andersen.

Men vad är det då som gör Knackeriet speciellt? Förutom att atmosfären och inredningen inte påminner det minsta om många andra coworkingkontor. Enligt Jenny Barck innefattar livet tre olika sorters rum med olika innehåll; familjen/vännerna, arbetsplatsen och det tredje rummet, där allt annat får plats.

Efter pandemin har som bekant hybrid- och distansarbete blivit vanligt förekommande. Det i sin tur kan leda till att människor förlorar sina traditionella arbetsplatser – och ett tomrum kan uppstå.

– Vi har ett stort behov av alla de tre rummen. Om arbetsplatsen försvinner och man enbart arbetar hemifrån, och man inte har de andra två rummen väl etablerade, så förlorar man en väldigt viktig social kontext och man blir som en liten ö. Siffror visar att en av tio upplever att de inte har tillräckligt med vänner. Jag tänker att det på sikt kan leda till extrem ohälsa om man inte har en arbetsplats att gå till.

Där menar hon att coworking har stor potential, och kan kliva in och vara det där andra rummet men också det tredje, och kanske till och med det första. En ny sorts arbetsplats, men också på många sätt en bättre arbetsplats där man kan välja vilka man delar arbetsplats med, precis som grundaren Ted Valetin valde att göra.

– Traditionella kontorsmiljöer kan vara problematiska. Att spendera hela dagar med de personer man jobbar och samarbetar med, att umgås med sina kollegor på mer än ett professionellt plan, kan vara utmanande. En fjärdedel av våra medlemmar är anställda, men väljer att jobba remote från vårt kontor, och kan på så sätt själva välja hur och när de umgås med sina kollegor, säger Jenny Barck.

Knackeriet coworking, Gamla stan
Rummet Sydamerika. Foto: Magnus Andersen.

Hon beskriver Knackeriet som ett coworkingcommunity, där gemenskapen är viktig. Communityt har gemensamma frukostar, luncher och aw:s, en stor lummig innergård och ett riktigt “hemmakök”.

– Knackeriet är som att komma till ett hem där man tar av sig skorna och kan allas namn. Vi jobbar aktivt på att skapa en kultur som bygger på våra värdeord; öppenhet, genuinitet och hjärtlighet. Vi vill inte vara anonyma med varandra.

Merparten av de som sitter hos Knackeriet är entreprenörer och egenföretagare, men man har ingen speciell nisch som hos exempelvis coworkingaktörerna Metropole eller A house.

– Vi säger inte nej till någon utifrån profession. Men jag tror att det kan vara rätt väg att gå att nischa sig, att bygga gemenskap runt någon sorts konkret miljö. Vi vill dock ha en stor spridning eftersom det blir mer spännande. Personer som letar coworking får komma hit på rundvandring, så vi kan lära känna varandra och jag kan berätta mer om vår sociala och aktiva miljö.

– Resultatet av en mer social coworkingplats är att nära relationer skapas, vilket öppnar upp för samarbete. Här bygger man projekt med varandra, man konsultar åt varandra. Det är fördelen med coworking – man blir lite av en konsultbyrå inhouse.

Knackeriet coworking Gamla stan
Bellmanrummet. Foto: Magnus Andersen.

I dag finns en enhet, i Gamla stan. Kommer ni att växa?

– Ingenting är satt i sten. Jag fått ansvaret att driva verksamheten framåt. Det är ett stort uppdrag att förvalta något som är så pass socialt och viktigt för medlemmarna. Jag behöver utveckla verksamheten så den blir ännu bättre ekonomiskt gångbar. Vi är en av få coworkingaktörer som når ett litet plusresultat så vi ligger rätt okej till.

En stor utmaning är att hyrorna drar i väg, menar hon. Och det är ju inget som aktörer inom kontorsmarknaden i Stockholm har missat. Inte heller är coworkingbranschen ovetandes om problematiken.

– Om jag konverterar vad en kvadratmeter för oss kostar mot vad jag behöver ta betalt för x antal medlemmar som jag kan ha på den här gemensamma ytan, blir det väldigt dyrt.

Jenny Barck sitter i styrelsen i den nyskapade branschorganisationen för coworkingaktörer och hon tror att hyresnivåfrågan kan bli en viktig diskussion i organisationen. Men det som ligger högst upp på agendan är terminologin. Det finns över 600 aktörer i Sverige, varav merparten inte ligger i storstäderna.

– Problemet är att det inte finns någon tydlig information om vad coworking är och vilka nischer olika aktörer har. Vi är listade på många topplistor eftersom vi har hög rankning på Google, men på de listorna finns tio aktörer som alla är olika, har olika nisch och storlek. Men det framgår inte, så kunder har svårt att hitta rätt, och det är inte bra för branschen. Hotellbranschen har klarat att skapa tydliga nischer och kategorisering. Om jag är sugen på att bo på ett boutiquehotell och söker på det, då får jag ju inte upp hostels.

Hon fortsätter:

– Jag tror att alla i branschen vill samma sak – underlätta för kunden. Det är problematiskt om kunden behöver hoppa runt mellan flera olika coworking innan de hamnar rätt. Då är risken att kunden tänker att coworking inte är för mig och försvinner helt.

Knackeriet coworking Gamla stan
Rummet Valvet. Foto: Magnus Andersen.

Fler Nyheter från förstasidan

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

Tillbaka till förstasidan