KLP köper nytt cityhotell

Den norska pensionsjätten KLP köper hotellprojektet Klockan 1 i centrala Stockholm för nära 1,1 miljarder. Fastigheten har de senaste två åren genomgått en total om- och tillbyggnad med bland annat ett helt nytt bostadshus innanför gatubyggnaden. Men den allra största förnyelsen av kvarteret är ombyggnaden till ett nytt storhotell, i höst öppnar Scandic Grand Central här.

Tidigt i våras presenterade DTZ förslaget om att försöka köpa fastigheten för KLP-ledningen och fick uppdraget att försöka få till en affär.

– Det mesta brukar komma ut på marknaden i en öppen process och det här är första gången vi varit med i den här typen av process, säger Steinar Manengen på KLP Eiendom till Fastighetsvärlden.

– Vi har lagt ned ett omfattande arbete under hela våren för att få till affären, säger Fredrik Lidjan chef för Capital Markets på DTZ i Sverige.

Klockan 1 ligger i korsningen Vasagatan – Kungsgatan och köpeskillingen uppgår exakt till 1072 miljoner kronor med möjlighet till en tilläggsköpeskilling. Den görs beroende av hotelldriftens utveckling under de första tre åren. Totalt innehåller fastigheten 18600 kvadratmeter BTA och utöver hotellet som hyr omkring 15000 kvadratmeter finns där också de 18 bostadslägenheterna två butiker samt den gamla Vasateatern.

– Det är just nu ett mycket gynnsamt säljläge med generellt höga värden på fastigheter och vi fick ett attraktivt bud på Klockan 1. Med stora planerade investeringar i utvecklingsprojekt väljer vi därför att sälja av några färdigutvecklade fastigheter, säger Markus Pfister, Fastighetschef Kontor på Diligentia.

De senaste åren har KLP genomfört tre förvärv i Sverige och två av dessa har legat kring miljarden. Efter det senaste förvärvet äger företaget fastigheter för 4 miljarder i Sverige. En av de fastigheter man äger sedan tidigare ligger endast 200 meter från det nu aktuella förvärvet. Det är är också ett hotell, Royal Viking, som förvärvades från RBS Nordisk Renting för drygt två år sedan.

Missa inte! Årets stora mötesplats om hotell och fastigheter.

Tisdag den 4 juni 2019, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Nytt hopp efter politikernas kovändning

Alla var för projektet, men plötsligt blev det i stället stopp. Nu först bostadsprojektet i Stockholms innerstad åter fram, men i bantat skick.

Förberedelser för nyemission i Prime Living

Det krävs kapitaltillskott för att bolaget ska kunna ro i land sina projekt.

Skanska redo att sälja Juvelen

Har hyrt ut två tredjedelar. Hyror på historisk toppnivå.

Sju markanvisningar har lämnats tillbaka

För några år sedan sågs det som otänkbart att återlämna en markanvisning, det skulle innebära dålig relation till kommunen i fråga. Nu har det blivit en överlevnadsfråga.

Amasten köper av sin storägare

Med hjälp av nyemitterade aktier förvärvar Amasten bostäder för över 200 miljoner i Mälardalen.

SBB säljer för 5 miljarder – gör snabbt klipp

Gör vinst på över en halv miljard kronor.

Bildextra: Humlegården redo storsatsa med 70.000 kvm

Planerar för stor satsning mellan Swedbanks huvudkontor och nya Grow.

Continental Apartments färdigsålt – efter tre år

Sista köparen nöjde sig inte med en lägenhet – och lyckades pruta.

Livsmedelskedja hyr 2.800 kvm av Citycon

Fastighetsbolaget fortsätter omdaningen av gallerian.

Sagax utvecklar 50.000 kvm i Veddesta

Kontor, handel och kanske hotell. Nu har ett viktigt steg tagits för satsningen intill den blivande tunnelbanestationen.

Wihlborgs miljardköper igen

Bolaget gör ytterligare en stor affär och stärker sin ställning som etta. En stor hyresgäst kan dock flytta.

Platzer delsäljer höghus

Priset motsvarar 46.800 kr/kvm. Tecknar även ett hyresavtal om drygt 5.000 kvm.

Humlegården hyr ut 1.700 kvm till Navigio på Blasieholmen

Hyr tre våningsplan i kontorshuset i centrala Stockholm.

Tillbaka till förstasidan