KLP köper nytt cityhotell

Den norska pensionsjätten KLP köper hotellprojektet Klockan 1 i centrala Stockholm för nära 1,1 miljarder. Fastigheten har de senaste två åren genomgått en total om- och tillbyggnad med bland annat ett helt nytt bostadshus innanför gatubyggnaden. Men den allra största förnyelsen av kvarteret är ombyggnaden till ett nytt storhotell, i höst öppnar Scandic Grand Central här.

Tidigt i våras presenterade DTZ förslaget om att försöka köpa fastigheten för KLP-ledningen och fick uppdraget att försöka få till en affär.

– Det mesta brukar komma ut på marknaden i en öppen process och det här är första gången vi varit med i den här typen av process, säger Steinar Manengen på KLP Eiendom till Fastighetsvärlden.

– Vi har lagt ned ett omfattande arbete under hela våren för att få till affären, säger Fredrik Lidjan chef för Capital Markets på DTZ i Sverige.

Klockan 1 ligger i korsningen Vasagatan – Kungsgatan och köpeskillingen uppgår exakt till 1072 miljoner kronor med möjlighet till en tilläggsköpeskilling. Den görs beroende av hotelldriftens utveckling under de första tre åren. Totalt innehåller fastigheten 18600 kvadratmeter BTA och utöver hotellet som hyr omkring 15000 kvadratmeter finns där också de 18 bostadslägenheterna två butiker samt den gamla Vasateatern.

– Det är just nu ett mycket gynnsamt säljläge med generellt höga värden på fastigheter och vi fick ett attraktivt bud på Klockan 1. Med stora planerade investeringar i utvecklingsprojekt väljer vi därför att sälja av några färdigutvecklade fastigheter, säger Markus Pfister, Fastighetschef Kontor på Diligentia.

De senaste åren har KLP genomfört tre förvärv i Sverige och två av dessa har legat kring miljarden. Efter det senaste förvärvet äger företaget fastigheter för 4 miljarder i Sverige. En av de fastigheter man äger sedan tidigare ligger endast 200 meter från det nu aktuella förvärvet. Det är är också ett hotell, Royal Viking, som förvärvades från RBS Nordisk Renting för drygt två år sedan.

Fler Nyheter från förstasidan

Tidigare topp-vd startar nytt JV med Balder

Fokuserar på Stockholmsområdet. Berättar för FV om vilka segment som är intressanta.

Britta Blaxhult blir vd för ny norsk satsning i Sverige

Nytt jobb efter att ha lämnat Einar Mattsson.

Sandvik till Norra Djurgårdsstaden

Hyr 2.500 kvm av CA Fastigheter.

Gekås köper tre 16-våningshus för 735 miljoner

Boris Lennerhov, vd Gekås: ”Vi får en effektiv förvaltningsenhet med 330 hyresrätter i en fin miljö”.

Serneke: Karlatornet försenat till hösten 2022

Höghuset inte klart till Göteborgs 400-årsfirande.

Vasakronan hyr ut 15.000 kvm i nya Sergelhuset

Tillsammans med tidigare uthyrningar är nu hälften av 60.000 kvm uthyrt. En av årets största uthyrningar – och med hög hyra. Se flera bilder.

Porträtt

”Det kan leda till en krasch för dem”

Analytisk. Han valde fastighetsmarknaden framför en it-bransch i startgroparna och han har varit involverad i Sveriges största fastighetstransaktion. Men det är framför allt på Skandia Fastigheter som Åke Pettersson har gjort avtryck. Möt bolagets nya vd.

Klassiskt hotell i Stockholm sålt efter kort innehav

Affär som ägt rum under FV:s radar under sommaren.

Drar tillbaka säljplan för del av landmärke i Stockholm

12.000 kvm nyutvecklade lokaler. Ligger i det hetaste utvecklingsområdet i Stockholm.

Japanska Muji öppnar sin största butik i Europa i city

Butiken i centrala Stockholm kommer bli kedjans största i Europa.

Wihlborgs säljer landmärke

Avyttrar för 720 miljoner kronor.

Historiskt kontorsbygge för Kungsleden när Eden startas

Genomfört två uthyrningar i det allt hetare området. Se flera bilder.

Topprankade rådgivare startar eget

Två av de mest välkända rådgivarna. Berättar om planerna för Fastighetsvärlden.

Tillbaka till förstasidan