Klövern tappar fokus – men ökar tillväxten

Arnhult: Det är mycket jobb, men det är vi inte rädda för. Gårdagens bud på Dagon från Klövern fick ett ljummet mottagande av börsen. Klöverns bud innebär att det alltmer fokuserade Klövern nu går in på en rad nya marknader och i et ganska spritt bestånd.

– Vårt fokus är tillväxt och ungefär hälften av Dagons bestånd finns i Stockholm och Öresund. Mycket av det övriga beståndet är också av god kvalitet, men visst blir det mycket jobb för att ta vara på potentialen i beståndet men det är vi inte rädda för, säger Rutger Arnult som i januari tillträder som ny VD i Klövern till Fastighetsvärlden.

– Det finns inte så stora möjligheter idag att komma över fullfinansierade fastigheter där ägarna är intresserade av att ta aktier som en del av betalningen, säger Arnhult vidare.

– Vi har ambitionen att växa med ungefär en miljard per år. Här kunde vi göra en affär på fem och en halv miljard på ett bräde och den tar inte så mycket framtida förvärvsutrymme i anspråk. Vi bör kunna gå vidare med vår tillväxtambition redan om något år.

Det faktum att det finns ett par tidigare regementsområden i Sollefteå och Härnösand och det gamla Säters sjukhus i beståndet räds inte Arnhult heller.

– Det är väl inte de fastigheter man sätter högst upp på önskelistan vid förvärv, samtidigt är delar av dessa uthyrda på långa avtal och ”tickar på” ganska bra.

Rutger Arnhult lyfter också fram den potential som finns i olika projekt i Dagonbeståndet.

– Av det vi förvärvar är ungefär en och en halv miljard utvecklingsfastigheter där det går att öka intjäningen väsentligt. Det gäller även de många bostadsprojekten där vi inte ska ha för bråttom så att vi skänker bort potentialen. Där bör vi vara med under det mest värdeskapande skedet, sedan kan kanske någon annan ta över.

Fler Nyheter från förstasidan

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

De köper mer i centralt läge

”Vi känner stor lycka av att vi funnit fyra så välbelägna hus”.

Hyressmäll för enfastighetsbolag

Stor klädkedja klarar inte att betala hyran.

Klart: Köper Postens HK

Affären klar. Läs mer om köparen.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Stordalen: ”Inget jäkla virus ska knäcka oss”

Kommer att tacka nej till flera erbjudanden framöver.

FV dokument om 24 sidor – 30 år sedan Kraschen

Delar av fastighetssverige har tvärnitat. Coronakrisens effekter på marknaden har både likheter och olikheter med den stora Kraschen för 30 år sedan. Vi återpublicerar här en uppmärksammad artikelserie i tre delar ur magasinet som nu finns att ladda ner som pdf.

”Tusentals handlare kan tvingas stänga igen”

”Substantiella hyreslättnader är en förutsättning för att många handelsföretag ska överleva krisen.”

Brutala investeringen får en ny vinge

870 kvadratmeter lokaler. Se bilder.

Säljer för 1,7 miljarder

Selin-ägda bolaget är köpare. Det här ingår i storaffären.

Areim erbjuder fri hyra

Agerar för drabbade hyresgäster under coronakrisen.

Nya Tango växer med två

Senior analyst och grafisk designer rekryteras när rådgivarna växer.

Affär om 105.000 kvm pausas

”Den klokaste vägen framåt för oss är att pausa affären”.

Porträtt

Allt från flyg till badhus

Det ryms allt från badhus till flygplan inom Tagehus investeringar. Men det är fastigheterna som är i fokus när Johan Ljungberg styr tredje generationens företagsbygge in i framtiden.

Tillbaka till förstasidan