Klövern satsar på kongress- och kulturhus i Eskilstuna

Centrala Eskilstuna ska få en ny flaggskeppsbyggnad. Eskilstuna kommun och Klövern ska gemensamt utreda om det går att bygga ett kongress- och kulturhus med tillhörande hotell. Skulle projektet om cirka 25.000 kvm förverkligas innebär det att Klövern gör comeback på allvar i Eskilstuna.

Beslut fattas av kommunfullmäktige den 17 juni.

Det handlar om två kvarter, varav det ena innehåller Klöverns galleria Cityhuset som följde med köpet av Agora. Dessutom finns på platsen idag ett parkeringshus, en markparkering och ytterligare en markparkering som Klövern köpt från Peab. Här finns även stadsbiblioteket och Eskilstuna teater som ägs av kommunen.

Eskilstuna kommun har utrett planer som summerat 23.000–33.000 kvm BTA. I det förslag som parterna tittar på nu ingår cirka 25.000 kvm efter att bland annat biograf tagits bort.

Det handlar om 10.000 kvm för ett kulturhus som kan komma att inrymma kulturskola och bibliotek samt scener och större möteslokaler. 6.000 kvm kongress och 2.000 kvm för gemensamhetsytor vid kongressen samt 6.000 kvm för hotell. Tanken är att kongress- och kulturhuset ska inrymma en sal för möten och scenkonst som kan ta emot upp till 1.000 personer.

Utgångspunkten är att kommunen ska ansvara för kulturhuset medan kongress och hotell ska drivas av näringslivet. .

– Vi tycker det är intressant att jobba gemensamt med kommunen för en bra utveckling av Eskilstuna centrum. Det är viktigt med olika verksamheter som stärker centrum, säger Patrik Mellgren som är projektutvecklingschef Sverige/Skandinavien Klövern.

Vem som kommer äga vad får framtiden utvisa. Mellgren säger till Fastighetsvärlden att bolaget gärna även skulle få till fler bostäder i närområdet.

Frågan om ett kongress- och kulturhus har varit aktuell under många år i Eskilstuna och flera olika utredningar har genomförts. Kommunfullmäktige beslutade i oktober förra året att kommunen skulle träffa en överenskommelse med en medaktör för att undersöka möjligheten att bygga ett kongress- och kulturhus med hotell på den mest fördelaktiga platsen för kommunen.

– Ett kongress- och kulturhus skulle bidra både till fler arbetstillfällen inom besöksnäringen och till att utveckla Eskilstuna som kulturstad. En placering i centrala Eskilstuna skulle vara ett värdefullt tillskott för att utveckla innerstaden vidare, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förstudien pekade på stora samhällsekonomiska effekter; totalt cirka 40 arbetstillfällen under en 10-årsperiod samt turistekonomiska effekter motsvarande drygt 40 miljoner kronor per år.

Kommunens förhoppning är att det nya kongress- och kulturhuset ska kunna stå klart 2026. Det finns dock markföroreningar som ska utredas och man ska även ta hänsyn till riksintresset och bygghöjden.

Satsningen i Eskilstuna innebär att Klövern gör comeback i orten efter att ha sålt sin sista fastighet där 2017. Bestånd i orten har dock funnits via Agora som förvärvades 2015.

Klövern ligger sedan tidigare bakom hotell i Uppsala, Västerås, Örebro och Mölndal.

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans superlycka

Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten under onsdagen.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan