Klövern satsar på kongress- och kulturhus i Eskilstuna

Centrala Eskilstuna ska få en ny flaggskeppsbyggnad. Eskilstuna kommun och Klövern ska gemensamt utreda om det går att bygga ett kongress- och kulturhus med tillhörande hotell. Skulle projektet om cirka 25.000 kvm förverkligas innebär det att Klövern gör comeback på allvar i Eskilstuna.

Beslut fattas av kommunfullmäktige den 17 juni.

Det handlar om två kvarter, varav det ena innehåller Klöverns galleria Cityhuset som följde med köpet av Agora. Dessutom finns på platsen idag ett parkeringshus, en markparkering och ytterligare en markparkering som Klövern köpt från Peab. Här finns även stadsbiblioteket och Eskilstuna teater som ägs av kommunen.

Eskilstuna kommun har utrett planer som summerat 23.000–33.000 kvm BTA. I det förslag som parterna tittar på nu ingår cirka 25.000 kvm efter att bland annat biograf tagits bort.

Det handlar om 10.000 kvm för ett kulturhus som kan komma att inrymma kulturskola och bibliotek samt scener och större möteslokaler. 6.000 kvm kongress och 2.000 kvm för gemensamhetsytor vid kongressen samt 6.000 kvm för hotell. Tanken är att kongress- och kulturhuset ska inrymma en sal för möten och scenkonst som kan ta emot upp till 1.000 personer.

Utgångspunkten är att kommunen ska ansvara för kulturhuset medan kongress och hotell ska drivas av näringslivet. .

– Vi tycker det är intressant att jobba gemensamt med kommunen för en bra utveckling av Eskilstuna centrum. Det är viktigt med olika verksamheter som stärker centrum, säger Patrik Mellgren som är projektutvecklingschef Sverige/Skandinavien Klövern.

Vem som kommer äga vad får framtiden utvisa. Mellgren säger till Fastighetsvärlden att bolaget gärna även skulle få till fler bostäder i närområdet.

Frågan om ett kongress- och kulturhus har varit aktuell under många år i Eskilstuna och flera olika utredningar har genomförts. Kommunfullmäktige beslutade i oktober förra året att kommunen skulle träffa en överenskommelse med en medaktör för att undersöka möjligheten att bygga ett kongress- och kulturhus med hotell på den mest fördelaktiga platsen för kommunen.

– Ett kongress- och kulturhus skulle bidra både till fler arbetstillfällen inom besöksnäringen och till att utveckla Eskilstuna som kulturstad. En placering i centrala Eskilstuna skulle vara ett värdefullt tillskott för att utveckla innerstaden vidare, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förstudien pekade på stora samhällsekonomiska effekter; totalt cirka 40 arbetstillfällen under en 10-årsperiod samt turistekonomiska effekter motsvarande drygt 40 miljoner kronor per år.

Kommunens förhoppning är att det nya kongress- och kulturhuset ska kunna stå klart 2026. Det finns dock markföroreningar som ska utredas och man ska även ta hänsyn till riksintresset och bygghöjden.

Satsningen i Eskilstuna innebär att Klövern gör comeback i orten efter att ha sålt sin sista fastighet där 2017. Bestånd i orten har dock funnits via Agora som förvärvades 2015.

Klövern ligger sedan tidigare bakom hotell i Uppsala, Västerås, Örebro och Mölndal.

Missa inte! Mälarmarknaden 2020: Nytt läge för fastigheter

Tisdag 20 okt 2020 Västerås.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Huggsexa efter nya villkor

FV pekar ut favorit. 10.000–12.000 kvm på spel – besked inom kort.

Jackpot: Nytt bolag får Ikea-enhet som hyresgäst

Läs om vilka som står bakom det nya fastighetsbolaget. ”Vi kunde inte önskat oss en bättre hyresgäst”.

Stopner åter i vd-stolen

Läs lista över vilka som suttit längst i vd-stolen.

SBB köper för hela 4,3 mdr

Förvärvar 138 fastigheter i ett paket. Säljaren blir ägare i SBB.

Catella: Hög tro på starkt återhämtning i närtid

Experterna blickar in i framtiden.

Affär sprack i sista stund

Förändrade marknadsförutsättningar när tänkt affär i Stockholms CBD sprack.

Fått 50 förslag om nya lokaler

Välkänd myndighet överväger flytt. FV berättar om önskemålen.

Peter Norman om OP: ”Gäller att kavla upp ärmarna”

Oscar Properties styrelseordförande ger sin syn på bolaget, förvirringen, betalningsmissarna och vad som krävs inför framtiden.

Söker hela 17.500–25.000 kvm lokaler för stor satsning

Planerar för expansion i Stockholmsområdet. FV berättar om planerna och önskemålet. Är även redo att sälja fastighet i city.

Ikea köper för 1,4 miljarder i Paris – nära Louvren

Möbeljättens satsningen mot storstadcentrum fortsätter.

OP säljer med förlust – nära Oscars privata köp

Oscar Properties genomför ytterligare en försäljning.

Förvirrande: Jo – enhälligt om ansvarsfrihet i OP

Kort sammanfattning av årsstämman vid pressade bolaget Oscar Properties.

Nyfosa säkrat pengar till 5-miljardersköpet

Revansch för tidigare inställd affär som var ännu större.

Tillbaka till förstasidan