Klövern satsar på kongress- och kulturhus i Eskilstuna

Centrala Eskilstuna ska få en ny flaggskeppsbyggnad. Eskilstuna kommun och Klövern ska gemensamt utreda om det går att bygga ett kongress- och kulturhus med tillhörande hotell. Skulle projektet om cirka 25.000 kvm förverkligas innebär det att Klövern gör comeback på allvar i Eskilstuna.

Beslut fattas av kommunfullmäktige den 17 juni.

Det handlar om två kvarter, varav det ena innehåller Klöverns galleria Cityhuset som följde med köpet av Agora. Dessutom finns på platsen idag ett parkeringshus, en markparkering och ytterligare en markparkering som Klövern köpt från Peab. Här finns även stadsbiblioteket och Eskilstuna teater som ägs av kommunen.

Eskilstuna kommun har utrett planer som summerat 23.000–33.000 kvm BTA. I det förslag som parterna tittar på nu ingår cirka 25.000 kvm efter att bland annat biograf tagits bort.

Det handlar om 10.000 kvm för ett kulturhus som kan komma att inrymma kulturskola och bibliotek samt scener och större möteslokaler. 6.000 kvm kongress och 2.000 kvm för gemensamhetsytor vid kongressen samt 6.000 kvm för hotell. Tanken är att kongress- och kulturhuset ska inrymma en sal för möten och scenkonst som kan ta emot upp till 1.000 personer.

Utgångspunkten är att kommunen ska ansvara för kulturhuset medan kongress och hotell ska drivas av näringslivet. .

– Vi tycker det är intressant att jobba gemensamt med kommunen för en bra utveckling av Eskilstuna centrum. Det är viktigt med olika verksamheter som stärker centrum, säger Patrik Mellgren som är projektutvecklingschef Sverige/Skandinavien Klövern.

Vem som kommer äga vad får framtiden utvisa. Mellgren säger till Fastighetsvärlden att bolaget gärna även skulle få till fler bostäder i närområdet.

Frågan om ett kongress- och kulturhus har varit aktuell under många år i Eskilstuna och flera olika utredningar har genomförts. Kommunfullmäktige beslutade i oktober förra året att kommunen skulle träffa en överenskommelse med en medaktör för att undersöka möjligheten att bygga ett kongress- och kulturhus med hotell på den mest fördelaktiga platsen för kommunen.

– Ett kongress- och kulturhus skulle bidra både till fler arbetstillfällen inom besöksnäringen och till att utveckla Eskilstuna som kulturstad. En placering i centrala Eskilstuna skulle vara ett värdefullt tillskott för att utveckla innerstaden vidare, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Förstudien pekade på stora samhällsekonomiska effekter; totalt cirka 40 arbetstillfällen under en 10-årsperiod samt turistekonomiska effekter motsvarande drygt 40 miljoner kronor per år.

Kommunens förhoppning är att det nya kongress- och kulturhuset ska kunna stå klart 2026. Det finns dock markföroreningar som ska utredas och man ska även ta hänsyn till riksintresset och bygghöjden.

Satsningen i Eskilstuna innebär att Klövern gör comeback i orten efter att ha sålt sin sista fastighet där 2017. Bestånd i orten har dock funnits via Agora som förvärvades 2015.

Klövern ligger sedan tidigare bakom hotell i Uppsala, Västerås, Örebro och Mölndal.

Fler Nyheter från förstasidan

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Selin och Arnhult besegrade norska oljemiljardärer

Köper för 13,5 miljarder och bolaget når därmed 78 miljarder. Läs om beståndet.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Skanska bygger upp nytt fastighetsbestånd

Introducerar en ny verksamhetsgren för att behålla fastigheter långsiktigt.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Tillbaka till förstasidan