Klövern och Citycon bryter JV vid Globen

Klövern och Citycon bryter JV:t kring Globen Shopping Center. Den planerade stora utbyggnationen av handelsytor har hamnat i papperskorgen. Istället går Klövern vidare med planer för att utveckla området – och bygga ihop det med Slakthusområdet.

Fastighetsvärlden har de senaste månaderna avslöjat tre stora handelssatsningar i Stockholm som antingen hamnat i papperskorgen eller skalats ner.

Ytterligare planerad storsatsning på handel som förpassats till papperskorgen är den vid Globen som skulle innebära att dagens handelsytor skulle fördubblas till 40.000 kvm. Klövern går dock vidare med satsningar i Globenområdet på annat sätt.

Det var hösten 2017 som Klövern (som sedan 2014 äger fyra fastigheter vid Globen) skapade ett JV med Citycon kring fastigheten Arenan 2 som innehåller Globen Shopping Center. Avsiktsförklaringen gick ut på att Citycon skulle äga 55 procent av det gemensamma bolaget (där Arenan 2 ingår) och utveckla handelsdelen. Klövern skulle fokusera på kontorsdelen.

Utvecklingsplanen hade en total investeringsvolym, inklusive förvärv av del av fastigheten Arenan 2, på 2,5–2,8 miljarder kronor. Nu kan FV berätta att parterna valt att inte gå vidare med avsiktsförklaringen.

Vid Klövern berättar man för Fastighetsvärlden att bolaget nu istället själva kommer göra investeringar i shoppingdelen vid Globen. Främst ska bolaget, via sitt eget utbyggda retailteam (bolag har bland annat värvat från Citycon), förstärka samhällsservicen och öka upplevelseandelen. Klövern uppger även att det finns ett väldigt stort intresse för att öppna restauranger i Globen Shopping.

– Vi arbetar intensivt med projektet. Viktigt för oss, enligt den överenskommelse som finns med Stockholms stad, är att få till ett bra samspel mellan Globenområdet och Slakthusområdet. Vi jobbar speciellt med att ta fram planer för utveckling av Södra Arenavägen, säger Rikard Edenius som är ansvarig för handel vid Klövern/Agora.

Fastighetsvärlden berättade för några år sedan att Klövern/Citycon hoppades få en av de båda norra uppgångarna i den nya tunnelbanestationen in i Globen Shopping Center. Den visionen har nu fått stöd av flera inblandade.

I JV:t med Citycon fanns även planer för att bebygga en tomt på andra sidan Arenavägen, vid Palmfeltsvägen. Den möjligheten försvann när Stockholm stad valde att lägga in den i den stora överenskommelsen med Atrium Ljungberg.

– Vi har fortfarande utbyggnadsplaner i befintligt bestånd och vi hoppas även på byggrätter.

Handelsplatsen kommer enligt Klövern att fortsätta att formas om, från att vara ett destinationscentrum till att bli ett stadsdelscentrum, där förebilden är Liljeholmstorget.

Klövern har nästan inga vakanser alls på handelsytorna vid Globen. När det gäller kontorslokalerna där har hyresintäkterna ökat kraftigt de senaste åren till följd av den höga hyresökningen i city. När magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2019 bad 115 experter utse vilket området i Storstockholmsområdet som hade bäst hyrespotential för kontorslokaler hamnade Globen/Slakthusområdet i topp.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Blackrock köper nybyggt

50.000 kvm, med potential för upp till 120.000 kvm.

Megaprojekt till salu

Ett av Sveriges största kontorsprojekt. Ny ägare sökes.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Oscar Engelbert?

Han ligger bakom två av huvudstadens nya landmärken och är ofta i rubrikerna. Vad kan du egentligen om honom?

Ner 60 procent – men motståndskraften kvarstår

Slutsatser och inblickar i framtiden.

Värvar tidigare topp

FV berättar om den nya utmaningen.

Oscar: ”Det finns mycket jag vill göra”

Oscar Engelbert om framtiden efter att han lämnar vd-stolen. FV berättar om ett ”hemligt” kontorsprojekt i Los Angeles.

Köper invid Älvsjö centrum

Anrikt konditori bland hyresgästerna.

Dan Olofsson och Percy Nilsson frias i hovrätten

Ingen insiderhandel skedde i samband med försäljningen av Victoria Park.

Huvudspåret: Klyva SBB i tre delar – möjlig köpare pekas ut

Många spekulationer kring SBB:s framtid. FV pekar ut möjliga svenska köpare. Kan vara tydlig parallell till storaffär 2008.

Norska miljardären som är näst störst i Fabege

En av de rikaste i Europa. Har gjort inbrytningar i Sverige tidigare.

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Engelbert avgår som vd

Överens med styrelsen. Behöver ny inriktning. Stannar kvar i styrelsen.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

Tillbaka till förstasidan