Klövern och Citycon bryter JV vid Globen

Klövern och Citycon bryter JV:t kring Globen Shopping Center. Den planerade stora utbyggnationen av handelsytor har hamnat i papperskorgen. Istället går Klövern vidare med planer för att utveckla området – och bygga ihop det med Slakthusområdet.

Fastighetsvärlden har de senaste månaderna avslöjat tre stora handelssatsningar i Stockholm som antingen hamnat i papperskorgen eller skalats ner.

Ytterligare planerad storsatsning på handel som förpassats till papperskorgen är den vid Globen som skulle innebära att dagens handelsytor skulle fördubblas till 40.000 kvm. Klövern går dock vidare med satsningar i Globenområdet på annat sätt.

Det var hösten 2017 som Klövern (som sedan 2014 äger fyra fastigheter vid Globen) skapade ett JV med Citycon kring fastigheten Arenan 2 som innehåller Globen Shopping Center. Avsiktsförklaringen gick ut på att Citycon skulle äga 55 procent av det gemensamma bolaget (där Arenan 2 ingår) och utveckla handelsdelen. Klövern skulle fokusera på kontorsdelen.

Utvecklingsplanen hade en total investeringsvolym, inklusive förvärv av del av fastigheten Arenan 2, på 2,5–2,8 miljarder kronor. Nu kan FV berätta att parterna valt att inte gå vidare med avsiktsförklaringen.

Vid Klövern berättar man för Fastighetsvärlden att bolaget nu istället själva kommer göra investeringar i shoppingdelen vid Globen. Främst ska bolaget, via sitt eget utbyggda retailteam (bolag har bland annat värvat från Citycon), förstärka samhällsservicen och öka upplevelseandelen. Klövern uppger även att det finns ett väldigt stort intresse för att öppna restauranger i Globen Shopping.

– Vi arbetar intensivt med projektet. Viktigt för oss, enligt den överenskommelse som finns med Stockholms stad, är att få till ett bra samspel mellan Globenområdet och Slakthusområdet. Vi jobbar speciellt med att ta fram planer för utveckling av Södra Arenavägen, säger Rikard Edenius som är ansvarig för handel vid Klövern/Agora.

Fastighetsvärlden berättade för några år sedan att Klövern/Citycon hoppades få en av de båda norra uppgångarna i den nya tunnelbanestationen in i Globen Shopping Center. Den visionen har nu fått stöd av flera inblandade.

I JV:t med Citycon fanns även planer för att bebygga en tomt på andra sidan Arenavägen, vid Palmfeltsvägen. Den möjligheten försvann när Stockholm stad valde att lägga in den i den stora överenskommelsen med Atrium Ljungberg.

– Vi har fortfarande utbyggnadsplaner i befintligt bestånd och vi hoppas även på byggrätter.

Handelsplatsen kommer enligt Klövern att fortsätta att formas om, från att vara ett destinationscentrum till att bli ett stadsdelscentrum, där förebilden är Liljeholmstorget.

Klövern har nästan inga vakanser alls på handelsytorna vid Globen. När det gäller kontorslokalerna där har hyresintäkterna ökat kraftigt de senaste åren till följd av den höga hyresökningen i city. När magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2019 bad 115 experter utse vilket området i Storstockholmsområdet som hade bäst hyrespotential för kontorslokaler hamnade Globen/Slakthusområdet i topp.

Fler Nyheter från förstasidan

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Tillbaka till förstasidan