Klövern blir hälftenägare i Alm Equitys stora projekt i Kista

Klövern köper hälften av Alm Equitys stora projekt Kista Square Garden som ligger bredvid Kista Galleria. Därmed blir Klövern och Rutger Arnhult en ännu större aktör i Kista.
Tidigare var Björn Ulvaeus delägare i projektet.

Klövern och Alm Equity har tecknat ett avtal i syfte att gemensamt utveckla fastigheten Skalholt 1 i centrala Kista. Ambitionen är att bidra till förverkligandet av en levande stadsdel som rymmer såväl boende och arbetsplatser som kultur, caféer och restauranger samt närservice.

Klövern förvärvar sin ägarandel i det samägda bolaget för en köpeskilling om 355 mkr, baserat på ett underliggande fastighetsvärde om 750 mkr.

– Projektet är en naturlig satsning i linje med Tobin Properties och Klöverns stadsutvecklingsambitioner, säger Rutger Arnhult, vd på Klövern.

Avtalet innebär skapandet av ett joint venture som är innehavare av tomträtten till fastigheten Skalholt 1. Klöverns ägarandel i det gemensamt ägda bolaget kommer att vara 49,9 procent. ALM Equity och Klövern kommer att gemensamt driva genomförandet av projektet Kista Square Garden på tomträtten i nära samarbete med Stockholms stad. Enligt den nuvarande utvecklingsplanen uppskattas den totala investeringsvolymen till cirka 800 mkr.

Tidigare var Björn Ulvaeus, via bolaget bolag Kopparnäset Projektholding AB, delägare i Skalholt 1. Ulvaeus sålde dock sin andel hösten 2018, läs mer här. Ulvaeus har istället valt att investera tungt på Djurgården, läs mer här.

Skalholt 1 inrymmer för närvarande en kontorsbyggnad med garage under mark. Alm Equity har under en längre tid drivit detaljplanearbete för att möjliggöra konvertering av byggnadens kontorsytor till bostäder. Utvecklingen av tomträtten, som sedermera planeras att friköpas från Stockholms stad, förväntas innebära en utökning av byggnadens bruttoarea från cirka 56.000 kvm till ungefär 70.000 kvm. Totalt beräknas projektet resultera i ungefär 1.000 små bostadslägenheter samt kommersiella ytor i form av kontor, butiker, restauranger och garage. Intentionen är att skapa ägarlägenheter för gemensam förvaltning, men det kan också bli fråga om bostadsrätter och/eller hyresrätter. Detaljplanen tillåter även att lägenheterna används som företagsbostäder och att delar av byggnaden konverteras till hotell.

Joakim Alm, vd Alm Equity:

– Vi ser väldigt mycket fram emot att inleda ett samarbete med Klövern för utvecklingen av fastigheten man har kommit att älska. Med Klöverns starka lokalkännedom kompletterar vi varandra mycket väl i projektet. Tillsammans ska vi göra Kista till en ännu bättre plats där fritid möter arbetsliv i ett levande område. Inte minst ger fler bostäder i relation till kontor en annan samhällelig struktur, vilket både ökar platsens attraktivitet och minskar resorna mellan bostad och arbete.

När projektet är färdigställt väntas det i förvaltning generera ett årligt driftnetto om cirka 110 Mkr och ha ett marknadsvärde om cirka 2.500 miljoner kronor, enligt Alm Equity.

Alm Equity förvärvade tomträtten Skalholt 1 från DNB Näringseiendom och Länsförsäkringar Liv i början av 2015, läs mer här.

Klövern (med Rutger Arnhult som storägare) är sedan tidigare den överlägset största fastighetsägaren i Kista. Arnhult äger dessutom några fastigheter i Kista privat, via bolaget M2 Gruppen.

Så här kan fastigheten komma att se ut framöver.
Så här ser fastigheten Skalholt 1 intill Kista Galleria ut idag.

Fler Nyheter från förstasidan

Doldis får toppjobb hos bostadsgigant

Lämnar konsultbolaget och får en topptjänst vid landets största privata bostadsbolag.

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Han blir ny Uppsalachef hos Vasakronan

Tar även plats i ledningsgruppen.

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Överraskande: Thögersen lämnar vd-stolen i Catena

Berättat för styrelsen att han kommer att lämna under 2021.

Tillbaka till förstasidan