Entrén och lobbyn till det nya hotellet. Bilderna är preliminära och från prospektet. Illustration: Arkitektbyrån Design.

Klövern lanserar stort mäss- och hotellprojekt i Göteborg

Klövern satsar på en stor mässanläggning i Göteborgsområdet. Vid Åbytravet i Mölndal ska bolaget bygga ett hotell och en mässanläggning om totalt 30.000 kvm.

Klövern har ingått ett samarbete med Åby Travsällskap i ett utvecklingsprojekt omfattande cirka 500 miljoner kronor med en uthyrningsbar yta på 30.000 kvm i anslutning till Åbytravet i Mölndal.

Projektet i det samägda bolaget, i vilket Klövern äger 70 procent, omfattar uppförande av en mässanläggning om 15.000 kvm, hotell om 8.000 kvm samt kontorsytor och övriga kommersiella ytor om totalt 7.000 kvm.

Hyresavtal med avtalslängd på 15 år har ingåtts med Artexis Easyfairs om en ny mässanläggning samt med HKC Hotellutveckling på 20 år avseende ett nytt hotell. Det totala hyresvärdet uppgår till 50 mkr per år. Inflyttning är planerad till första kvartalet 2019.

Annordia har varit rådgivare till Klövern vad gäller hotellet.

Hotellet och mässan får separata entréer, men det kommer att vara möjligt att gå direkt emellan. Hotellbyggnaden ska innehålla 13 våningar (kan bli högre, bygglovet är på 16 våningar), om totalt 8.000 kvm. Hotellvåningarna är överst och unders i byggnaden, med kontorsvåningarna mittemellan. Totalt handlar det om cirka 320 rum, enligt planerna.

– Det är glädjande att vi skapar ytterligare ett projekt med kombinationen mässa, hotell och kontor, säger Rutger Arnhult, VD på Klövern.

Belgiska Artexis Easyfairs planerar för att inom fyra år ha event för 105 mässdagar där. Mässan är inte en konkurrent till Svenska mässan i Göteborg, utan ska snarare ses som ett komplement.

– Med 15.000 kvm mässyta och över 1.200 parkeringsplatser så får Göteborg en ny konkurrenskraftig mässanläggning, säger Peter Wanderydz, CEO på Artexis Easyfairs Nordic.

– Det här blir en väldigt spännande anläggning som genom sitt affärsreseläge i kombination med samarbetet med mässan och travet skapar utmärkta förutsättningar för ett hotell, säger Marcus Östlundh, VD på HKC Hotels.

I HKC Hotels ingår sedan tidigare fyra hotell, Kung Carl på Kungsgatan i centrala Stockholm, Noble House i Malmö. Best Western i Hudiksvall och Clarion Hotel i Örebro. HKC Hotels startades på 1950-talet av familjen Östlundh och drivs nu av  tredje generationen.

Klövern har nyligen färdigställt ett hotell i centrala Uppsala, byggstartat ett i centrala Västerås och överväger ett i Örebro. Projektet i Mölndal går under projektnamnet Hotell Åby. Klövern håller dessutom på att skapa ett hotell i Kista och äger dessutom ett StayAt-hotell där. Under den senaste tiden har Klövern även sålt en hotellfastighet i Örebro respektive Nyköping.

Artexis Easyfairs driver sedan tidigare Malmömässan (cirka 15.000 kvm) och Kistamässan i Sverige. Den sistnämnda fastigheten ägs av Klövern. Kungsleden äger fastigheten med mässan i Hyllie, Malmö.

Den befintliga hotellmarknaden i Mölndal består av tre hotell med sammanlagt cirka 320 rum, enligt Annordias sammanställning.

Konceptidé för exteriör på det nya hotellet. Fastighetsvärlden återkommer framöver med hur den aktuella bilden blir. Illustration: Arkitektbyrån Design.

Missa inte! Fastighetsdagen Göteborg

Den 27 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Göteborg. Det äger rum på Radisson Blu Scandinavia Hotel, Göteborg.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Rik privatfamilj vill köpa

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Fyllt upp nytt miljardköp i city

Fastigheten mitt i centrala Stockholm är nu fullt uthyrd.

Klart med ny vd i Castellum

Han ska leda bolaget genom den problemfyllda tiden. ”Jag tackar för förtroendet”.

Sur bankrapport: Priser ska ner 15 procent

Ny rapport belyser bland annat kommersiella fastigheter.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2023

Två månader in på året summerar de 20 största uthyrningarna till totalt cirka 57.000 kvm

Trianon har fyllt vågade fyndköpet Entré

Säljaren gjorde dunderförlust och avyttrade med stora vakanser.

Tappar attraktiv byggrätt för 13.000 kvm kontor

FV berättar vad som ligger bakom.

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Nytt avsnitt: Podcasten om bankkrisens påverkan

Fjärde avsnittet ute nu. Om bland annat bankkrisen, kontorshyresmarknaden och Fastpartners omsvängning.

SHF tillskjuts en miljard och Lennart Sten lämnar vd-stolen

Läs om förändringarna. Ny vd utsedd. ”Kommer att uppstå intressanta förvärvsmöjligheter”.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Tillbaka till förstasidan