Entrén och lobbyn till det nya hotellet. Bilderna är preliminära och från prospektet. Illustration: Arkitektbyrån Design.

Klövern lanserar stort mäss- och hotellprojekt i Göteborg

Klövern satsar på en stor mässanläggning i Göteborgsområdet. Vid Åbytravet i Mölndal ska bolaget bygga ett hotell och en mässanläggning om totalt 30.000 kvm.

Klövern har ingått ett samarbete med Åby Travsällskap i ett utvecklingsprojekt omfattande cirka 500 miljoner kronor med en uthyrningsbar yta på 30.000 kvm i anslutning till Åbytravet i Mölndal.

Projektet i det samägda bolaget, i vilket Klövern äger 70 procent, omfattar uppförande av en mässanläggning om 15.000 kvm, hotell om 8.000 kvm samt kontorsytor och övriga kommersiella ytor om totalt 7.000 kvm.

Hyresavtal med avtalslängd på 15 år har ingåtts med Artexis Easyfairs om en ny mässanläggning samt med HKC Hotellutveckling på 20 år avseende ett nytt hotell. Det totala hyresvärdet uppgår till 50 mkr per år. Inflyttning är planerad till första kvartalet 2019.

Annordia har varit rådgivare till Klövern vad gäller hotellet.

Hotellet och mässan får separata entréer, men det kommer att vara möjligt att gå direkt emellan. Hotellbyggnaden ska innehålla 13 våningar (kan bli högre, bygglovet är på 16 våningar), om totalt 8.000 kvm. Hotellvåningarna är överst och unders i byggnaden, med kontorsvåningarna mittemellan. Totalt handlar det om cirka 320 rum, enligt planerna.

– Det är glädjande att vi skapar ytterligare ett projekt med kombinationen mässa, hotell och kontor, säger Rutger Arnhult, VD på Klövern.

Belgiska Artexis Easyfairs planerar för att inom fyra år ha event för 105 mässdagar där. Mässan är inte en konkurrent till Svenska mässan i Göteborg, utan ska snarare ses som ett komplement.

– Med 15.000 kvm mässyta och över 1.200 parkeringsplatser så får Göteborg en ny konkurrenskraftig mässanläggning, säger Peter Wanderydz, CEO på Artexis Easyfairs Nordic.

– Det här blir en väldigt spännande anläggning som genom sitt affärsreseläge i kombination med samarbetet med mässan och travet skapar utmärkta förutsättningar för ett hotell, säger Marcus Östlundh, VD på HKC Hotels.

I HKC Hotels ingår sedan tidigare fyra hotell, Kung Carl på Kungsgatan i centrala Stockholm, Noble House i Malmö. Best Western i Hudiksvall och Clarion Hotel i Örebro. HKC Hotels startades på 1950-talet av familjen Östlundh och drivs nu av  tredje generationen.

Klövern har nyligen färdigställt ett hotell i centrala Uppsala, byggstartat ett i centrala Västerås och överväger ett i Örebro. Projektet i Mölndal går under projektnamnet Hotell Åby. Klövern håller dessutom på att skapa ett hotell i Kista och äger dessutom ett StayAt-hotell där. Under den senaste tiden har Klövern även sålt en hotellfastighet i Örebro respektive Nyköping.

Artexis Easyfairs driver sedan tidigare Malmömässan (cirka 15.000 kvm) och Kistamässan i Sverige. Den sistnämnda fastigheten ägs av Klövern. Kungsleden äger fastigheten med mässan i Hyllie, Malmö.

Den befintliga hotellmarknaden i Mölndal består av tre hotell med sammanlagt cirka 320 rum, enligt Annordias sammanställning.

Konceptidé för exteriör på det nya hotellet. Fastighetsvärlden återkommer framöver med hur den aktuella bilden blir. Illustration: Arkitektbyrån Design.

Fler Nyheter från förstasidan

Dråpslag – kan tappa 33.000 kvm

En av landets största fastighetsägare kan tappa en stor hyresgäst. Kan bli aktuellt med försäljning.

Lokal prestigefastighet såld till nykomlingen

Når genom affären ett fastighetsvärde om cirka 660 mkr.

Norska Selvaag får första egna markanvisningen i Sverige

Britta Blaxhult berättar om bolagets planer.

Här är de fem nominerade till Årets lokalkonsult 2019

Namnen på årets fem toppkandidater.

Serneke får markanvisning om 40.000 kvm i Hagastaden

Går vidare med de stora planerna i JV:t. Nu finns även ett politiskt beslut.

Vann kampen om myndighet

Hyr 6.000 kvadrameter. Ska ha undersökt över 30 alternativ.

Topplista

Uppdaterad lista: Största uthyrningarna av kontor 2019

Se vilka fastighetsbolag som gjort de största kontorsuthyrningarna, och vilka som varit rådgivare.

Hyr ut hela 6.800 kvm i Sjöstan

Det är en av årets största kontorsuthyrningar i Stockholm.

Asiatisk köpare i Frösunda

Kontorsfastighet i Solna får ny ägare.

Intea redo bygga ny högskola om 30.000 kvm

Planerar för jättesatsning. Se flera bilder.

Köper bostadshus med vattenläge på Södermalm

Laddar för fler affärer. ”Redo att köpa för några miljarder”.

Klart: Nominerade till Årets affärsrådgivare 2019

Fem rådgivare har nominerats av juryn.

Castellum köper – och utmanar konkurrenterna

Utmanar så smått Klövern och Kungsleden.

FV avslöjar: Hög projektchef fått sparken direkt

Arbetade vid ett av de största fastighetsbolagen. ”Vi är sjukt besvikna”.

Tillbaka till förstasidan