Entrén och lobbyn till det nya hotellet. Bilderna är preliminära och från prospektet. Illustration: Arkitektbyrån Design.

Klövern lanserar stort mäss- och hotellprojekt i Göteborg

Klövern satsar på en stor mässanläggning i Göteborgsområdet. Vid Åbytravet i Mölndal ska bolaget bygga ett hotell och en mässanläggning om totalt 30.000 kvm.

Klövern har ingått ett samarbete med Åby Travsällskap i ett utvecklingsprojekt omfattande cirka 500 miljoner kronor med en uthyrningsbar yta på 30.000 kvm i anslutning till Åbytravet i Mölndal.

Projektet i det samägda bolaget, i vilket Klövern äger 70 procent, omfattar uppförande av en mässanläggning om 15.000 kvm, hotell om 8.000 kvm samt kontorsytor och övriga kommersiella ytor om totalt 7.000 kvm.

Hyresavtal med avtalslängd på 15 år har ingåtts med Artexis Easyfairs om en ny mässanläggning samt med HKC Hotellutveckling på 20 år avseende ett nytt hotell. Det totala hyresvärdet uppgår till 50 mkr per år. Inflyttning är planerad till första kvartalet 2019.

Annordia har varit rådgivare till Klövern vad gäller hotellet.

Hotellet och mässan får separata entréer, men det kommer att vara möjligt att gå direkt emellan. Hotellbyggnaden ska innehålla 13 våningar (kan bli högre, bygglovet är på 16 våningar), om totalt 8.000 kvm. Hotellvåningarna är överst och unders i byggnaden, med kontorsvåningarna mittemellan. Totalt handlar det om cirka 320 rum, enligt planerna.

– Det är glädjande att vi skapar ytterligare ett projekt med kombinationen mässa, hotell och kontor, säger Rutger Arnhult, VD på Klövern.

Belgiska Artexis Easyfairs planerar för att inom fyra år ha event för 105 mässdagar där. Mässan är inte en konkurrent till Svenska mässan i Göteborg, utan ska snarare ses som ett komplement.

– Med 15.000 kvm mässyta och över 1.200 parkeringsplatser så får Göteborg en ny konkurrenskraftig mässanläggning, säger Peter Wanderydz, CEO på Artexis Easyfairs Nordic.

– Det här blir en väldigt spännande anläggning som genom sitt affärsreseläge i kombination med samarbetet med mässan och travet skapar utmärkta förutsättningar för ett hotell, säger Marcus Östlundh, VD på HKC Hotels.

I HKC Hotels ingår sedan tidigare fyra hotell, Kung Carl på Kungsgatan i centrala Stockholm, Noble House i Malmö. Best Western i Hudiksvall och Clarion Hotel i Örebro. HKC Hotels startades på 1950-talet av familjen Östlundh och drivs nu av  tredje generationen.

Klövern har nyligen färdigställt ett hotell i centrala Uppsala, byggstartat ett i centrala Västerås och överväger ett i Örebro. Projektet i Mölndal går under projektnamnet Hotell Åby. Klövern håller dessutom på att skapa ett hotell i Kista och äger dessutom ett StayAt-hotell där. Under den senaste tiden har Klövern även sålt en hotellfastighet i Örebro respektive Nyköping.

Artexis Easyfairs driver sedan tidigare Malmömässan (cirka 15.000 kvm) och Kistamässan i Sverige. Den sistnämnda fastigheten ägs av Klövern. Kungsleden äger fastigheten med mässan i Hyllie, Malmö.

Den befintliga hotellmarknaden i Mölndal består av tre hotell med sammanlagt cirka 320 rum, enligt Annordias sammanställning.

Konceptidé för exteriör på det nya hotellet. Fastighetsvärlden återkommer framöver med hur den aktuella bilden blir. Illustration: Arkitektbyrån Design.

Fler Nyheter från förstasidan

Ännu en bostadsbyggare i rekonstruktion

Obligationsinnehavare erbjuds ta över flera projektfastigheter som del i rekonstruktionen.

Nu gör Sagax första köpen på sin nya marknad i Europa

Börsens mest internationella fastighetsbolag, av de stora bolagen, gör som utlovat nu sina första investeringar på en ny marknad.

Serneke förhandlar om stor försäljning

För exklusiva förhandlingar avseende Karltornet med internationella aktör.

Svarta månader för byggare

Handlar ofta om försyndelser som gjorts för flera år sedan.

McDonalds stängt hela 15 centrala restauranger

Lämnar ytterligare ett läge som länge ansetts som ett av de bästa.

Topplista

Topplista: 23 kommunerna som ökat mest

I den här listan vidgar vi vyerna och redovisar de kommuner vars befolkning vuxit snabbast de senaste 50 åren.

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Tillbaka till förstasidan