Klövern köper projekt om 500 bostäder från Ursus

Klövern förvärvar byggrätter med potential om 500 bostäder i Solna, vid Postens huvudkontor, av Ursus Real Estate. Projektet innefattar bostadsrätter och hyresrätter i ett attraktivt stads- och sjönära läge på en plats där det idag är parkeringsplatser. I närheten, vid Pampas, driver Besqab och HSB stora utvecklingsplaner.

Annons

Tango var rådgivare till säljaren.

– Förvärvet av projektet i Solna kommer helt rätt i tiden och ger oss byggrätter i ett attraktivt stads- och vattennära område som väldigt väl kompletterar Klöverns befintliga portfölj och tillväxtambitioner, säger Rickard Langerfors vd för Klövern.

Projektet är beläget i stadsdelen Huvudsta och har en potential om cirka 500 bostäder, cirka 40.000 kvm, om fem kvarter nära vattnet och endast cirka 10 till 15 minuter från Stockholms city.

Detaljplaneprocessen är i tidigt skede och planen förväntas vinna laga kraft 2027.

Ursus köpte fastigheten, med beteckning Polisen 2,  med Postens HK våren 2020 för drygt 1,5 miljarder kronor. Byggnaden, som i folkmun kallas Arken, utgör en yta om cirka 51.000 kvm, varav 23.000 kvm utgör kontor, 7.000 kvm gemensamhetsytor samt 21.000 kvm garage och teknik. I slutet av 2021 stod det klart att posten stannar på två tredjedelar av ytorna.

Det har tidigare funnits byggmöjligheter för kontor, på den parkeringsyta som Klövern nu ska skapa bostäder på. Parkeringsfrågan löses genom garage.

Utvecklingsområdet är en viktig del i att knyta samman Solna med innerstan, beläget nordväst om Västra Kungsholmen och sydväst om Hagastaden, två nyligen utvecklade snabbväxande områden.

En ny tunnelbaneuppgång, Västra skogens station, i anslutning till fastigheten innebär att kopplingen till innerstan är mycket god för stadsdelen och framför allt för projektet. Hösten 2023 var finansieringen klar för ny tunnelbaneentré.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden arbetar Solna stad och Trafikverket med att minska omfånget av den trafikapparat som finns i närheten av posthuset Arken.

Hösten 2020 förvärvade Aros 500 byggrätter i området Pampas-Ekelund i Solna av HSB Bostad. Affären innebär att HSB och Aros (numera Besqab) ska utveckla den helt nya stadsdelen tillsammans, via ett gemensamt exploateringsbolag. Där planeras för cirka tusen bostäder. Allt har varit en utdragen process, HSB gjorde sin första investering 2010 när bolaget från Sjaelsö förvärvade den tidigare kontorsfastigheten Sjaelsö (där Arbetsmiljöverket tidigare haft sitt kontor) för att där och runtomkring skapa bostäder. 2016 genomförde HSB ytterligare köp invid Pampas Marina.

Enligt överenskommelsen bidrar HSB med finansiering av åtgärderna i vägnätet samt med 150 miljoner kronor till finansieringen av en ny tunnelbaneuppgång vid Västra skogen.

Bakom Postens huvudkontor, i riktning mot Säkerhetspolisens kontor, köpte Specialfastigheter 2021 mark, fastigheten Konstnären 2.

Så här vill Klövern bygga.
Arken i Solna. Foto: Fastighetsvärlden
Så här ska Besqab och HSB utveckla området vid Pampas.
Området ovanför Pampas.
Så här ska det framöver se ut nere vid vattnet.
Den befintliga entrén till Västra skogens tunnelbanestation. Här finns Sveriges längsta rulltrappa, 66 meter lång och med 33 meters stigning. Foto: Solna stad

Fler Nyheter från förstasidan

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

Tillbaka till förstasidan