Klövern köper mitt i centrala Stockholm – 50% dyrare

Första köpet inom tullarna – 50 procent dyrare än för 5,5 år sedan. Klövern förvärvar tomträtten till fastigheten Orgelpipan 4 av Axfast. Förvärvet är Klöverns första i centrala Stockholm och utgörs av en projektfastighet som avses utvecklas till en modern kontors- och butiksfastighet. 

Köpeskillingen är 340 miljoner. Det är även Klöverns första förvärv inom tullarna. CBRE var säljrådgivare.

– Vårt mål är att riva den existerande byggnaden för att istället uppföra en ny. Alternativet är att bygga på tre våningsplan med moderna kontorslokaler och renover a de fyra våningsplan som finns, säger Klöverns VD Rutger Arnhult till Fastighetsvärlden.

Fastigheten, som ligger invid Stockholms Central, har en uthyrningsbar area om cirka 4.500 kvm och är näst intill fullt uthyrd. Det ger ett pris på cirka 75.000 kr/kvm. Dessutom finns det två våningar garage.

Största hyresgäster är Electrolux Home, Svea Ekonomi och Snowfall. Hyresvärdet uppgår till 19 mkr.

– Detta är ett mycket spännande projekt i hjärtat av Stockholm där vi kommer att bli en del av omdaningen av Klarabergsgatan och området mellan Sergels Torg och Stockholms Central, säger Klöverns VD Rutger Arnhult.

Enligt obekräftade uppgifter till FV genomförde Klövern förvärvet efter att en tidigare tänkt köpare hoppat av.

Något spikad tidsplan har Klövern inte. Flera andra medelstora projekt i city har ännu efter flera år tilldelats en handläggare.

– Vi har goda kontakter inom Stockholms stad, så vi är optimistiska. Vi träffar tjänstemän från Stockholm stad nästan varje dag i våra projekt i Kista och Globen, säger Arnhult till Fastighetsvärlden.

Byggnaden uppfördes 1957 som en del av moderniseringen av Klarakvarteren. Grundläggningen av byggnaden visade sig särskilt komplicerad eftersom tunnelbanan finns precis under. Adressen är Klarabergsgatan 33–35. Fastigheten ligger mitt emot Åhléns city.

Det är en av de två låghusbyggnader som finns på södra sidan av Klarabergsgatan. Den andra (Orgelpipan 5), som ligger närmast Centralen och nya hotel Continental, ägs av Stockholms stad som förvärvades av Stockholms stad från Fabege för några år sedan. Mellan de båda låghusbyggnaderna finns Nils Ferlins torg och där finns även en av ingångarna till Klara kyrka.

Även Axfast förvärvade ”sin” fastighet från Fabege och den affären ägde rum 2010. Priset då var 230 miljoner. Köpeskillingen nu är alltså nästan 50 procent högre.

Tomträttsavgälden för Orgelpipan 4 är 2,75 miljoner per år och den sträcker sig till år 2020. Ytfördelningen är 2.132 kvm kontor, 1.768 kvm butiker och 676 kvm lager. Tillträde sker den 5 april.

De mest tullnära fastigheterna som Klövern äger sedan tidigare finns vid Globen (läs mer här) och i Frösunda (läs mer här).

Fastigheterna runt Klöverns förvärv ägs av ett flertal olika fastighetsbolag. Fastigheten med nya hotel Continental ägs av Jernhusen – som för Fastighetsvärlden uppgett att man avser att behålla fastigheten ett tag till, läs mer här. Snett mitt emot till vänster finns Orgelpipan 7 som ägs av Hufvudstaden. Det börsnoterade bolaget vill bygga på några våningar där, men har enligt uppgift till Fastighetsvärlden inte kommit så långt i sitt arbete med Stockholms stad och bolaget väntar fortfarande på att få en handläggare för projektet. Den stora Åhlénsfastigheten ägs av Ramsbury. Klöverns granne österut längs Klarabergsgatan är Hägern Större 14 (hörnet Drottninggatan vid Sergels torg) som ägs av AFA Fastigheter.

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-02

Orgelpipan 4 sett från öster. Längst bort i bild synd äldre Continental som numera är rivet.
Orgelpipan 4 sett från öster. Längst bort i bild synd äldre Continental som numera är rivet.

Fler Nyheter från förstasidan

Batljans superlycka

Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Ny tokrusning på börsen efter nya siffror

Se vilka bolag som stack iväg mest på de positiva nyheterna från andra sidan Atlanten under onsdagen.

Han får höjdarjobb hos Serneke

Bakgrund hos Hufvudstaden, Skanska och Svenska Hus.

AL tecknar avtal om 63.000 kvm i Hagastaden

Fem exploateringsavtal klara. Redo för total investering på 5 miljarder kronor. Har redan 80.000 kvm lokaler i området.

Högtryck på hotellen – men prisökningar kan slå tillbaka

Rejält lyft för Stockholm jämfört med 2019, men andra ännu bättre.

Glädjerus på börsen – ett bolag upp hela 11 procent

En riktigt positiv handelsdag på börsen under måndagen. Flera fastighetsaktier nästan rusat uppåt.

Nu är Karlatornet snart högst i Sverige

På väg att peta Turning torso från tronen.

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan