Klövern köper mitt i centrala Stockholm – 50% dyrare

Första köpet inom tullarna – 50 procent dyrare än för 5,5 år sedan. Klövern förvärvar tomträtten till fastigheten Orgelpipan 4 av Axfast. Förvärvet är Klöverns första i centrala Stockholm och utgörs av en projektfastighet som avses utvecklas till en modern kontors- och butiksfastighet. 

Köpeskillingen är 340 miljoner. Det är även Klöverns första förvärv inom tullarna. CBRE var säljrådgivare.

– Vårt mål är att riva den existerande byggnaden för att istället uppföra en ny. Alternativet är att bygga på tre våningsplan med moderna kontorslokaler och renover a de fyra våningsplan som finns, säger Klöverns VD Rutger Arnhult till Fastighetsvärlden.

Fastigheten, som ligger invid Stockholms Central, har en uthyrningsbar area om cirka 4.500 kvm och är näst intill fullt uthyrd. Det ger ett pris på cirka 75.000 kr/kvm. Dessutom finns det två våningar garage.

Största hyresgäster är Electrolux Home, Svea Ekonomi och Snowfall. Hyresvärdet uppgår till 19 mkr.

– Detta är ett mycket spännande projekt i hjärtat av Stockholm där vi kommer att bli en del av omdaningen av Klarabergsgatan och området mellan Sergels Torg och Stockholms Central, säger Klöverns VD Rutger Arnhult.

Enligt obekräftade uppgifter till FV genomförde Klövern förvärvet efter att en tidigare tänkt köpare hoppat av.

Något spikad tidsplan har Klövern inte. Flera andra medelstora projekt i city har ännu efter flera år tilldelats en handläggare.

– Vi har goda kontakter inom Stockholms stad, så vi är optimistiska. Vi träffar tjänstemän från Stockholm stad nästan varje dag i våra projekt i Kista och Globen, säger Arnhult till Fastighetsvärlden.

Byggnaden uppfördes 1957 som en del av moderniseringen av Klarakvarteren. Grundläggningen av byggnaden visade sig särskilt komplicerad eftersom tunnelbanan finns precis under. Adressen är Klarabergsgatan 33–35. Fastigheten ligger mitt emot Åhléns city.

Det är en av de två låghusbyggnader som finns på södra sidan av Klarabergsgatan. Den andra (Orgelpipan 5), som ligger närmast Centralen och nya hotel Continental, ägs av Stockholms stad som förvärvades av Stockholms stad från Fabege för några år sedan. Mellan de båda låghusbyggnaderna finns Nils Ferlins torg och där finns även en av ingångarna till Klara kyrka.

Även Axfast förvärvade ”sin” fastighet från Fabege och den affären ägde rum 2010. Priset då var 230 miljoner. Köpeskillingen nu är alltså nästan 50 procent högre.

Tomträttsavgälden för Orgelpipan 4 är 2,75 miljoner per år och den sträcker sig till år 2020. Ytfördelningen är 2.132 kvm kontor, 1.768 kvm butiker och 676 kvm lager. Tillträde sker den 5 april.

De mest tullnära fastigheterna som Klövern äger sedan tidigare finns vid Globen (läs mer här) och i Frösunda (läs mer här).

Fastigheterna runt Klöverns förvärv ägs av ett flertal olika fastighetsbolag. Fastigheten med nya hotel Continental ägs av Jernhusen – som för Fastighetsvärlden uppgett att man avser att behålla fastigheten ett tag till, läs mer här. Snett mitt emot till vänster finns Orgelpipan 7 som ägs av Hufvudstaden. Det börsnoterade bolaget vill bygga på några våningar där, men har enligt uppgift till Fastighetsvärlden inte kommit så långt i sitt arbete med Stockholms stad och bolaget väntar fortfarande på att få en handläggare för projektet. Den stora Åhlénsfastigheten ägs av Ramsbury. Klöverns granne österut längs Klarabergsgatan är Hägern Större 14 (hörnet Drottninggatan vid Sergels torg) som ägs av AFA Fastigheter.

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-02

Orgelpipan 4 sett från öster. Längst bort i bild synd äldre Continental som numera är rivet.
Orgelpipan 4 sett från öster. Längst bort i bild synd äldre Continental som numera är rivet.

Fler Nyheter från förstasidan

Överväger sälja för hela 10 miljarder

FV berättar om beståndet. En av de allra mest kända fastigheterna ingår.

Bantar vid flytt till nybyggt

Nya tider, nytt beslut. Minskar kontorsytan med en tredjedel.

Realplay

Marknadsläget: Yielderna ska upp

Köpare och säljare står långt ifrån varandra. Yielden ska upp, men det finns samtidigt andra positiva tecken för fastigheter.

Vasakronan värvar från citykonkurrent

Blir ansvarig för 110.000 kvm i bästa lägena i Stockholm.

Gladsheim värvar duo

Redo för fortsatt tillväxtresa.

Hon blir ny vd vid Tilia

Tar över efter Håkan Engstam.

Ica säljer till Verdion

Projektinvestering på drygt en halv miljard väntar.

AL försöker sälja känt hus mitt i city

Nära Hötorget. Atrium Ljungberg bekräftar Fastighetsvärldens uppgifter.

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Topplista

Största affärerna 2022

FV listar de största fastighetsaffärerna som ägt rum hittills i Sverige under 2022.

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Tillbaka till förstasidan