Klövern köper mitt i centrala Stockholm – 50% dyrare

Första köpet inom tullarna – 50 procent dyrare än för 5,5 år sedan. Klövern förvärvar tomträtten till fastigheten Orgelpipan 4 av Axfast. Förvärvet är Klöverns första i centrala Stockholm och utgörs av en projektfastighet som avses utvecklas till en modern kontors- och butiksfastighet. 

Köpeskillingen är 340 miljoner. Det är även Klöverns första förvärv inom tullarna. CBRE var säljrådgivare.

– Vårt mål är att riva den existerande byggnaden för att istället uppföra en ny. Alternativet är att bygga på tre våningsplan med moderna kontorslokaler och renover a de fyra våningsplan som finns, säger Klöverns VD Rutger Arnhult till Fastighetsvärlden.

Fastigheten, som ligger invid Stockholms Central, har en uthyrningsbar area om cirka 4.500 kvm och är näst intill fullt uthyrd. Det ger ett pris på cirka 75.000 kr/kvm. Dessutom finns det två våningar garage.

Största hyresgäster är Electrolux Home, Svea Ekonomi och Snowfall. Hyresvärdet uppgår till 19 mkr.

– Detta är ett mycket spännande projekt i hjärtat av Stockholm där vi kommer att bli en del av omdaningen av Klarabergsgatan och området mellan Sergels Torg och Stockholms Central, säger Klöverns VD Rutger Arnhult.

Enligt obekräftade uppgifter till FV genomförde Klövern förvärvet efter att en tidigare tänkt köpare hoppat av.

Något spikad tidsplan har Klövern inte. Flera andra medelstora projekt i city har ännu efter flera år tilldelats en handläggare.

– Vi har goda kontakter inom Stockholms stad, så vi är optimistiska. Vi träffar tjänstemän från Stockholm stad nästan varje dag i våra projekt i Kista och Globen, säger Arnhult till Fastighetsvärlden.

Byggnaden uppfördes 1957 som en del av moderniseringen av Klarakvarteren. Grundläggningen av byggnaden visade sig särskilt komplicerad eftersom tunnelbanan finns precis under. Adressen är Klarabergsgatan 33–35. Fastigheten ligger mitt emot Åhléns city.

Det är en av de två låghusbyggnader som finns på södra sidan av Klarabergsgatan. Den andra (Orgelpipan 5), som ligger närmast Centralen och nya hotel Continental, ägs av Stockholms stad som förvärvades av Stockholms stad från Fabege för några år sedan. Mellan de båda låghusbyggnaderna finns Nils Ferlins torg och där finns även en av ingångarna till Klara kyrka.

Även Axfast förvärvade ”sin” fastighet från Fabege och den affären ägde rum 2010. Priset då var 230 miljoner. Köpeskillingen nu är alltså nästan 50 procent högre.

Tomträttsavgälden för Orgelpipan 4 är 2,75 miljoner per år och den sträcker sig till år 2020. Ytfördelningen är 2.132 kvm kontor, 1.768 kvm butiker och 676 kvm lager. Tillträde sker den 5 april.

De mest tullnära fastigheterna som Klövern äger sedan tidigare finns vid Globen (läs mer här) och i Frösunda (läs mer här).

Fastigheterna runt Klöverns förvärv ägs av ett flertal olika fastighetsbolag. Fastigheten med nya hotel Continental ägs av Jernhusen – som för Fastighetsvärlden uppgett att man avser att behålla fastigheten ett tag till, läs mer här. Snett mitt emot till vänster finns Orgelpipan 7 som ägs av Hufvudstaden. Det börsnoterade bolaget vill bygga på några våningar där, men har enligt uppgift till Fastighetsvärlden inte kommit så långt i sitt arbete med Stockholms stad och bolaget väntar fortfarande på att få en handläggare för projektet. Den stora Åhlénsfastigheten ägs av Ramsbury. Klöverns granne österut längs Klarabergsgatan är Hägern Större 14 (hörnet Drottninggatan vid Sergels torg) som ägs av AFA Fastigheter.

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-02

Orgelpipan 4 sett från öster. Längst bort i bild synd äldre Continental som numera är rivet.
Orgelpipan 4 sett från öster. Längst bort i bild synd äldre Continental som numera är rivet.

Fler Nyheter från förstasidan

NREP köper i Oslo för 3 miljarder

Medan Castellum och SBB strider om bestånd värt 50 miljarder så köper NREP för 3 miljarder kronor.

Hon blir boss över AL:s storsatsning inom ”nya” segmentet

Projektportföljen är på hela 36 miljarder, men 40 procent gäller annat än kontor och handel.

Tengelin: ”Jag vill bidra till tillväxt och framgång”

Intar vd-stolen efter Fredrik Lidjan. Fredrik Holmström: ”Vi har marknaden med oss”.

Lista: Sida fick 43 flyttalternativ – fyra hårdgranskades

FV berättar om de tre främsta utmanarna och om vilka fastighetsägare som lämnat in förslag – en del smått galna utifrån kriterierna.

Vill förlänga byggloven i kristider

Nytt förslag i civilutskottet.

Lämnar vd-stolen i 100-miljardersbolaget

Ett av landets absolut största fastighetsbolag söker ny vd.

Bakslag: Nobbar både SBB:s och Castellums bud

Nu har största ägaren satt ner foten.

Bryter affär kring prestigeprojekt

Köper åter två projekt. Söker ny delägare till ett tredje. Ursprungligt projektvärde: 7,6 miljarder kronor.

"Kan inte bara titta på kronor per kvadratmeter"

Kaoset under pandemin ritar om drabbade segmentet.

Börsdebutanten Stenhus förvärvar för 175 mkr

Förvärvar tre fastigheter om totalt 40.000 kvm.

SBB:s sex nya lockelser i budkriget mot Castellum

Dragkampen om ”norska Vasakronan” fortsätter. Samtidigt öppnar Entras styrelse för att åter granska SBB:s bud.

Topplista

15 största ägarna av samhällsfastigheter

Från att tidigare ha varit en strikt offentlig angelägenhet är ägandet av samhällsfastigheter i dag betydligt mer diversifierat. FV listar de 15 största.

Ilija Batljan besviken – men fortfarande hoppfull

Näringsministern kommenterar affären.

Tillbaka till förstasidan