Klövern köper mitt i centrala Stockholm – 50% dyrare

Första köpet inom tullarna – 50 procent dyrare än för 5,5 år sedan. Klövern förvärvar tomträtten till fastigheten Orgelpipan 4 av Axfast. Förvärvet är Klöverns första i centrala Stockholm och utgörs av en projektfastighet som avses utvecklas till en modern kontors- och butiksfastighet. 

Köpeskillingen är 340 miljoner. Det är även Klöverns första förvärv inom tullarna. CBRE var säljrådgivare.

– Vårt mål är att riva den existerande byggnaden för att istället uppföra en ny. Alternativet är att bygga på tre våningsplan med moderna kontorslokaler och renover a de fyra våningsplan som finns, säger Klöverns VD Rutger Arnhult till Fastighetsvärlden.

Fastigheten, som ligger invid Stockholms Central, har en uthyrningsbar area om cirka 4.500 kvm och är näst intill fullt uthyrd. Det ger ett pris på cirka 75.000 kr/kvm. Dessutom finns det två våningar garage.

Största hyresgäster är Electrolux Home, Svea Ekonomi och Snowfall. Hyresvärdet uppgår till 19 mkr.

– Detta är ett mycket spännande projekt i hjärtat av Stockholm där vi kommer att bli en del av omdaningen av Klarabergsgatan och området mellan Sergels Torg och Stockholms Central, säger Klöverns VD Rutger Arnhult.

Enligt obekräftade uppgifter till FV genomförde Klövern förvärvet efter att en tidigare tänkt köpare hoppat av.

Något spikad tidsplan har Klövern inte. Flera andra medelstora projekt i city har ännu efter flera år tilldelats en handläggare.

– Vi har goda kontakter inom Stockholms stad, så vi är optimistiska. Vi träffar tjänstemän från Stockholm stad nästan varje dag i våra projekt i Kista och Globen, säger Arnhult till Fastighetsvärlden.

Byggnaden uppfördes 1957 som en del av moderniseringen av Klarakvarteren. Grundläggningen av byggnaden visade sig särskilt komplicerad eftersom tunnelbanan finns precis under. Adressen är Klarabergsgatan 33–35. Fastigheten ligger mitt emot Åhléns city.

Det är en av de två låghusbyggnader som finns på södra sidan av Klarabergsgatan. Den andra (Orgelpipan 5), som ligger närmast Centralen och nya hotel Continental, ägs av Stockholms stad som förvärvades av Stockholms stad från Fabege för några år sedan. Mellan de båda låghusbyggnaderna finns Nils Ferlins torg och där finns även en av ingångarna till Klara kyrka.

Även Axfast förvärvade ”sin” fastighet från Fabege och den affären ägde rum 2010. Priset då var 230 miljoner. Köpeskillingen nu är alltså nästan 50 procent högre.

Tomträttsavgälden för Orgelpipan 4 är 2,75 miljoner per år och den sträcker sig till år 2020. Ytfördelningen är 2.132 kvm kontor, 1.768 kvm butiker och 676 kvm lager. Tillträde sker den 5 april.

De mest tullnära fastigheterna som Klövern äger sedan tidigare finns vid Globen (läs mer här) och i Frösunda (läs mer här).

Fastigheterna runt Klöverns förvärv ägs av ett flertal olika fastighetsbolag. Fastigheten med nya hotel Continental ägs av Jernhusen – som för Fastighetsvärlden uppgett att man avser att behålla fastigheten ett tag till, läs mer här. Snett mitt emot till vänster finns Orgelpipan 7 som ägs av Hufvudstaden. Det börsnoterade bolaget vill bygga på några våningar där, men har enligt uppgift till Fastighetsvärlden inte kommit så långt i sitt arbete med Stockholms stad och bolaget väntar fortfarande på att få en handläggare för projektet. Den stora Åhlénsfastigheten ägs av Ramsbury. Klöverns granne österut längs Klarabergsgatan är Hägern Större 14 (hörnet Drottninggatan vid Sergels torg) som ägs av AFA Fastigheter.

Fastighetsvärlden Idag 2016-02-02

Orgelpipan 4 sett från öster. Längst bort i bild synd äldre Continental som numera är rivet.
Orgelpipan 4 sett från öster. Längst bort i bild synd äldre Continental som numera är rivet.

Fler Nyheter från förstasidan

Wallenstam avslutar veckan med miljardaffär

Säljer bostäder på nivån 70.000–75.000 kronor per kvadratmeter.

Daniel Kindberg frias

”Gud va skönt”. Dömdes till tre års fängelse i tingsrätten.

Selin och Arnhult besegrade norska oljemiljardärer

Köper för 13,5 miljarder och bolaget når därmed 78 miljarder. Läs om beståndet.

Nivika kraftigt övertecknad – börshandel inleds idag

Aktier för över 60 miljoner omsatta under första timmarnas handel.

Porträtt

Tryck i affärerna

Han är boktryckarlärlingen från Karlshamn som nått tre miljarder i fastighetsvärde. Doldisen Stefan Lindström gör ett allt större avtryck i branschen efter uppmärksammade köp.

Skanska bygger upp nytt fastighetsbestånd

Introducerar en ny verksamhetsgren för att behålla fastigheter långsiktigt.

Oscar säljer ännu ett tänkt lyxprojekt

Efter 79&Park, Norra Tornen och Primus så skulle detta resulterat i nästan 200 bostäder. FV avslöjar.

Newsec får ny vd – satsar även på övriga Europa

Läs om nya storsatsningen. Nya vd:n berättar för FV.

KlaraBo drog 45 procent i inledande handel

Kursrusning när KlaraBo började att handlas, efter kraftig överteckning i nyemissionen.

Duo säljer för för hela 3 miljarder

Läs om vilka fastigheter som ingår i transaktionen.

Östling och Orthén nya delägare

Når 3,6 miljarder genom nya förvärv.

Tessin Properties förvärvar sin första fastighet

Premiärförvärvet är avklarat. Läs om objektet och detaljerna.

Granit passerar 5 miljarder

Läs om Tenzingbolagets senaste förvärv.

Swiss Life i mål med köp för hela 13 miljarder

Fv berättar om de mest kända fastigheterna.

Tillbaka till förstasidan