Rutger Arnhult ökar i New York. Bilden till vänster är ett tidigare inköpt projekt.

Klövern förvärvar mitt på Manhattan – se karta

Klövern slår överraskande till och köper en fastighet mitt på Manhattan i New York. Bolaget planerar där att bygga ett 20-våningar högt kontorshus. Klövern tar därmed rygg på Ramsbury och Akelius som tidigare investerat på Manhattan.

Klövern tar ett första steg in på den amerikanska marknaden. Bolaget har tecknat ett avtal, till ett värde av 16 miljoner USD, avseende en tomträtt på Manhattan, en hörnfastighet på 1241-1251 Broadway och 31st St, nära 6:e Avenyn.

Fastigheten nyttjas idag till parkering och ligger 300 meter från Empire State Building, mindre än 500 meter från Penn Station/Madison Square Garden och ett stenkast från Nordstroms stora butik i hörnet 6Ave/31st. Området benämns som Midtown South och även NoMad.

Bolagets ambition är att utveckla en högkvalitativ kontorsbyggnad på cirka 14.000 kvm, fördelat över 20 våningar, tillsammans med den lokala fastighetsutvecklaren GDS Development. Långsiktigt ska Klövern bli helägare.

Den aktuella tomten är 40 gånger 33 meter. CBRE har fått uppdraget att sköta uthyrningsarbetet. Skidmore, Ownings & Merrill (SOM) har fått uppdraget att rita byggnaden.

– Nu tassar vi in i New York. Nu doppar vi tårna, men går det bra kan det bli mer, säger VD Rutger Arnhult i en första kommentar till Fastighetsvärlden.

Arnhult konstaterar vidare att New York City under de senaste åren hamnat topp-tre i ett flertal globala analyser.

Rutger Arnhult berättar för Fastighetsvärlden att Klövern planerar att lansera sitt kontorskoncept First Office i det kommande kontorshuset på Manhattan.

Fastighetsvärlden: Hur kom ni in på tanken på att köpa fastigheter på Manhattan? 

– Jag har varit där flera gånger och efter ett tag får man allt fler kontakter. Men det var i samband med att jag för några år sedan sprang New York marathon som funderingarna på att förvärva kom på allvar. Lite senare åkte vi dit hela ledningsgruppen.

Klövern äger idag fastigheter i Sverige (beståndet värt 43 miljarder kronor) och Danmark (totalt 2,8 miljarder kronor).

Sedan tidigare äger tre svenska bolag fastigheter på Manhattan, enligt Fastighetsvärldens kännedom. Det är Akelius, läs mer här, Ramsbury (kontrolleras av Stefan Persson), läs mer här, och US Office Holdings (med Andra AP-fonden som storägare), läs mer här.

Den aktuella fastighten (markerad i rött) ligger 300 meter från Empire State Building och mindre än 500 meter från Penn Station. Montage: Fastighetsvärlden.
Så här ser det ut nu på platsen. Bild: Google.
På den aktuella fastigheten finns det idag markparkering – en skamfläck i södra Midtown, enligt flera boende. Klövern planerar för ett kontorshus om 14 våningar med butikslokaler i entréplanet. Montage: Fastighetsvärlden. Bild: Google.

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan