Klenoder som kan säljas – fem finns inom tullarna

Statens fastighetsverk listar 30 fastigheter som kan komma att avyttras. Flera är välkända och ligger inom tullarna i Stockholm.

Kungliga myntet 1 vid stadshuset. Bild: Länsstyrelsen
Fastigheten Ladugårdsbron 14 vid Nybroviken i city. Bild: Alexandru Baboş.
Nummerlotteriets hus i Gamla stan.
Skogsinstitutet på Strandvägen. Bild: SFV.
Thielska galleriet på Djurgården. Bild: Arild Vågen.
Visa faktaruta

Tre av fastigheterna som ingår i SFV:s avyttringsplan förvärvades från Vasakronan 2008 inför statens försäljning av Vasakronan. De tre aktuella fastigheterna finns i Gamla stan, vid Nybroviken och nära stadshuset.

Av de 30 fastigheterna på listan, som Fastighetsvärlden tagit del av, finns fem inom tullarna i Stockholm. Dessutom finns fyra SFV-ägda fastigheter utomlands med på listan.

– För att fastigheterna som finns på listan ska säljas krävs dock först ett regeringsbeslut. Ännu har det inte inletts någon säljprocess för någon av fastigheterna, säger generaldirektör Ingrid Eiken Holmgren till Fastighetsvärlden.

På listan finns bland annat Nummerlotteriets hus (kvarteret Cepheus 2–3) i Gamla stan, på Svartmansgatan 9 mellan Tyska kyrkan och Stortorget. Totalt handlar det om 2 150 kvm kontor.

Nummerlotteriets hus ingår i kvarteret Cepheus, ett av Gamla stans äldsta kvarter. Byggår är 1450. I dag fungerar byggnaden som kontorslokal och är sedan 1995 byggnadsminnesmärkt.

För ett år sedan såldes för övrigt grannfastigheterna Cepheus 1 och 20 av Stadsmissionen till Rosengren & Johnzon för motsvarade 55.000 kr/kvm.

Den verkliga klenoden på listan är fastigheten Ladugårdsbron 14 som bär adresserna Blasieholmstorg 8 och Nybrokajen 11–13. Här finns bland annat Musikaliska akademien som hyresgäst. Fastigheten innehåller 6 500 kvm lokaler.

På Kungsholmen finns SFV-fastigheten Kungliga Myntet 1 på Norr Mälarstrand 6, alldeles vid stadshuset, med på avyttringslistan. Den innehåller totalt 6.100 kvm lokaler, varav 4.500 kvm kontor. Byggår är 1775.

Industrilokalerna för myntproduktion och bostäderna där bland annat smeder bodde är sedan länge historia. Mynttillverkningen på Kungsholmen upphörde 1974. Nu är det mestadels kontor i byggnaderna som finns på fastigheten.

En annan av fastigheterna på den potentiella säljlistan är Gamla Skogsinstitutets hus vid Nobelparken på Strandvägen 58 där Israels ambassad sedan 2011 finns i byggnaden.

Ytterligare en fastighet på SFV:s lista är den med Thielska galleriet som finns ute på Blockhusudden på Djurgården. Byggnaden stod klar 1907 och hade ritats av Ferdinand Boberg på uppdrag av finansmannen och konstsamlaren Ernest Thiel – som sålde byggnaden till staten 1924.

Ute i landet finns bland annat Länscellfängelset i Umeå, Landshövdingens stall i Uppsala, Fårösunds fästning på Gotland, Musikhögskolan i Malmö samt Tullexpeditionen i Svinesund med på avyttringsplanen. Det finns även en fastighet vardera i Lissabon, Gaborone (Botswana), Oslo och Bern.

(Artikeln är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 12/2018)

Missa inte! Bostadsdagen Öresund: Ny vår för bostäder

Måndag den 2 november, Malmö Börshus, Malmö.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Doldis får toppjobb hos bostadsgigant

Lämnar konsultbolaget och får en topptjänst vid landets största privata bostadsbolag.

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Han blir ny Uppsalachef hos Vasakronan

Tar även plats i ledningsgruppen.

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Överraskande: Thögersen lämnar vd-stolen i Catena

Berättat för styrelsen att han kommer att lämna under 2021.

Tillbaka till förstasidan