Brf Viva, Göteborg. Arkitekt: Malmström Edström, beställare: Riksbyggen.

Vinnare av Kasper Salin-priset och Planpriset

Bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg vann pris för årets bästa byggnad när det prestigefyllda Kasper Salin-priset delades ut under på Arkitekturgalan på tisdagkvällen. Beställare är Riksbyggen och arkitekt Malmström Edström Arkitekter och Ingenjörer.
Fokus Skärholmen får pris för Sveriges bästa plan.

Ytterligare fem vinnare i olika arkitekturkategorier utsågs under galan på Konserthuset i centrala Stockholm.

Bostadsrättsföreningen Viva i Göteborg belönas med Kasper Salin-priset för dess formkänsla, variation i rymd och ljus liksom för att arkitekter och byggföretag har lyckats skapa en fantastisk boendemiljö på en plats som tidigare tycktes omöjlig att över huvud taget bygga på. Projektet Viva ligger i området Guldheden i södra Göteborg och innehåller 132 lägenheter.

– Kasper Salin-priset ser vi som ett bevis på att vi lyckats åstadkomma något som är annorlunda och som väcker reaktioner och uppskattning, säger Andreas Norrman, arkitekt på Malmström Edström Arkitekter.

– Det är otroligt hedrande och roligt att Brf Viva tilldelats Kasper Salin-priset. Vi är så stolta. I Brf Viva har Riksbyggen tänkt hållbarhet ur alla perspektiv. Därför har vi till exempel valt en fasad av klimatförbättrad betong med 30 procent lägre klimatpåverkan och som är just väldigt hållbar och helt underhållsfri, säger Mikael Ahlén, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Göteborg.

Fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekter har delat ut priser för god arkitektur i snart 60 år. Det äldsta och mest välkända, Kasper Salin-priset för bästa byggnad, grundades av föregångaren SAR 1962 och är hela Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris.

Fokus Skärholmen mottog fack- och branschförbundet Sveriges Arkitekters Planpris. Juryn prisar Stockholms stads förmåga att med planeringens hjälp aktivt visa vägen mot en socialt hållbar stad.

– Fokus Skärholmen är ett exempel på hur bra det kan bli när flera förvaltningar jobbar med en tydlig ambition och tar med invånarna i lokala dialogprocesser. Det har gett kunskap att peka ut framtidens attraktiva lägen redan i dag och kraft att driva sin vision, säger tf förbundsdirektör Elisabet Elfström.

Fokus Skärholmen är ett stort projekt inom Stockholms stad som ska skapa 4 000 nya bostäder tillsammans med en satsning på skolor, parker, service och mötesplatser. Områdena Vårberg, Skärholmen, Sätra och Bredäng i södra Stockholm har i liten grad varit på radarn för byggherrar och andra som vill investera. I och med stadens kraftsamling och ledarskap kring Fokus Skärholmen börjar det ändras, noterar juryn för Planpriset.

Planpriset Silver gick till projektet Västerbro i Lund. Det nuvarande industri- och verksamhetsområdet ska på sikt omvandlas till en centrumnära stadsdel med 3 900 nya bostäder, arbetsplatser och service.

– En hedrande andraplacering är ett fint kvitto på att Lunds kommun arbetar innovativt och proaktivt med stadsplanering. Lund är en av Sveriges attraktivaste städer och därför måste vi växa hållbart. Genom omvandlingen av Västerbro gör vi plats för fler, säger stadsbyggnadsdirektör Hans Juhlin.

Lunds kommun delar andraplaceringen med Boden och Kristianstad.

2019 års vinnare av Sveriges Arkitekters priser:

Kasper Salin-priset: Brf Viva, Göteborg. Beställare: Riksbyggen. Arkitekt: Malmström Edström Arkitekter och Ingenjörer, ansvariga arkitekter SAR/MSA Andreas Norrman och Christer Malmström.

Guldstolen för bästa interiör: Blique by Nobis, vid Hagastaden i Stockholm. Beställare: Nobis. Arkitekt: Wingårdhs, ansvarig arkitekt SAR/MSA Gert Wingårdh och arkitekt SIR/MSA Helena Toresson. Fastighetsägare: Kungsleden.

Kritikerpriset: Filmare Fredrik Gertten och FN:s rapportör för bostadsfrågor Leilani Farha för dokumentärfilmen Push.

Landskapsarkitekturpriset: Stråket Jaktgatan och Lövängsgatan, Norra Djurgårdsstaden, Stockholm. Beställare: Stockholms stad. Arkitekt: AJ Landskap, ansvariga landskapsarkitekter LAR/MSA Anna Englund och Anders Jönsson.

Planpriset: Fokus Skärholmen, Stockholm. Uppdragsgivare: Stockholms stad, projektchef: arkitekt SAR/MSA Karin Ahlzén, exploateringskontoret.

Trafikverkets arkitekturpris: Angered resecentrum, Göteborg. Beställare: Västfastigheter. Arkitekt: Wingårdh arkitektkontor, ansvarig arkitekt SAR/MSA Gert Wingårdh. (Delas ut av Trafikverket.)

Ung Svensk Arkitektur: Archipélia Centre Social, Paris. Beställare: Sophie Mutschler, Paris Habitat. Arkitekt: Septembre, ansvarig arkitekt MSA Emilia Jansson. (Delas ut av tidskriften Arkitektur.)

Stockholms stad vinner priset för Sveriges bästa plan 2019 för Fokus Skärholmen. Illustration: Olof Eriksson
Visonsbild för framtidens Västerbro i Lund. Ett kollage baserat på planerna för hur den nya stadsdelen ska utformas och byggas. Bild: Lunds kommun
Brf Viva, Göteborg. Arkitekt: Malmström Edström, beställare: Riksbyggen. Foto: Nicke Johansson
Glada pristagare på Arkitekturgalan tillsammans med konferencier Jessica Gedin. Foto: Jonas Malmström.
Brf Viva, Göteborg. Arkitekt: Malmström Edström. Beställare: Riksbyggen.
Blique by Nobis, Stockholm. Arkitekt: Wingårdhs. Beställare: Nobis.
Angered resecentrum, Göteborg. Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor. Beställare: Västfastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

JM tillträder byggrätt för nytt HK – för 190 miljoner

FV avslöjade planerna för fem år sedan. Nu är det dags för byggstart.

”Kontor kommer att behövas mer än någonsin”

Fabeges Stefan Dahlbo om framtiden.

Buden på Gasklockan – vilka har råd med projektet?

Budtiden har gått ut. FV berättar om vad som händer de kommande månaderna.

CA tvingas göra halt vid Gasverkstomten

Vd Johan Damne berättar för FV vad som hänt.

Vill sälja och lämna – kanske går skapa byggrätter

Ytterligare en större affär mitt på Kungsholmen kan vänta.

Mannheimer Swartling flyttar till NCC:s nya

Hyr de tre översta våningarna i spektakulärt projekt.

Fiaskot: Inte ett enda bud på miljardcentrum

Fastighetsvärlden berättar varför den tänkta storaffären faller. Har fått kalla handen från investerarna. Säljaren förlänger tidsfristen med hela ett år.

Tidigare folkhemsjätten planerar fler nedläggningar

Tiden har sprungit i kapp kedjan som överlevt sig själv – krympt med 75 procent sedan storhetstiden.

50 Mäktigaste

50 Mäktigaste 2020: Idag platserna 23–25

För 15:e året har fastighets- och byggbranschen röstat fram vem som anses Mäktigast.

Långläsning: Så överlevde Wallenstam krisen

I den nyutgivna boken ”Mot alla odds” berättar Hans Wallenstam om en av de mest dramatiska perioderna i Sveriges moderna historia – 90-talskrisen. FV bjuder på ett smakprov ur boken, där läsaren kastas in mitt i stormens öga.

McDonalds stänger ytterligare tre centrala

Har stängt 22 restauranger i stadskärnor på fem år. Det visar Fastighetsvärldens kartläggning.

Max-ar expansionen

McDonalds konkurrent berättar för FV om framtidsplanerna. Läs vad kedjan söker.

Film: Så blir nya satsningen i Hagastaden

”Internationell känsla”. Inkluderar: coworking, restaurang och takbar.

SBB i ny rekordaffär

Förvärvar för cirka 2,3 miljarder kronor.

Tillbaka till förstasidan