Riksbyggens projekt. Illustration: Kjellgren Kaminsky Architecture (KKA).

Klart vilka sju som får bygga ”nya” Helsingborg – se film

Oceanhamnen  ligger ett stenkast från Knutpunkten. Oceanhamnen ingår sedan den 1 januari 2010 inte längre som en del av Helsingborgs Hamn AB. Helsingborgs Stads Mark- och Exploateringsenhet (MEX) ansvarar för förvaltningen av området.
Oceanhamnen ligger ett stenkast från Knutpunkten. Oceanhamnen ingår sedan den 1 januari 2010 inte längre som en del av Helsingborgs Hamn AB. Helsingborgs Stads Mark- och Exploateringsenhet (MEX) ansvarar för förvaltningen av området.
Visa faktaruta

350 lägenheter ska byggas i H+. De sju vinnande förslagen i markanvisningstävlingen för bostäder i den nya stadsdelen Oceanhamnen i Helsingborg är presenterade. Totalt rör det sig om cirka 350 lägenheter.

I höstas bjöd Helsingborgs stad in till en markanvisningstävling för bostäder i den nya stadsdelen Oceanhamnen som planeras vid hamninloppet i Helsingborg. Oceanhamnen har ett spektakulärt läge med utsikt över Öresund och ligger ett stenkast från centralstationen Knutpunkten.

– Oceanhamnen har ett unikt läge vilket också återspeglas i de vinnande förslagen. De bjuder på variationsrikedom i arkitektur, funktion och kreativt smarta lösningar för att underlätta vardagen. Det finns också inslag som uppmuntrar till lek, aktiviteter och umgänge i husen men även på taken och mellan huskropparna, säger Peter Danielsson, (M) kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Utmärkande för den här markanvisningstävlingen är att förslagen inte i första hand utvärderades efter pris, istället lades fokus på projektets ledstjärnor talang, tolerans, tid, teknologi samt inte tillrättalagt. Genom att de tävlande själva fick tolka ledstjärnorna och utifrån sina tolkningar ge förslag på stadsbebyggelse, ville staden uppmuntra tävlingsdeltagarna att tänka nytt. Att prova ett nytt arbetssätt, utifrån ledstjärnorna, var en utmaning även för stadens representanter.

– Det har varit ett utmanande arbete att bedöma förslagen som har hållit en hög kvalitet. Det har samtidigt varit en spännande resa och som har lett till ett stort engagemang i jurygruppen. Vi är stolta över de sju vinnarna och ser fram emot att fortsätta samarbetet, säger Cecilia Johansson, ordförande i jurygruppen i Helsingborgs stad.

De vinnande teamen:

  • Sundprojekt AB med White Arkitekter AB Malmö
  • Tage & Söner Förvaltnings AB med Liljewall Arkitekter AB
  • Midroc Property Development med Kamikaze Arkitekter
  • Riksbyggen med Kjellgren Kaminsky Architecture AB
  • Magnolia Bostad med Link Arkitektur AB och Batteríið Architects Ltd
  • K-fastigheter och Balder med Kanozi Arkitekter AB
  • Serneke Projektstyrning med Arkitektlaget och Jais Arkitekter.

Se film, drygt 5 minuter, där vinnarna presenterar sitt projekt.

https://www.youtube.com/watch?v=kCMKPT_iaz8&index=9

Serneke har tilldelats bygglott 3A omfattande ca 4.100 kvm BTA. Byggrätten delar gård och p-platser under mark med en byggrätt som blivit tilldelad Riksbyggen. Serneke kommer att bygga ett 40-tal lägenheter samt en viss mängd centrumverksamhet.

– Det är jättekul, speciellt med tanke på att detta projekt liknar det vi håller på att utveckla på Karlavagnsplatsen i Göteborg, en levande blandstad med närhet till vattnet, säger Ola Serneke, VD Serneke.

Riksbyggen är en av vinnarna av Helsingborgs stads markanvisningstävling och kommer att ligga bakom ett 40-tal bostäder i den nya stadsdelen Oceanhamnen.

– Vi är väldigt glada över att få vara med om att göra Oceanhamnen till Sveriges kanske mest spännande stadsutvecklingsprojekt, säger projektledare Tony Petäjä på Riksbyggen. När vi tar fram nya bostäder utgår vi från vad människor behöver och vill ha. Men vi ser också till hela samhällets krav på energieffektivitet, funktionalitet och hållbarhet.

Midroc ska bygga ett hus med 49 bostäder.

– Vi ville slå vakt om mångfald, nytänkande och originalitet i vårt förslag, berättar Carl von Strokirch, affärschef i Midroc Property Development.

– Kvarterets unika söder- och västerläge har vi tagit tillvara så att många av bostäderna får en fin utsikt över sundet, fortsätter Carl von Strokirch. Vid kajen planeras också för ett hamnbad som ger möjlighet till rekreation och umgänge.

Magnolia ska bygga 109 hyresrätter med en totalyta om 8.500 kvm i centrala Helsingborg. Inflyttningen är planerad till 2018.

– Vi är stolta över att ha vunnit markanvisningstävlingen om Oceanhamnen. Projektet utgör ett positivt tillskott i vår snabbt växande portfölj och innebär ett första steg för att etablera en närvaro i Öresundsregionen, säger Andreas Rutili, VD för Magnolia Bostad.

Fastighetsvärlden Idag 2015-03-03

Sernekes projekt. Illustration: Arkitektlaget och Jais.
Sernekes projekt. Illustration: Arkitektlaget och Jais.
Megnolias projekt om 109 hyresrätter med en totalyta om 8 500 kvm. Illustration: två nordiska arkitektkontor, LINK arkitektur AB och isländska Batteríið Architects Ltd.
Megnolias projekt om 109 hyresrätter med en totalyta om 8.500 kvm. Illustration: två nordiska arkitektkontor, LINK arkitektur AB och isländska Batteríið Architects Ltd.

Fler Nyheter från förstasidan

Ica till Sturegallerian

Ica Sturehallen tar plats i nedre Marmorhallen i centrala Stockholm.

Microsoft köper fastighet för 320 miljoner

Planerar stor satsning.

Nära köpa för 270 miljoner

Icke bindande avtal för tio fastigheter.

Matjätte köper restaurangkedja i Stockholm

Har i dag sex enheter om 4.959 km. Restaurangkonceptet efterfrågas av fastighetsägare. Vill växa i Sverige.

Brunswick säljer sin andel i Hemmaplan till Bonnier

Förvärvat i områden som som präglas av socioekonomiska utmaningar.

2023 års vinnare i Sweden Green Building Awards

10 vinnare utsedda.

Förvärvar med potential på Ekerö

Söker ytterligare nya affärsmöjligheter.

Granitors multikvarter i Malmö fylls och växer

Ny målgrupp för andra etappen. Se flera bilder.

Affär för 340 mkr – har varit med sedan Odd Molly

Nybyggd logistikfastighet byter ägare.

Hyllie Terrass: Foto: Viktor Holm

Skanska avyttrar Hyllie Terrass för 730 miljoner

Femte affären till nya bolaget. Summerar drygt 5 miljarder kronor.

Savills IM säljer logistikportfölj

En total uthyrningsbar area om 93.000 kvm. FV berättar om fastigheterna som ingår – bland annat en av Sveriges största.

Förvärvar tre från SBB

FV listar avyttringarna som summerar till 1,3 miljarder kronor.

Internationell matjätte öppnar i Mall of Scandinavia

Har ytterligare sju restauranger i Sverige på gång under 2023 och 2024.

Cibus rekryterar vd

Nya vd:n har bakgrund hos Vasakronan, Ica Fastigheter och Catella. Berättar för FV om nya jobbet.

Tillbaka till förstasidan