Här en första bild av hur helt nya Kiruna kommer att se ut. Från centrum ska det bland annat gå att åka linbana till gruvan.

Klart: Så blir nya Kiruna

Annons

Arbetsgruppen vid White:

Mikael Stenqvist – ansvarig arkitekt
, Krister Lindstedt – processledare
, Koen Kragting – arkitekt, 
Anna Edblom – arkitekt, 
Åsa Bjerndell – arkitekt
, Sam Keshavarz – landskapsarkitekt, 
Jeroen Matthijssen – landskapsarkitekt, klimatstudier
, Viktoria Walldin – socialantropolog
, Jan Wijkmark – hållbarhet biolog,
 Camilla Ottosson – kulturgeograf, Linda Sofi Bäckstedt – arkitekt, 
Monica von Schmalensee, Erik Linn, Jan Anundi, Tobias Stenmark, Jan Perotti, Marja Lundgren, Erik Eriksson, Sara Grahn.

 

Visa faktaruta

White och Ghilardi vann den stora tävlingen. Vid lunchtid under måndagen presenterades hur nya Kiruna ska se ut. Juryn har sagt sitt:

Det blir White arkitekter AB i samarbete med Ghilardi + Hellsten arkitekter som bestämmer hur den nya stadskärnan ska se ut.

Det handlar om en flytt av stadskärnan cirka 3 kilometer österut, till där den tidigare Uno X-macken låg. Det handlar dock inte om en flytt av hela Kiruna tätort utan endast stadskärnan där butiker och kontor finns samt cirka 3.000 lägenheter. Kristina Zakrisson, Kirunas kommunalråd, berättar för Fastighetsvärlden att ungefär halva tätorten berörs av den stundande flytten.

Monica von Schmalensee, VD vid White arkitekter, om vinsten:

Monica von Schmalensee_2013– Vi ska sätta ett nytt vackert Kiruna på kartan, säger Monica von Schmalensee.

– Jag blev helt exalterad när beskedet kom. Att i princip designa en helt ny stad är ett historiskt uppdrag som inte många arkitekter får vara med om. Det är en stor bekräftelse för vårt unika sätt att jobba med hållbar stadsutveckling, fortsätter von Schmalensee.

I juni 2012 valdes tio arkitektteam ut att delta i stadsbyggnadstävlingen. De tävlande representerar den främsta expertisen inom stadsplanering i Europa. Deltagarna kommer från Sverige, Norge, Danmark, England, Spanien, Nederländerna och Schweiz. Tävlingsbidragen har varit utställda i Kiruna stadshus från december 2012 till och med februari 2013.

Utmaningen att skapa det framtida Kiruna lockade totalt 56 olika arkitektteam från hela världen. Tio valdes ut att gå vidare i tävlingen.

Det vinnande förslaget ”Kiruna 4-ever” beskrivs som en ”långsiktig och hållbar vision” för att vidga staden österut och ”utveckla dess unika mix av människor, kulturer och livsval i en välkomnande, global stad, i nära relation till den unika arktiska naturen”.

Staden byggs enligt vinnarförslaget kring järnvägen och en linbana etableras till gruvan. Den nya, centralt belägna järnvägsstationen ska ge förutsättningar för att handel, service och kultur utvecklas.

– Jag har svårt att fatta den otroligt glada nyheten. Ärade Kirunabor, vi är så glada över att stå här idag men också ödmjuka och respektfulla inför den stora uppgiften, säger Mikael Stenqvist, ansvarig arkitekt.

Kristina Zakrisson, Kirunas kommunalråd:

– Den nya stadskärnan ska vara en plats som kirunaborna tar till sitt hjärta – ett centrum som stärker Kirunas identitet och som man är stolt över. Min bedömning är att det vinnande förslaget har förutsättningar att lyckas med det, säger Zakrisson.

Hur mycket flytten kommer att kosta är osäkert. Konsultuppgifter har talat om både 25 och 50 miljarder kronor. LKAB har nämnt siffran 12 miljarder.

– Omöjligt att säga, allt jag kan konstatera är att det rör sig om 10-tals miljarder kronor, säger Zakrisson till Fastighetsvärlden.

Det första som ska stå på plats blir ett nytt stadshus som enligt planen ska stå på plats i slutet av 2016. Planen är att den nya stadskärnan därefter ska stå klar inom tio år.

– Men det finns många påtryckningar om att det ska gå snabbare.

Fastighetsvärlden: Hur stort intresse har ni från från privata fastighetsinvesterare när det gäller att investera i ”Kiruna 2.0”?

– Det är ett väldigt stort intresse från många investerare som hört av sig under de senaste åren. Men det är först nu som vi kan börja föra djupare diskussioner, säger Zakrisson.

Avsikten är att det vinnande arkitektförslaget ska utgöra grunden för kommunens fortsatta arbete med att ta fram en så kallad strukturplan för det nya Kiruna. Planen kommer att tas fram tillsammans med det vinnande teamet och i dialog med Kirunaborna, näringsidkare med flera och presenteras till hösten. Kommunfullmäktige kommer den 26 mars att lägga fast inriktningen på det fortsatta arbetet.

Fastighetsvärlden Idag 2013-03-04

Så här kommer "nya" Kiruna att se ut. Illustration: White.
Så här kommer ”nya” Kiruna att se ut. Illustration: White.
Illustration: White.
Illustration: White.
Illustration: White
Illustration: White
Ytterligare en skiss av det nya Kiruna. Illustration: White.
Ytterligare en skiss av det nya Kiruna. Här ”Kiruna Plaza”. Illustration: White.
Kiruna som orten ser ut idag.
Kiruna som orten ser ut idag.

 

 

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartläggning: Bolagen som vågat börja bygga

FV listar bolagen som satt spaden i backen för nya projekt. ✓ 80 projekt. 9.600 bostäder

Bilder: AMF Fastigheters nya kontor i Mood

FV tar en titt på kontoret som delvis ligger öppet i gallerian.

Riksbanken: ”Vi klarade det första testet”

Aino Bunge, vice riksbankschef, talade på Fastighetsdagen minskad inflation och förslag på reglering av företagsobligationsmarknaden.

Sofia Watt, Catellas ordf.

Watt tar klubban efter Claesson

Catella får nu en helt jämställd styrelse, vilket fortfarande är ovanligt i noterade bolag.

Debatt: Varför används inte Boverkets kreditgaranti?

Kameos Sebastian Martens Harung och Fredrik Källgren skriver debattinlägg om att AB Sverige är i kris vad gäller nyproduktion av bostäder.

Brand i klassisk byggnad i Vasastan

Brand i Areims nyförvärv – Stor insats från sju brandstationer.

Patriam Vinkelhuset

Byggstartar lyxlägenheter på Lilla Essingen

FV-intervju med vd om att våga börja byggstarta. ”För oss är framdrift viktigt.”

Han blir ny vd för Nivika

Lämnade vd-rollen på annat börsnoterat bolag den 31 januari 2024.

Känd Stureplanskrog i konkurs

Nya delägare och stjärnkockar räckte inte. SEB Trygg Liv tappar stor hyresgäst.

Hotell vid Stureplan växer – tar över två grannlokaler

Stockholms äldsta hotell utökar bar och matsal.

Bildextra: Så blir Jernhusens nya ”återbruks-HK”

Det händer mer än någonsin inom bolaget. Nu flyttar man även sitt huvudkontor – och gör en storsatsning på hållbarhet. FV har besökt de nya lokalerna.

Konkursat bolag återuppstår

”Vi är oerhört entusiastiska över möjligheterna som detta medför”.

Tillbaka till förstasidan