Bostadshyrorna i 13 Stockholmskommuner och på Gotland höjs med mellan 5,2 och 5,7 procent från den 1 februari 2025. Det meddelade skiljeman Håkan Julius under onsdagen. Beslutet ska omsättas i överenskommelser mellan parterna senast inom två veckor.
De kommuner som omfattas av Håkan Julius rekommendationer är Botkyrka (5,6), Danderyd (5,5), Ekerö (5,7), Gotland (5,2), Haninge (5,6), Huddinge (5,7), Järfälla (5,3), Lidingö (5,2), Nacka (5,6), Nynäshamn (5,6), Salem (5,5), Sigtuna (5,3), Sollentuna (5,2) och Solna (5,3). Hyreshöjningens procentsats anges inom parentes.
– Precis som i fallet med den tidigare rekommendation för Stockholms stad, ligger dessa rekommendationer på lägre nivåer än vad vi hade förväntat oss. Dagens besked förstärker därmed problemen på hyresmarknaden där kostnaderna i förvaltningen under lång tid har ökat betydligt mer än hyrorna, säger Fastighetsägarna Stockholms förhandlingschef Nathalie Brard.
Rekommendationerna ligger i linje med många av de rekommendationer som har meddelats runt om i landet. Till skillnad från dessa har dock skiljemannen Håkan Julius valt att skjuta fram höjningstidpunkten från den 1 januari till den 1 februari.
– Skiljemannen hänvisar bland annat till hyresnämndens långa registreringsförfarande. Att det ska drabba hyresvärden i form av utebliven hyra är anmärkningsvärt, säger Nathalie Brard.
Fastighetsägarna hade påkallat förhandlingarna om 2025 års hyresjusteringar tidigare än normalt för att göra det möjligt att avisera den nya hyran i god tid före årsskiftet.
– Vi får fundera på hur vi ska göra med förhandlingarna om nästa års hyresjustering. Det kan inte uteslutas att vi måste påkalla förhandlingarna ännu tidigare. Det är inte acceptabelt med en process som systematiskt leder till att hyreshöjningen senareläggs, säger hon.
Nathalie Brard välkomnar att skiljemannens rekommendation gäller samtliga lägenheter som omfattas av förhandlingen. Det visar, enligt henne, att skiljemannen har utgått från förhandlingens grundläggande syfte.
– Den årliga förhandlingen handlar om att justera hyrorna i befintliga lägenheter för att dessa ska hänga med den allmänna ekonomiska utvecklingen på orten. Den handlar alltså inte om att förändra relationen mellan lägenheternas hyror. Det gör vi i andra sammanhang, säger hon.