Klart: Pandox förvärvar för hela 7,7 miljarder

Pandox förvärvar 20 hotellfastigheter i Storbritannien och Irland för nästan 8 miljarder kronor. Totalt innehåller hotellen 4.700 rum. Två av hotellen finns i Londonområdet.
– Brexit har gynnat oss. En del konkurrenter har blivit bortskrämda, säger VD Anders Nissen till Fastighetsvärlden.

Förvärvad portfölj:

Hotellfastighetsportföljen omfattar totalt 21 hotell på 20 orter, varav tretton i England, tre i Irland, två i Skottland, ett i Wales samt ett i Nordirland med sammanlagt 4.694 rum.

Visa faktaruta

Hotellfastighetsbolaget Pandox  har ingått avtal med Lone Star om förvärv av en portfölj med 37 hotellverksamheter. Transaktionen sker med Fattal Hotels Group (Leonardo) som operatörspartner, där Pandox, efter omorganisering av portföljen, behåller 20 förvaltningsfastigheter och en operatörsfastighet i Storbritannien och Irland, och Leonardo förvärvar den operativa plattformen med 36 hotelloperatörsrörelser under varumärket ”Jurys Inn”.

Total köpeskilling uppgår till 800 miljoner pund på skuldfri basis, motsvarande cirka 9,03 miljarder kronor. Förvaltningsfastigheterna kommer att drivas av Leonardo under långa omsättningsbaserade hyresavtal.

Pandox andel av total köpeskilling kommer uppgå till 680 miljoner pund, motsvarande cirka 7,68 miljarder kronor. Hotellfastighetsportföljen förväntas bidra med motsvarande cirka 450 miljoner kronor i driftnetto respektive 200 miljoner kronor i cash earnings 2018, förutsatt att affären slutförs innan 2017 års utgång. Slutlig förvärvskostnad för Pandox uppskattas till cirka 705 MGBP, inklusive kostnader för omorganisering.

– Förvärvet uppfyller samtliga Pandox strategiska kriterier avseende länder, orter och lägen samt storlek, segment och lönsamhet, och bidrar till att diversifiera vår intäktsbas ytterligare. Det tickar in i alla boxar, säger Anders Nissen, VD för Pandox.

Han berättar för Fastighetsvärlden att man följt beståndet i ”flera år” eftersom man vetat att ägaren kommer att vilja sälja.

– Vi har haft ett bra läge nu. Brexit har gynnat oss. En del konkurrenter har blivit bortskrämda. När det gäller den brittiska hotellmarknaden så tror dock vi att den inte kommer att påverkas så mycket av Brexit, säger Anders Nissen.

Han fortsätter:

– Hotellfastigheterna är av hög kvalitet, tillhör det lönsamma övre mellanprissegmentet och kommer att ge ett omedelbart och betydande resultatbidrag. Pandox lägger genom förvärvet 20 nya hotellstäder till portföljen och uppnår en betydande marknadsnärvaro i Storbritannien och Irland som är stora och dynamiska hotellmarknader. Förvärvet tydliggör Pandox förmåga att kunna genomföra sin affärsstrategi i internationell konkurrens och växa med god lönsamhet även på nya marknader, säger Anders Nissen, VD för Pandox.

Efter förvärvet äger Pandox fastigheter för 48,6 miljarder kronor. Sedan börsnoteringen har bolaget köpt fastigheter för 17 miljarder kronor.

David Fattal, CEO för Fattal Hotels Group:

– Vi är stolta över att fortsätta konsolidera och utveckla samarbetet med Pandox, vår starka expansionspartner. Det ömsesidiga förtroende vi byggt upp under de senaste åren är grunden till vår framgång. För oss representerar förvärvet av Jurys Inn-hotellen ett mycket stort steg framåt i vår tillväxt. Med detta har vi möjligheten att ytterligare expandera och stärka vår expertis och varumärkeskännedom i Europa. Vi ser fram emot denna nya utmaning.

Under omorganiseringen kommer Leonardo att driva samtliga Jurys Inn-hotell, varav Pandox 20 förvaltningsfastigheter genom managementavtal som motsvarar omsättningsbaserade hyresavtal, inklusive garanterad minimihyra och fastighetsåtaganden. Dessa avses ersättas av omsättningsbaserade hyresavtal senast vid omorganisationens slutförande. Omorganisationen förväntas slutföras under 2018.

Hotell Område Stad Antal rum
Jurys Inn London Croydon England Croydon 240
Hilton Garden Inn London Heathrow (**) England London 364
Jurys Inn Birmingham England Birmingham 445
Jurys Inn Manchester England Manchester 265
Jurys Inn Dublin Christchurch Irland Dublin 182
Jurys Inn Glasgow Skottland Glasgow 321
Jurys Inn Sheffield England Sheffield 259
Jurys Inn Leeds England Leeds 248
Jurys Inn Cork Irland Cork 133
Jurys Inn Bradford England Bradford 198
Jurys Inn Belfast Nordirland Belfast 190
Jurys Inn Middlesbrough England Middlesbrough 132
Jurys Inn Cardiff Wales Cardiff 142
Jurys Inn Brighton Waterfront England Brighton 210
Jurys Inn Galway Irland Galway 130
Jurys Inn East Midlands Airport England Derby 164
Jurys Inn Swindon England Swindon 229
Jurys Inn Oxford England Oxford 240
Jurys Inn Cheltenham England Cheltenham 122
Jurys Inn Hinckley Island England Hinckley 362
Jurys Inn Inverness Skottland Inverness 118
Totalt 4694

Fler Nyheter från förstasidan

Klart: SBB i mål med affär om 22 mdr – årets största

Ny köpare steg in i affären. Läs om vad som ingår. Oklart kring rabatt eller premium.

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Catena tar in 1,6 miljarder via nyemission

Möjliggör fortsatt genomförande av bolagets projekt men skapar även möjlighet att utnyttja förvärvsmöjligheter som kan dyka upp.

Affär för hela 3 miljarder i CBD pausad

Stor nybyggd fastighet med ett av världens mest kända varumärken som hyresgäst. FV berättar det senaste.

FV avslöjar: Så högt blev rekordpriset vid Stureplan

Läs även om andra affärer med rekordhöga kvadratmeterpriser.

”De redan höga riskerna har ökat ytterligare”

Finansinspektionen i ny rapport. I ett speciellt stresstest av fastighetsbolagen framgår att refinansieringsrisken är förhöjd.

Grönt ljus för SBB:s stora detaljplan

Mark- och miljööverdomstolen meddelar beslut.

Topptrio skapar nytt rådgivningsbolag

Läs om personerna som finns med bakom.

Logistea når 4,6 miljarder

Genomför ett förvärv för nästan 300 miljoner kronor.

Stureplansaffär klar – känd duo slår till igen

Det kan röra sig om en ny rekordaffär prismässigt, enligt FV:s kännedom.

Nära sälja på Vasagatan

Fastigheten inköptes för så lite som 8 miljoner kronor 1984.

Topplista

Klart: Ny Mäktigaste

Tronskifte i toppen. Hela omröstningen 50 Mäktigaste 2022 nu redovisad.

Pangea: Mörka utsikter för fastighetssektorn

”I pågående transaktioner ser vi att de flesta köpare har sänkt sina bud med 10-20 procent, men värderingarna har ännu inte justerats”.

Saftigt minus – men M2 fick utrymme att amortera

Betydande förlust på avyttringen av aktier i Castellum.

Tillbaka till förstasidan