Oscar Engelbert, vd, grundare och storägare vid Oscar Properties.

Klart: Oscars lyxiga penthouse sålt

För ett år sedan uppgav Oscar Engelbert att han var optimistisk kring att lyckas sälja penthouset i höghuset Helix, som är det ena höghuset i Norra tornen. Nu kan Fastighetsvärlden avslöja att det lyxiga penthouset, om 200 kvm som finns på våning 33, har sålts. Enligt uppgift till FV är priset 45 miljoner kronor.

Annons

Det var på Fastighetsvärlden seminarium Bostadsdagen på Grand Hôtel tisdagen som mäklaren Niklas Berntzon, grundare och delägare Eklund Stockholm New York, berättade om att lyxlägenheten inte längre finns ute för försäljning.

– Jag sålde precis Oscar Properties penthouse i Helix, Norra Tornen. Personligen tycker jag att det är en av Stockholms tio, om inte tre, coolaste bostäder. Det satt långt inne att få den såld, men då är det ändå en lägenhet som ligger på nästan 150 meters höjd, med panoramafönster och med utsikt över hela Stockholm.

Den stora lägenheten högst upp i Helix har marknadsfört till prislappen 55 miljoner kronor, efter att ursprungligen legat på 45 miljoner kronor under projektskedet.

Köparen är hemlig, men enligt obekräftade uppgifter till FV så rör det sig om ett par från Saltsjöbaden.

– Det finns bara två lägenheter i Stockholm på den höjden, och den andra finns i Innovationen. Det är fem rum och med sju terrasser, och på 34:e våningen finns ytterligare terrasser. Man ser ut över hela Stockholm och får bo i en byggnad som är ritad av en världsberömd arkitekt, sa Oscar Engelbert till när han ombads kommentera penthouset till FV för ett år sedan.

Köpeskillingen för toppvåningen i Helix är hemlig, men enligt uppgift till FV så är priset runt 45 miljoner kronor. Det motsvarar 225.000 kr/kvm.

Alla andra lägenheter i Helix är enligt FV:s kännedom sålda sedan ett tag.

I april 2018 berättade FV att penthouset i det något högre grannhuset Innovation sålts för 66 miljoner kronor, vilket gav ett kvadratmeterpris på drygt 234.000 kronor, utifrån det priset och ytan. Den lägenheten, på 281 kvm, har sju rum och kök fördelat på tre våningsplan. Bostaden har dessutom nio.

Sommaren 2019 köpte Slättö och Fastpartner 50 procent av Helix av Oscar Properties.

Höghuset Helix, som numera ägs av en bostadsrättsförening, är något lägre än grannhuset Innovationen som färdigställdes något år tidigare. Helix omfattar 138 lägenheter fördelade över drygt 12.000 kvm BOA.

I början av 2020 såldes en annan av de bästa lägenheterna högt upp i Helix för 42 miljoner kronor. För det priset fick köparen en lägenhet med 6 rum och kök över totalt 199 kvm.

Då kommenterade Niklas Berntzon försäljningen med följande:

– Men mitt eget rekord från när jag hjälpte OP att sälja penthouset i Innovationen, första tornet, som såldes för 270.000 kronor kvadratmetern är än så länge ohotat. Det är svårt att slå mästaren.

Flygbild över Norra tornen från sommaren 2020. Nyligen inflyttningsklara Helix, till vänster, är något lägre än Innovationen, till höger.
Lägenheten på våning 31 i höghuset Helix bjuder på svindlade utsikt, här söderut mot Globen och Hötorgsskraporna. Foto: FV
Lägenheten högst upp i höghuset Helix finns på våningsplan 33. Foto: FV

Fler Nyheter från förstasidan

FV-kartlägger: Stockholms nya spöklika område

Kista är välkänt för alla tomma kontorslokaler. Men det finns ett mer centralt område som har omfattande vakanser.

Ny vd för Poseidon

Bolaget äger totalt cirka 28.500 lägenheter

Hit ska JM flytta sitt HK

Efter den lyckade miljardförsäljningen. Nu ska JM utveckla en ny kontorsfastighet om hela 30.000 kvm. FV berättar om köpeskillingen.

Politiker ger grönt ljus för ombyggt NK-hus

”Man är väldigt trötta på den här DDR-inspirerade bunkern som står där idag”.

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Engelbert får inte företräda OP – inte behörig

Krisdrabbade Oscar Properties herrelöst.

Tillbaka till förstasidan