Oscar Engelbert, vd, grundare och storägare vid Oscar Properties.

Klart: Oscars lyxiga penthouse sålt

För ett år sedan uppgav Oscar Engelbert att han var optimistisk kring att lyckas sälja penthouset i höghuset Helix, som är det ena höghuset i Norra tornen. Nu kan Fastighetsvärlden avslöja att det lyxiga penthouset, om 200 kvm som finns på våning 33, har sålts. Enligt uppgift till FV är priset 45 miljoner kronor.

Det var på Fastighetsvärlden seminarium Bostadsdagen på Grand Hôtel tisdagen som mäklaren Niklas Berntzon, grundare och delägare Eklund Stockholm New York, berättade om att lyxlägenheten inte längre finns ute för försäljning.

– Jag sålde precis Oscar Properties penthouse i Helix, Norra Tornen. Personligen tycker jag att det är en av Stockholms tio, om inte tre, coolaste bostäder. Det satt långt inne att få den såld, men då är det ändå en lägenhet som ligger på nästan 150 meters höjd, med panoramafönster och med utsikt över hela Stockholm.

Den stora lägenheten högst upp i Helix har marknadsfört till prislappen 55 miljoner kronor, efter att ursprungligen legat på 45 miljoner kronor under projektskedet.

Köparen är hemlig, men enligt obekräftade uppgifter till FV så rör det sig om ett par från Saltsjöbaden.

– Det finns bara två lägenheter i Stockholm på den höjden, och den andra finns i Innovationen. Det är fem rum och med sju terrasser, och på 34:e våningen finns ytterligare terrasser. Man ser ut över hela Stockholm och får bo i en byggnad som är ritad av en världsberömd arkitekt, sa Oscar Engelbert till när han ombads kommentera penthouset till FV för ett år sedan.

Köpeskillingen för toppvåningen i Helix är hemlig, men enligt uppgift till FV så är priset runt 45 miljoner kronor. Det motsvarar 225.000 kr/kvm.

Alla andra lägenheter i Helix är enligt FV:s kännedom sålda sedan ett tag.

I april 2018 berättade FV att penthouset i det något högre grannhuset Innovation sålts för 66 miljoner kronor, vilket gav ett kvadratmeterpris på drygt 234.000 kronor, utifrån det priset och ytan. Den lägenheten, på 281 kvm, har sju rum och kök fördelat på tre våningsplan. Bostaden har dessutom nio.

Sommaren 2019 köpte Slättö och Fastpartner 50 procent av Helix av Oscar Properties.

Höghuset Helix, som numera ägs av en bostadsrättsförening, är något lägre än grannhuset Innovationen som färdigställdes något år tidigare. Helix omfattar 138 lägenheter fördelade över drygt 12.000 kvm BOA.

I början av 2020 såldes en annan av de bästa lägenheterna högt upp i Helix för 42 miljoner kronor. För det priset fick köparen en lägenhet med 6 rum och kök över totalt 199 kvm.

Då kommenterade Niklas Berntzon försäljningen med följande:

– Men mitt eget rekord från när jag hjälpte OP att sälja penthouset i Innovationen, första tornet, som såldes för 270.000 kronor kvadratmetern är än så länge ohotat. Det är svårt att slå mästaren.

Flygbild över Norra tornen från sommaren 2020. Nyligen inflyttningsklara Helix, till vänster, är något lägre än Innovationen, till höger.
Lägenheten på våning 31 i höghuset Helix bjuder på svindlade utsikt, här söderut mot Globen och Hötorgsskraporna. Foto: FV
Lägenheten högst upp i höghuset Helix finns på våningsplan 33. Foto: FV

Fler Nyheter från förstasidan

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Krasch för Castellums satsning på 10 miljarder

Bakslag när planerad storsatsning läggs ner. Ser fortfarande positivt på området.

Tillbaka till förstasidan