Klart: Ingka expanderar Avion med 12.000 kvm

Sedan öppningen 2016 har Avion i Umeå vuxit till att bli en av norra Sveriges mest populära destinationer för shopping, fritids- och matupplevelser. Nu har Ingka Centres beslutat att bygga ut gallerian med 12.000 kvm.

Annons

FV berättade om de stora planerna i januari. Handelsplatsen innehåller idag 66.000 kvm – och för några år sedan fanns det mycket vakanser och FV berättade att fastighetsägaren undersökte möjligheterna att sälja.

Projektet är beräknat att kosta cirka 350 miljoner kronor och förväntas vara klart hösten 2025.

Expansionen är ett svar på Umeås snabba tillväxt och lokalbefolkningens ständigt förändrade behov. Staden beräknas ha fler än 200.000 invånare till 2050 och bara på Teg, området närmast Avion, byggs nu 4.000 nya lägenheter. Tillbyggnaden kommer att komplettera Avions nuvarande upplevelser och erbjudanden och beräknas locka ytterligare 1 miljon besökare, utöver de över 4,2 miljoner som redan besöker Avion årligen.

– Det är så roligt att se Avion Shopping i Umeå växa! På Ingka Centres vill vi vara lokalt relevanta för att möta våra besökares behov och önskemål. När Umeås livliga stadsbild expanderar vill vi att Avion ska vara en plats som växer tillsammans med staden och lokalbefolkningen. Vårt mål är att förvandla Avion Shopping till en mötesplats för de många människorna där de kan shoppa, äta och ha roligt tillsammans, samtidigt som företag blomstrar och ger tillbaka till lokalsamhället”, säger Lars Wild-Nordlund, Operations Manager Nordic på Ingka Centres.

För att ta del av de nya möjligheterna och starka besökssiffrorna har Coop, Rusta och Candyworld valt att ansluta sig till expansionen. Tillsammans med andra starka varumärken kommer de att stärka och bredda shoppingupplevelsen och möta lokalbefolkningens behov. Därtill kommer Systembolaget att utöka sin befintliga butik.

”Intresset från marknaden är stort till följd av mötesplatsens fantastiska läge och styrka. Merparten av enheterna i expansionsområdet är redan signerade. Vi tror på Umeå, och området här vid Avion, och det är kul att se att flera hyresgäster också gör det. Tillsammans jobbar vi för att skapa en attraktiv mötesplats för de många människorna i Umeå, kommenterar Mia Eskilsson, Meeting Place Manager på Avion Shopping.

Peter Forsberg, Market Manager IKEA Umeå tillägger:

– Jag ser verkligen fram emot de nya etableringarna på Söderslätts handelsområde. Det bådar för en god framtid och en bra mötesplats för Umeåborna. Jag tror att de nya butikerna kommer att locka ännu fler besökare till IKEA och Avion Shopping.

Ingka Centres är en del av Ingka Group (som också inkluderar IKEA Retail och Ingka Investments). Ingka Centres har över 50 års erfarenhet av köpcentrum och samarbetar idag med över 3.000 varumärken inom sin portfölj av 35 köpcentrum på 13 marknader.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan