Rutger Arnhult. Biljana Pehrsson. Ylva Sarby Westman och Ilija Batljan. På bilden syns även några av Kungsledens mest välkända fastigheter. Montage: Fastighetsvärlden

Castellum i mål med megaköpet av Kungsleden

Castellum har blivit ägare till 91,9 procent av aktierna i Kungsleden och förklarat budet ovillkorat. Castellum tar därmed över 43-miljardersbolaget Kungsleden. Därmed blir även Biljana Pehrsson ny vd för Castellum.

Castellum, med storägaren Rutger Arnhult i spetsen, la budet på Kungsleden den 2 augusti. Drygt tre månader senare är övertagandet klart.

Castellums bestånd om 105 miljarder kronor slås alltså ihop med Kungsledens om 43,2 miljarder kronor. Det ”Nya Castellumkommer alltså ha ett fastighetsvärde om drygt 160 miljarder kronor, inräknat främst de transaktioner som Castellum gjort efter Q2-arpporten, inklusive andelen i norska Entra.

Därmed har 17 noterade bolag köpts ut på börsen under de senaste tio åren – Se Fastighetsvärldens sammanställning här.

Det är årets största affär. På plats två finns Heimstadens köp av Akelius svenska bestånd som FV bedömt till 33,3 miljarder kronor och på plats tre Corems förvärv av Klövern som FV bedömt till 29,3 miljarder (efter att två storägares ägarandelar räknats bort).

Rutger Arnhult, styrelseordförande i Castellum, kommenterar:

– Med 91,9 procent av kapital och röster i Kungsleden förstärker vi positionen som Nordens ledande noterade kommersiella fastighetsbolag. Det finns en grundmurad positiv syn på det sammanslagna bolaget, vilket tydliggörs av att en övervägande majoritet har haft en preferens för aktievederlaget. Nu förlänger vi budet till och med den 18 november för att möjliggöra för de som ännu inte hunnit lämna in sina aktier att få vara en del av den fortsatta resan.

Sammantaget bedöms totala synergier uppgå till 285 miljoner kronor per år.

I samband med budet berättade Castellum att bolaget avser att utse Kungsledens vd Biljana Pehrsson samt Kungsledens vice vd och CFO Ylva Sarby Westman till ny vd respektive ny vice vd i Castellum.

Den förlängda acceptperioden för erbjudandet löpte ut den 9 november 2021. Castellum meddelar idag att:

  • Samtliga villkor för erbjudandets fullföljande har uppfyllts. Erbjudandet förklaras följaktligen ovillkorat i alla hänseenden och Castellum kommer att fullfölja förvärvet av de aktier som har lämnats in i Erbjudandet.
  • De aktier i Kungsleden som har lämnats in i erbjudandet vid utgången av den förlängda acceptperioden, tillsammans med de aktier i Kungsleden som Castellum har förvärvat på marknaden, motsvarar cirka 91,9 procent av det utestående aktiekapitalet och rösterna i Kungsleden.
  • Castellum har beslutat att förlänga acceptperioden för Erbjudandet till och med den 18 november 2021 för att kvarvarande aktieägare ska ges möjlighet att acceptera erbjudandet.

Fler Nyheter från förstasidan

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Krasch för Castellums satsning på 10 miljarder

Bakslag när planerad storsatsning läggs ner. Ser fortfarande positivt på området.

Tillbaka till förstasidan