Rutger Arnhult. Biljana Pehrsson. Ylva Sarby Westman och Ilija Batljan. På bilden syns även några av Kungsledens mest välkända fastigheter. Montage: Fastighetsvärlden

Castellum i mål med megaköpet av Kungsleden

Castellum har blivit ägare till 91,9 procent av aktierna i Kungsleden och förklarat budet ovillkorat. Castellum tar därmed över 43-miljardersbolaget Kungsleden. Därmed blir även Biljana Pehrsson ny vd för Castellum.

Castellum, med storägaren Rutger Arnhult i spetsen, la budet på Kungsleden den 2 augusti. Drygt tre månader senare är övertagandet klart.

Castellums bestånd om 105 miljarder kronor slås alltså ihop med Kungsledens om 43,2 miljarder kronor. Det ”Nya Castellumkommer alltså ha ett fastighetsvärde om drygt 160 miljarder kronor, inräknat främst de transaktioner som Castellum gjort efter Q2-arpporten, inklusive andelen i norska Entra.

Därmed har 17 noterade bolag köpts ut på börsen under de senaste tio åren – Se Fastighetsvärldens sammanställning här.

Det är årets största affär. På plats två finns Heimstadens köp av Akelius svenska bestånd som FV bedömt till 33,3 miljarder kronor och på plats tre Corems förvärv av Klövern som FV bedömt till 29,3 miljarder (efter att två storägares ägarandelar räknats bort).

Rutger Arnhult, styrelseordförande i Castellum, kommenterar:

– Med 91,9 procent av kapital och röster i Kungsleden förstärker vi positionen som Nordens ledande noterade kommersiella fastighetsbolag. Det finns en grundmurad positiv syn på det sammanslagna bolaget, vilket tydliggörs av att en övervägande majoritet har haft en preferens för aktievederlaget. Nu förlänger vi budet till och med den 18 november för att möjliggöra för de som ännu inte hunnit lämna in sina aktier att få vara en del av den fortsatta resan.

Sammantaget bedöms totala synergier uppgå till 285 miljoner kronor per år.

I samband med budet berättade Castellum att bolaget avser att utse Kungsledens vd Biljana Pehrsson samt Kungsledens vice vd och CFO Ylva Sarby Westman till ny vd respektive ny vice vd i Castellum.

Den förlängda acceptperioden för erbjudandet löpte ut den 9 november 2021. Castellum meddelar idag att:

  • Samtliga villkor för erbjudandets fullföljande har uppfyllts. Erbjudandet förklaras följaktligen ovillkorat i alla hänseenden och Castellum kommer att fullfölja förvärvet av de aktier som har lämnats in i Erbjudandet.
  • De aktier i Kungsleden som har lämnats in i erbjudandet vid utgången av den förlängda acceptperioden, tillsammans med de aktier i Kungsleden som Castellum har förvärvat på marknaden, motsvarar cirka 91,9 procent av det utestående aktiekapitalet och rösterna i Kungsleden.
  • Castellum har beslutat att förlänga acceptperioden för Erbjudandet till och med den 18 november 2021 för att kvarvarande aktieägare ska ges möjlighet att acceptera erbjudandet.

Fler Nyheter från förstasidan

Duo redo för snabb miljardförsäljning

Ytterligare en stor transaktion att vänta på Kungsholmen.

Selin i miljard-jv i norr

Läs om planerna.

Hyr snabbt ut 7.000 kvm

Akademiska Hus avyttrade nyligen fastigheten.

Realplay

Nu ska nya tjänster öka bolagens intäkter

Efter jakt på minskade kostnader tittar proptechsektorn nu mer på hur de kan öka intäkterna hos fastighetsbolagen. Tenant experience ska fixa det.

Köper för 390 mkr av SPP

Central fastighet. Sweco hyresgäst.

Dragicevic nu näst störst i Oscar

Läs om den nya ägaren – som ”köttar på” inom fastighetsbranschen.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Raset: McDonalds stänger tolfte i Stockholmsområdet

Se FV:s lista över alla nedstängningar.

Läs utdrag ur Mats Hederos nya bok Människobyn

Han var ansvarig för att genomdriva en av de största förändringarna och ombyggnationerna av Stockholms city. Berättar om tankarna.

Tar över efter Pane Fresco på Åhléns city

Förknippades länge med Paolo Roberto

Jätteavtal om 42.500 kvm – värde nästan 2 miljarder

Ett sammanlagt årligt hyresvärde på drygt 95 miljoner.

Öppnar flaggskeppsbutik på Biblioteksgatan

Världskänt märke öppnar sin första butik i Norden.

Genova köper efter att Oscar inte gick i mål

Nybyggd 08-fastighet om 4.200 kvm.

Westfield nummer två

Följer i Mall of Scandinavias fotspår. Döps om.

Tillbaka till förstasidan