Klart: 25 år och 100 miljoner i hyra per år

Hyran för jättesatsningen Max IV klar – möjlighet till transaktion. Lunds universitet och Fastighets AB ML4 har nu en överenskommelse om ett 25-årigt hyresavtal gällande helheten för MAX IV och formerna för uppförandet.

Det är Fastighets AB ML4 (som ägs av bolagen Peab och Wihlborgs) som uppför och äger byggnaderna för MAX IV. ML4 i sin tur kommer att hyra ut fastigheten till Lunds universitet som är värduniversitet för den nationella forskningsanläggningen MAX IV.

Nu har parterna enats om ett hyresavtal och det reglerar hyran efter att MAX IV är byggt, färdigt och inflyttningsklart, vilket beräknas bli under andra halvåret 2015. Avtalet avser fastigheten; acceleratortunnel, stora ringen, lilla ringen, kontorshus, parkeringsplatser och den omgivande marken inom tomten.

Enligt beräkning kommer Lunds universitet att betala cirka 100 miljoner kronor per år i hyra till ML4. Som bas för kontraktet ligger en rörlig ränta vilket kan påverka hyran något upp eller ner.

Hyreskostnaden ligger i nivå med den tidigare kalkylerade budgeten om 90 miljoner kronor i 2009 års penningvärde. Med en inflation på 2 procent ger det en hyreskostnad på drygt 100 miljoner kronor/år från 2015 – det år då hyran ska börja betalas.

Ett separat optionsavtal kommer också att ge möjlighet för Lunds universitet och staten att köpa ut anläggningen antingen under byggtiden eller efter 15 år och 20 år efter färdigställandet.

Ett statligt ägande öppnar för ett delägarskap från grannländerna och därmed möjlighet att bilda en s.k. ERIC, European Research Infrastructure Consortium. Ett sådant konsortium ger tillgång till särskilda EU-medel som avsätts för forskningsinfrastruktur.

MAX IV som byggs i Lund kommer att bli den synkrotronljusanläggning i världen med i särklass bäst teknisk och vetenskaplig prestanda, och kommer att sätta standard för nya, liknande anläggningar i världen de närmaste decennierna.
Uppförandet av anläggningen har planerats noggrant med hjälp av världens bästa konstruktörer och vetenskapsmän på området.

– När hyresavtalet undertecknas innebär det att vi nu fullföljer en framgångsrik upphandling för forskarsamhället. Det är särskilt roligt att forskare, byggherrar och finansiärer i detta projekt tillsammans fått möjligheten att utforma en världsledande vetenskaplig anläggning i Sverige med placering i Lund, säger Per Eriksson, rektor för Lunds universitet.

Fastighetsvärlden Idag 2012-07-20

 

Fler Nyheter från förstasidan

Statens hyra för EU-mötet

Hyr hel hotell- och mötesanläggning. FV berättar om hyreskontrakten för mässan och för hotellet.

Köper nära Norr Mälarstrand

Utökar beståndet inom tullarna i Stockholm.

Hyr ut 3.600 kvm i Hagastaden

FV berättar vilka som tappar hyresgäster.

Stor bostadsutvecklare lägger större varsel

FV berättar om ännu ett bolag som tvingas agera på den förändrade marknaden.

Skanska gör stort förvärv

Stor tomt om nästan 40.000 kvm i attraktivt läge.

Hackspett stoppar 130 bostäder i Söderort

Bostadsbolag tvingas lägga stort projekt i papperskorgen.

Juryns val: Bästa transaktionskonsult

Juryn har utsett fem ledande mäklare som gått till final.

Juryns val: Fem i final om Årets lokalkonsult

Läs om vilka fem som är nominerade.

Skanska hyr ut 2.500 kvm

Uthyrningsgraden når 75 procent.

Coworkingfirma hyr hel byggnad i Gamla stan

Palatsbyggnad. ”Finns ingen byggnad med samma wow-faktor.”

Affärsanalys

Rekordnivå men med en högre yield

Daniel Holmkvist vid CBRE har analyserat en uppmärksammad affär nära Stureplan.

Besqab i nyemission om 825 miljoner

Kommer att använda pengarna till att i förtid helt återbetala den obligation man gav ut för två år sedan.

”Kontorsvägrarna” – så kan de lockas åter

De anställda berättar vad som krävs för att lämna hemmet.

Hyr ut över 3.000 kvm på Södermalm

Fortsatt högt tryck efter lokaler.

Tillbaka till förstasidan