Klargörande kring tillfälliga hyresrabatter

Det förslag som regeringen lade fram i slutet av mars om tillfälliga hyresrabatter för hyresgäster i utsatta branscher i anledning av utvecklingen av Covid-19 har nu godkänts av EU-kommissionen. Advokatfirman Delphi reder här ut vad som gäller kring avtal, maxnivåer och vem som tar smällen.

Annons

Regeringen har den 16 april 2020 antagit en förordning som klargör närmare vad som gäller. På sin hemsida uppmanar regeringen hyresvärdar att ta ansvar för att stödja sina hyresgäster genom att ingå avtal om hyresrabatter.

Tre experter från advokatfirman Delphi hjälper här till att reda ut de villkor som gäller för stödet:

Hyresavtalet ska ha ingåtts senast den 1 mars 2020. Hyresgästen som anges i avtalet ska ha hyrt lokalen under perioden 1 april till och med den 30 juni 2020.

Hyresgästen och hyresvärden har kommit överens om att hyran ska sättas ned under perioden 1 april – 30 juni. Överenskommelsen om hyresrabatten ska ha ingåtts senast den 30 juni 2020.

Enligt överenskommelsen ska den nya hyran vara lägre än det fasta belopp som skulle ha betalats under samma period (enligt det hyresavtal som gällde den 1 mars 2020) och hyresvillkoren ska i övrigt vara oförändrade. Det är otydligt huruvida det är möjligt att villkora nedsättningen av att stöd erhålles.

Hyresvärdar som under perioden 1 april till och med den 30 juni 2020 haft hyresgäster som varit verksamma inom de branscher som framgår av regeringens lista. Listan är relativt omfattande; utöver hotell och restaurang berörs även butikshandel, arrangemang av kongresser/mässor samt konsumenttjänster så som tandläkare, fysioterapeutisk verksamhet, hår- och kroppsvård. Listan bygger på de SNI-koder anges till Skatteverket vid registrering av företag.

Ersättning kan beviljas med maximalt 50 % av den nedsatta fasta hyran, dock maximalt 25 % av den tidigare fasta hyran. Det ska också noteras att om fler än en hyresvärd söker stöd med avseende på samma hyresgäst får det sammanlagda stödet inte överstiga 800.000 euro.

Vem ansöker: Hyresvärden.

Ansökningsperiod: Stödet söks i efterhand. Ansökningar kommer att tas emot från och med den 1 juli 2020 till och med den 31 augusti 2020.

Hur ansöker man: Ansökan görs digitalt via en e-tjänst som Boverket håller på att ta fram. Stödet kommer att handläggas av Länsstyrelsen.

När sker utbetalning: Stödet kommer att betalas ut så fort Länsstyrelsen tagit beslut i ärendet. Hur långa handläggningstiderna kan förväntas vara är ännu oklart.

Om det kommer att beviljas ytterligare stöd för perioden efter den 30 juni 2020 är än så länge oklart men det program för hyresrabatter som EU-kommissionen godkänt löper inte ut förrän den 31 december 2020.

Advokatfirman Delphis experter, Nina Tour, Anna Moll och Madeleine Jönsson, avslutar med följande tips:

”Som nämnts ovan bygger stödet på att hyresvärden och hyresgästen på frivillig väg kommit överens om en nedsättning av hyran. Tänk därför på att om stödet inte beviljas får hyresvärden stå för hela nedsättningen. Som hyresvärd kan det kanske ändå – under en begränsad period – vara viktigare att säkra långsiktiga hyresintäkter och/eller vikten av att ha en viss specifik hyresgäst än att få in full hyra. Att hjälpa en utsatt hyresgäst genom den svåra situation som många hamnat i till följd av utvecklingen av Covid-19 kan därför löna sig inte bara ur ett samhällsperspektiv men också för hyresvärden själv.”

Fler Nyheter från förstasidan

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Tillbaka till förstasidan