Fastigheten har adresser på Birger Jarlsgatan, Humlegårdsgatan och Biblioteksgatan. Bild: Fastighetsvärlden.

Klappjakt väntas när Midroc säljer nära Stureplan

Fastighetsvärlden kan berätta att Midroc har startat en försäljningsprocess för fastigheterna Landbyska verket 8 och 9 som ligger vid Engelbreksplan, ett stenkast från Stureplan.

Det rör sig om en smått unik försäljning i Stockholms CBD där det inte säljs fastigheter särskilt ofta. Nordanö har säljuppdraget. Fastigheterna, som delvis har utsikt över Humlegården, innehåller totalt 12.000 kvm lokaler. En del av kvarteret har en lägre byggnad, så det finns sannolikt påbyggnadsmöjligheter.

Midroc, som ägs av Mohammed al-Amoudi, äger när försäljningen är genomförd inte längre några förvaltningsfastigheter i Stockholm, utan endast i Skåne.

Midroc sålde sommaren 2018 fastigheten Spektern 8,mer känt som Tändstickspalatset, till Anders Bodin Fastigheter. FV bedömde då priset till en nivå över 130.000 kronor per kvm räknat på de ljusa uthyrningsbara lokalerna i fastigheten. När Skandia Fastigheter samma år avyttrade Boken 6 på Kungsgatan 56 bedömde FV priset till  120.000 kr/kvm.

Det absolut högsta kvadratmeterpris som Fastighetsvärlden rapporterat för en kontorsfastighet i Sverige är dock vid Ratos försäljning av fastigheten Lejonet 4 på Drottninggatan 2 till SFV för 178.000 kr/kvm. Då var det dock en ”egenanvändare” som var köpare.

Fastigheterna Landbyska verket 8 och 9 liggen i en kil omgärdad Humlegårdsgatan, Birger Jarlsgatan och Biblioteksgatan. Fastigheterna ligger alltså strax intill Stureplan men med ett lugnare läge, delvis mot Humlegården och Kungliga Biblioteket. Midroc Midroc har ägt Landbyska verket 8 och 9 sedan mitten av 1990-talet.

Det är Midrocs sista förvaltningsfastighet i Stockholmsområdet. Bolaget äger dock flera fastigheter i Helsingborg, Lund och Malmö samt driver projektutveckling i Stockholmsregionen och i Skåne.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att det pågår försäljningar av flera högintressanta kontorsfastigheter i Stockholmsområdet, dels säljer NCC sin nya HK-byggnad i Solna, dels säljer Skanska nya Solna United – en pendeltågsstation söder om det förstnämnda. Dessutom är några större bostadsportföljer när att få ny ägare och även ett antal köpcentrum söker nya ägare. Flera av affärerna väntas bli klara i mitten av december.

Midroc har ägt fastigheten sedan mitten av 1990-talet. Fastigheten mittemot ägs av Humlegården. Bild: Fastighetsvärlden.
De båda aktuella fastigheterna. (Klicka på kartan för att se den i större format!) Bild: Datscha.
Fastigheten längst bort till vänster ingår i försäljningsprocessen. Den till höger ägs av Norges Hus. Övriga fastigheter i det aktuella kvarteret ägs av Fondex och Stockholms stad (Daneliuska huset, med spets vid Stureplan och med Spy Bar som en av hyresgästerna). Bild: Fastighetsvärlden.

Fler Nyheter från förstasidan

Byggs mitt på Södermalm

19 våningar högt. Nu sker formellt första spadtaget.

Dilemmat: Stockholm stad och Oscar behöver köpa tid

Fastighetsvärlden granskar: Deadline idag för betalningen av Gasklockan  Värde: 600 miljoner – eller 100 miljoner?  Gamarna redo  Staden i kreativ uppgörelse på annan plats.

Genova siktar mot börsen

4-miljardersbolaget redo för nästa steg.

Vasakronan hyr ut helt hus i Stockholm city

Intar över 4.000 kvm vid Kungsträdgården. Huset uppfördes 1901 åt Hernösands enskilda bank.

Vonovia nått 72% i Hembla – men budkommittén nobbar

Läs om budkommitténs rekommendation och om det tyska jättebolagets planer.

Regio förvärvar 22.000 kvm i centrala Västerås

Förvärvar fyra fastigheter. Säljaren behåller klenoden.

Säljer välkänd fastighet i innerstan för 800 miljoner

Gör ytterligare en avyttring i Stockholms innerstad. Nu säljs välkänd fastighet i område som snabbt blir allt hetare. FV berättar om omständigheterna.

Konkurshärva – styrelse anmäld för ekobrott

Bostadsutvecklingsbolaget fick grönt ljust för obligationsnotering av Nasdaq 2017 – har i dag skulder på hundratals miljoner.

Så blir ”nya” operahuset i Stockholm

Förslag på miljardrenovering inlämnat.

Oscar säljer i Nacka – får in pengar till Gasklockan?

Fastighet hyrs ut till skola och avyttras direkt. Se karta! Oscar Engelbert kommenterar affären och framtiden.

Lyxigt miljardköp av Ramsbury

FV avslöjar att Stefan Perssons fastighetsbolag slår till med köp i unikt läge. Läs detaljerna om affären.

Resultat och bilder från Baltazar Invitational

Fyra vinnare. Och nytt insamlingsrekord i välgörenhetseventet!

SAIAB utser Blücher till ny vd

Blir boss för anonymt bolag som äger fastigheter för 6,5 miljarder.

Bilder: Bostadsdagen 2019 på Grand Hotel

Se alla bilderna från Bostadsdagen 2019.

Tillbaka till förstasidan