Fastigheten har adresser på Birger Jarlsgatan, Humlegårdsgatan och Biblioteksgatan. Bild: Fastighetsvärlden.

Klappjakt väntas när Midroc säljer nära Stureplan

Fastighetsvärlden kan berätta att Midroc har startat en försäljningsprocess för fastigheterna Landbyska verket 8 och 9 som ligger vid Engelbreksplan, ett stenkast från Stureplan.

Det rör sig om en smått unik försäljning i Stockholms CBD där det inte säljs fastigheter särskilt ofta. Nordanö har säljuppdraget. Fastigheterna, som delvis har utsikt över Humlegården, innehåller totalt 12.000 kvm lokaler. En del av kvarteret har en lägre byggnad, så det finns sannolikt påbyggnadsmöjligheter.

Midroc, som ägs av Mohammed al-Amoudi, äger när försäljningen är genomförd inte längre några förvaltningsfastigheter i Stockholm, utan endast i Skåne.

Midroc sålde sommaren 2018 fastigheten Spektern 8,mer känt som Tändstickspalatset, till Anders Bodin Fastigheter. FV bedömde då priset till en nivå över 130.000 kronor per kvm räknat på de ljusa uthyrningsbara lokalerna i fastigheten. När Skandia Fastigheter samma år avyttrade Boken 6 på Kungsgatan 56 bedömde FV priset till  120.000 kr/kvm.

Det absolut högsta kvadratmeterpris som Fastighetsvärlden rapporterat för en kontorsfastighet i Sverige är dock vid Ratos försäljning av fastigheten Lejonet 4 på Drottninggatan 2 till SFV för 178.000 kr/kvm. Då var det dock en ”egenanvändare” som var köpare.

Fastigheterna Landbyska verket 8 och 9 liggen i en kil omgärdad Humlegårdsgatan, Birger Jarlsgatan och Biblioteksgatan. Fastigheterna ligger alltså strax intill Stureplan men med ett lugnare läge, delvis mot Humlegården och Kungliga Biblioteket. Midroc Midroc har ägt Landbyska verket 8 och 9 sedan mitten av 1990-talet.

Det är Midrocs sista förvaltningsfastighet i Stockholmsområdet. Bolaget äger dock flera fastigheter i Helsingborg, Lund och Malmö samt driver projektutveckling i Stockholmsregionen och i Skåne.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att det pågår försäljningar av flera högintressanta kontorsfastigheter i Stockholmsområdet, dels säljer NCC sin nya HK-byggnad i Solna, dels säljer Skanska nya Solna United – en pendeltågsstation söder om det förstnämnda. Dessutom är några större bostadsportföljer när att få ny ägare och även ett antal köpcentrum söker nya ägare. Flera av affärerna väntas bli klara i mitten av december.

Midroc har ägt fastigheten sedan mitten av 1990-talet. Fastigheten mittemot ägs av Humlegården. Bild: Fastighetsvärlden.
De båda aktuella fastigheterna. (Klicka på kartan för att se den i större format!) Bild: Datscha.
Fastigheten längst bort till vänster ingår i försäljningsprocessen. Den till höger ägs av Norges Hus. Övriga fastigheter i det aktuella kvarteret ägs av Fondex och Stockholms stad (Daneliuska huset, med spets vid Stureplan och med Spy Bar som en av hyresgästerna). Bild: Fastighetsvärlden.

Missa inte! Vägen mot en vassare huvudstad - Heldag om Stockholm

Tisdag den 3 mars, 7A Centralposthuset, Stockholm.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Säljer i lyxläge – hej då macken!

Fastighetsvärlden kan avslöja att en av innerstadens fyra bensinstationer snart sannolikt är historia. Se även historiska bilder på gamla bensinstationer inom tullarna!

Wirdenius till stort börsbolag

Ännu en fastighetsprofil tar plats i bolagets styrelse.

De gjorde Årets bästa affärer 2019

Årets försäljning gjordes på Kungsholmen. Årets köp var ett stort bolagsförvärv.

Hufvudstaden lanserar eget coworking-koncept

Bolaget motiverar satsningen och berättar i vilken fastighet den första enheten öppnar.

Hembla och VP värvar tungt från Akelius

Läs även om vem som efterträder på Akelius.

Skanska bygger 14.000 kvm kontor på spekulation

Siktar på netto-noll klimatpåverkan med nytt terrasskontor. Se bilder.

Experterna: Bästa köpet 2020

Sju segment rangordnas i stor C&W-undersökning.

Storfrämmande klar för Mipim

Den förre president kommer till Cannes och invigningstalar.

Offensiv: Här satsar Mathem på 32.000 kvm nytt

Lämnar stor förhyrning nära Bromma flygplats.

Tema Handel

Slaget om butiks­hyrorna

Diskussionen om hyror är alltid aktuell – men har sällan ställts på sin spets som nu. ”Jag tror inte att fastighetsägarna har förstått allvaret i vad som kan komma att hända”, säger Intersports vd i FV:s reportage.

Vill göra boutiquehotell av före detta kyrka på Kungsholmen

Har lämnat in ansökan om att ändra detaljplanen.

Säljer postens spöklika HK för 1,5 miljarder

Smått spöklik och stor fastighet får ny ägare.

De förvärvar stort sjukhus i Stockholm

Investor-bolag vann dragkampen när Region Stockholm sålde. Nu renoveras och utvecklas huset för att erbjuda en ny vård och mötesplats.

Han tar över på Nordier

Bolaget fortsätter att satsa och förnya. ”Jag känner mig hedrad”.

Tillbaka till förstasidan