Den kinesiska vågen av fastighetspengar in över den svenska marknaden låter vänta på sig. Men nu har det första större köpet ägt rum. Det är Areim/Blackstone som säljer nio fastigheter om totalt 200.000 kvm till kinesiska jätten CIC. Duon behåller dock en stor fastighet i Stockholmsområdet.
Den 2 juni förvärvade den kinesiska jätten China Investment Corporation, CIC, hela Blackstones logistikbolag Logicor för 12,25 miljarder euro. I förvärvet ingick bland annat några fastigheter i Sverige som samägts av Blackstone och Areim. Det är det första större kinesiska fastighetsköpet i Sverige.
Tillträde ägde rum för några dagar sedan, 29 november. Fastighetsvärlden kan berätta att det rör sig om nio svenska postterminaler om totalt nästan 200.000 kvm lokaler som nu byter ägare.
Enligt Fastighetsvärldens bedömning motsvarar det sannolikt ett fastighetsvärde strax över 2 miljarder kronor.
CIC är Kinas statliga investeringsfond och etablerades 2007. Den anses vara världens tredje största statliga investeringsfond efter norska Oljefonden (som i Sverige deläger tre logistikfastigheter) och ADIA från Förenade Arabemiraten (som äger stor del av Sturekvarteret i Stockholm). CIC förvaltar tillgångar värda cirka 7 biljoner kronor.
Cushman & Wakefield och KPMG har varit rådgivare till CIC i affären.
De fastigheter i Sverige som CIC köper, enligt uppgift till Fastighetsvärlden, är:
- Vasslan 3 i Årsta, Stockholm (54.000 kvm)
- Kläppen 4, Malmö (44.000 kvm)
- Vevaxel 6, Malmö (19.500 kvm)
- Magasinet 8, Alvesta (8.500 kvm)
- Skönsmon 2:2 i Sundsvall (9.000 kvm)
- Gåvan 6 i Linköping (20.000 kvm)
- Barnarps-Kråkebo 1:42, Jönköping (17.000 kvm)
- Butängen 2:2 i Norrköping (14.000 kvm)
- Härföraren 1, Nykvarn (7.000 kvm)
Blackstone/Areim har kvar tre av de tolv samägda postterminalerna. Man har valt att behålla den jättelika före detta postterminalen i Tomteboda, Solna, den stora terminalen i Gullbergsvass i Göteborg och fastigheten Sågen 4 i Västerås.
Blackstone och Areim förvärvade fastigheterna från Obligo (fd Acta) sommaren 2015. I jätteaffären då ingick bland annat svenska fastigheter för totalt 9,5 miljarder, enligt FV:s bedömning. Merparten har sedan dess snabbt har avyttrats i en handfull affärer.