Keops i miljardaffär med Kungsleden

En av de största affärerna någonsin i Sverige. Fastighetsvärlden Idag kan avslöja att det är danska Keops som planerar att göra ett stort förvärv i Sverige när bolaget förhandlar om att öka sitt svenska innehav med 40 procent. Keops bekräftade i morse Fastighetsvärldens nyhet genom att skicka ut ett pressmeddelande om att bolaget förhandlar om köp av 150 svenska fastigheter. Affären är på totalt nästan sju miljarder. Om affären mellan Kungsleden och Keops fullföljs blir det den största fastighetsaffären i Sverige någonsin, exklusive uppköp av börsföretag.

Det var i mitten av april som Kungsleden gick ut med informationen att bolaget tecknat en avsiktsförklaring avseende försäljning av fastigheter för cirka 4,3 miljarder kronor.
Beståndet är ett tvärsnitt av bolagets innehav, kommersiella fastigheter spridda över hela landet, främst kontor. Drygt en månad senare meddelade bolaget att den aktuella affären skulle bli ännu större genom att lägga till kommersiella fastigheter för 2,2 miljarder.
Totalt omfattar förhandlingarna fastigheter för 6,5 miljarder och försäljningen ger Kungsleden en sammanlagd reavinst om 1 250 miljoner. Newsec är rådgivare till Kungsleden.
Enligt pressmeddelandet ska Kungsleden förvärva publika fastigheter för cirka 300 miljoner kronor från köparen. Affären är ett led i Kungsledens fortsatta satsning på äldreboenden. En nisch som nu ska vidgas ytterligare, berättade bolagets vice VD Johan Risberg för Fastighetsvärlden Idag i samband med avsiktsförklaringen.
– Vi har sedan en tid granskat marknaderna för äldreboende i övriga Norden samt Tyskland och Holland. Vi kan tänka oss förvärv där, sade Risberg vars bolag granskat demografin för ett flertal länder över hela Europa.
Kungsleden äger i dag äldreboendefastigheter i Sverige för fem–sex miljarder kronor. Den summan gör bolaget till en europeisk storspelare inom segmentet.
Inför den eventuella affären med Keops äger Kungsleden fastigheter till ett bokfört värde om 21,5 miljarder kronor. Vid årsskiftet ägde bolaget fastigheter för 26 miljarder och har om affären går igenom minskat innehavet med 40 procent på ett halvår. Nya bantade Kungsleden kommer alltså att bestå av en tredjedel vård- och äldreboenden.
Keops har sedan i april 2004 förvärvat fastigheter för 16,3 miljarder kronor i Sverige (och nyligen sålt bostäder för en miljard).

Fler Nyheter från förstasidan

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Uppdelningen av Serneke har påbörjats

25 anställda varslas. Så blir de två organisationerna.

Stena gör stort köp från Rikshem

Affären omfattar 438 lägenheter. Läs FV:s bedömning av priset.

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Tillbaka till förstasidan