Keops i miljardaffär med Kungsleden

En av de största affärerna någonsin i Sverige. Fastighetsvärlden Idag kan avslöja att det är danska Keops som planerar att göra ett stort förvärv i Sverige när bolaget förhandlar om att öka sitt svenska innehav med 40 procent. Keops bekräftade i morse Fastighetsvärldens nyhet genom att skicka ut ett pressmeddelande om att bolaget förhandlar om köp av 150 svenska fastigheter. Affären är på totalt nästan sju miljarder. Om affären mellan Kungsleden och Keops fullföljs blir det den största fastighetsaffären i Sverige någonsin, exklusive uppköp av börsföretag.

Det var i mitten av april som Kungsleden gick ut med informationen att bolaget tecknat en avsiktsförklaring avseende försäljning av fastigheter för cirka 4,3 miljarder kronor.
Beståndet är ett tvärsnitt av bolagets innehav, kommersiella fastigheter spridda över hela landet, främst kontor. Drygt en månad senare meddelade bolaget att den aktuella affären skulle bli ännu större genom att lägga till kommersiella fastigheter för 2,2 miljarder.
Totalt omfattar förhandlingarna fastigheter för 6,5 miljarder och försäljningen ger Kungsleden en sammanlagd reavinst om 1 250 miljoner. Newsec är rådgivare till Kungsleden.
Enligt pressmeddelandet ska Kungsleden förvärva publika fastigheter för cirka 300 miljoner kronor från köparen. Affären är ett led i Kungsledens fortsatta satsning på äldreboenden. En nisch som nu ska vidgas ytterligare, berättade bolagets vice VD Johan Risberg för Fastighetsvärlden Idag i samband med avsiktsförklaringen.
– Vi har sedan en tid granskat marknaderna för äldreboende i övriga Norden samt Tyskland och Holland. Vi kan tänka oss förvärv där, sade Risberg vars bolag granskat demografin för ett flertal länder över hela Europa.
Kungsleden äger i dag äldreboendefastigheter i Sverige för fem–sex miljarder kronor. Den summan gör bolaget till en europeisk storspelare inom segmentet.
Inför den eventuella affären med Keops äger Kungsleden fastigheter till ett bokfört värde om 21,5 miljarder kronor. Vid årsskiftet ägde bolaget fastigheter för 26 miljarder och har om affären går igenom minskat innehavet med 40 procent på ett halvår. Nya bantade Kungsleden kommer alltså att bestå av en tredjedel vård- och äldreboenden.
Keops har sedan i april 2004 förvärvat fastigheter för 16,3 miljarder kronor i Sverige (och nyligen sålt bostäder för en miljard).

Fler Nyheter från förstasidan

Bonnier gör ännu ett köp på ny marknad

23.000 kvm ingår. Fastighetsvärdet uppgår till cirka 710 miljoner kronor.

Ska sälja allmännytta för en miljard – två paket aktuella

Det här ingår i första paketet försäljningar.

Almedalsveckan ställs in

Besked från Region Gotland och huvudarrangörerna.

Grönt ljus för Sagax största satsning någonsin

Kan bygga 55.000 kvm vid ett nytt supernav. Se bilder.

Känd aktieanalytiker till JLL

”Han är en topprankad analytiker som fått många fina utmärkelser”.

SBB säljer för halv miljard

Bostadsfastigheter i tre kommuner ingår i affären.

Satsar på stor startup-hub om 15.000 kvm mitt i city

FV avslöjar. Siktar på att bli Stockholms största hub för startups.

Lundbergs köper udda hus från 1750-talet – omvänt rekord

Öppnar lilla plånboken. Motiverar förvärvet – som inte precis  tillhör Lundbergs allra största.

Uppgift: Tellus towers kan sänkas

”Flygets intresse väger tungt”.

Hon blir ny transaktionschef vid Castellum

Får stort ansvar vid 95-miljardersbolaget.

Colliers värvar från Nordier

Blir ny head of capital markets Stockholm.

Heimstaden köper för 4 mdr

Gör ytterligare ett riktigt stort förvärv.

Hoppar av jätteaffären – första stora motgången för Batljan

Corona stoppar affär om 8 miljarder – men intresset kvarstår. Läs flera kommentarer.

Topplista

Största affärerna 2020

FV har här sammanställt de hittills största fastighetstransaktionerna under 2020. Vi berättar även vilka rådgivare som varit inblandade.

Tillbaka till förstasidan