Keops i miljardaffär med Kungsleden

En av de största affärerna någonsin i Sverige. Fastighetsvärlden Idag kan avslöja att det är danska Keops som planerar att göra ett stort förvärv i Sverige när bolaget förhandlar om att öka sitt svenska innehav med 40 procent. Keops bekräftade i morse Fastighetsvärldens nyhet genom att skicka ut ett pressmeddelande om att bolaget förhandlar om köp av 150 svenska fastigheter. Affären är på totalt nästan sju miljarder. Om affären mellan Kungsleden och Keops fullföljs blir det den största fastighetsaffären i Sverige någonsin, exklusive uppköp av börsföretag.
Annons

Det var i mitten av april som Kungsleden gick ut med informationen att bolaget tecknat en avsiktsförklaring avseende försäljning av fastigheter för cirka 4,3 miljarder kronor.
Beståndet är ett tvärsnitt av bolagets innehav, kommersiella fastigheter spridda över hela landet, främst kontor. Drygt en månad senare meddelade bolaget att den aktuella affären skulle bli ännu större genom att lägga till kommersiella fastigheter för 2,2 miljarder.
Totalt omfattar förhandlingarna fastigheter för 6,5 miljarder och försäljningen ger Kungsleden en sammanlagd reavinst om 1 250 miljoner. Newsec är rådgivare till Kungsleden.
Enligt pressmeddelandet ska Kungsleden förvärva publika fastigheter för cirka 300 miljoner kronor från köparen. Affären är ett led i Kungsledens fortsatta satsning på äldreboenden. En nisch som nu ska vidgas ytterligare, berättade bolagets vice VD Johan Risberg för Fastighetsvärlden Idag i samband med avsiktsförklaringen.
– Vi har sedan en tid granskat marknaderna för äldreboende i övriga Norden samt Tyskland och Holland. Vi kan tänka oss förvärv där, sade Risberg vars bolag granskat demografin för ett flertal länder över hela Europa.
Kungsleden äger i dag äldreboendefastigheter i Sverige för fem–sex miljarder kronor. Den summan gör bolaget till en europeisk storspelare inom segmentet.
Inför den eventuella affären med Keops äger Kungsleden fastigheter till ett bokfört värde om 21,5 miljarder kronor. Vid årsskiftet ägde bolaget fastigheter för 26 miljarder och har om affären går igenom minskat innehavet med 40 procent på ett halvår. Nya bantade Kungsleden kommer alltså att bestå av en tredjedel vård- och äldreboenden.
Keops har sedan i april 2004 förvärvat fastigheter för 16,3 miljarder kronor i Sverige (och nyligen sålt bostäder för en miljard).

Fler Nyheter från förstasidan

Mest lästa på sajten – minns du de stora nyheterna

Ett händelserikt första halvår inom fastighetsbranschen. FV listar de 24 mest lästa artiklarna.

NCC och Liseberg i avtal för återuppbyggnad

Nytt datum för öppning av Oceana. Läs om planerna.

Corem tillförs miljard

Beslut om en riktad nyemission.

Lyssna på fastighetspoddar i hängmattan

FV tipsar om några olika intressanta poddar.

Grönt ljus för Stordalens nya hotell

Nytt hotell längs ostkusten.

Oscars framtida klenod försatt i konkurs

Inköptes med stora projektplaner. Strax utanför tullarna i Stockholm.

NCC kopierar Skanska – helt ofrivilligt

Investerat nästan 10 miljarder. FV berättar om läget för de olika kontorsprojekten.

Castellums vd: ”Vi känner en spirande optimism”

Positiv nettouthyrning och ett driftsöverskott som ökar med 5,2 procent.

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Tillbaka till förstasidan