Johan Karlström om Davos: ”Gäller att fånga trenderna”
Skanskas VD på det internationella toppmötet. Världens mäktigaste är på plats i Davos för det årliga World Economic Forum. Närvarande är bland annat flera ledande svenska företagsledare och politiker.
– Jag är här för att känna av trender och lyssna till intressanta diskussioner, med mål att plocka ned några intressanta saker att ta med mig hem, säger Skanskas koncernchef Johan Karlström till Fastighetsvärlden.
Han har varit på World Economic Forum i sex-sju år, varje år sedan han blev koncernchef. Med sig har han Peter Wallin, CFO vid Skanska.
– Det var här, för ungefär fem år sedan, som de gröna frågorna diskuterades intensivt och stod högst upp på agendan. Vi tog med oss frågan hem och det har blivit väldigt lyckat för vår del, säger Karlström.
Från fyradagarsmötet i år har han hittills plockat upp två ämnen: De ökade klassklyftorna och den ökade oron i omvärlden.
– Det är inte bara klassklyftorna mellan rika och fattiga som ökar som helhet i världen. Vi ser samma tendens inom flera länder, inte minst i USA och exempelvis Detroit. Det är en stor utmaning för världens ledare. Vi måste funderna över vad vi kan göra, inte bara se problemen utan även kraften som finns hos alla människor. Det påverkar hela samhället och vi måste se hur vi kan applicera dessa frågor på det svenska samhället. Vad kan Skanska göra? Vad kan vi bidra med i frågor som långtidsarbetslöshet, ungdomsarbetslöshet och integration?
När Fastighetsvärlden talade med Karlström under torsdagen hade han under årets ”toppmöte” bland annat lyssnat till Ukrainas president Petro Porosjenko.
– Det var ett oerhört känsloladdat tal och han visade ett flertal bilder. Jag har svårt att se hur konflikten ska få en lösning. Ukraina är nära och i Europa, och strax bortom den europeiska gränsen har vi kriget i Syrien. Det är illavarslande. Det har talats en hel del om terrorism under årets möte
Karlström har under besöket i Schweiz även lyssnat till den tyska förbundskanslern Angela Merkel och Kinas premiärminister Li Keqiang.
– Det är väldigt mycket som pågår parallellt, så det är svårt att hinna med allt man skulle vilja.
– Under fredagen planerar jag att lyssna till Francois Hollande (fransk president) och John Kerry (amerikansk utrikesminister), säger Karlström som lämnar Davos under lördagen.
Ungefär 2500 deltagare från världens absoluta maktskift deltar på World Economic Forum.
– Det är lite kaosartat men samtidigt väldigt välarrangerat och med en oerhört hög säkerhetsnivå. Det är en utmärkt plats för att nätverka och för att föra diskussioner liksom förstås för att fånga upp trender.
Angående klassklyftor och utanförskap konstaterar Johan Karlström att Skanska sannolikt har mycket att bidra med framöver, men att bolaget redan idag är aktiva inom fler projekt som arbetsgivare.
– I Storbritannien utbildar vi personer som ska mucka från fängelser. De får anställning i projekt och flera har senare fått fast anställning. Det handlar om oerhört duktiga och lojala medarbetare där vi har varit med att bidra till att de kan vända sitt liv. Risken för återfall är endast 7 procent för denna grupp som fått motsvarande utbildning jämfört med 80 procent för gruppen som direkt återvänder till utanförskap. De har fått en helt ny livstillvaro.
I Sverige är Skanska i miljonprogramsområdet Vivalla i Örebro involverat i ett projekt där ett 80-tal av de boende får arbetslivspraktik.
– Det är många som har kommit till Sverige under de senaste åren och för flertalet rör det sig om det första jobbet här, säger Johan Karlström.
Han konstaterar att Skanska i högsta grad är med och bygger det ”fysiska samhället” och därmed kan bidra på många sätt för att lösa problematiska frågor. Något som är bra både för bolaget, aktieägarna och samhället.
– Det är en win-win-situation, säger Karlström.
Fastighetsvärlden Idag 2015-01-23












