Ola Serneke. Montage: FV

Karlatornet blir högsta bostadsskrapan i hela EU

Karlatornet passerar Turning Torso om en vecka och blir då Sveriges högsta byggnad, Fastighetsvärlden kan även berätta att Sernekes Karlatornet kommer att vara den högsta bostadsskrapan i hela EU när projektet når sin fulla höjd runt årsskiftet.

Karlatornet är sedan i början av maj Göteborgs högsta byggnad – och stadens nya stolthet och landmärke kommer att erövra allt fler titlar i takt med att det färdigställs.

Tornet är i nuläget 189,6 meter högt. När det sedan, i början av nästa vecka, gjuts ytterligare ett våningsplan nås höjden 193 meter.

Det kan jämföras med Turning Torsos 190,4 meter (med översta boendevåningen på 179 meter).

190,4 meter höga Turning Torso.

Strax efter årsskiftet beräknar Serneke att Karlatornet kommer att nå sin fulla höjd om 246 meter. Och när det gäller Karlatornets så är den högsta höjden även detsamma som högsta bostadshöjd. Det finns ingen spira, teknikutrymme eller ihållig påbyggnad som ibland kan ge en”fejkad” höjdsiffra.

Enligt Fastighetsvärldens kartläggning blir Sernekes Karlatornet den högsta bostadsskrapan i hela EU när den står klar – det eftersom de högsta bostadshusen i Europa finns utanför EU, i London, Istanbul och Moskva.

Det byggs fortfarande en stor mängd skrapor, men många har ”luft” högst upp. I Polen har till exempel kontorsskrapan Varso Tower i Warszawa en spira på 80 meter i toppen för att kunna redovisa en topphöjd på 310 meter. Samma sak är det med Burj Khalifa, världens högsta byggnad, som officiellt är 828 meter hög men endast 605 meter om spiran exkluderas. Likadant är det med The Shard i London som mäter 310 meter, men där 244 meter är det högsta vanliga våningsplanet.

Alltså kommer den som bor högst upp i Sernekes Karlatornet befinna sig på samma höjd som på observatorieplattformen i The Shard. För på Karlatornet finns ingen ”luftpåbyggnad” alls.

Neva Tower 2 i Moskva är Europas högsta bostadshus. Det ligger i Moscow city, en bit utanför centrum, där det finns flera höga byggnader, främst kontorshus.

Högsta bostadshuset i Europa är Neva Tower 2 i Moskva som är 345 meter högt, fördelat över 79 våningar. Det höghuset stod klart 2020. I Moscow City, det finansiella centret av den ryska huvudstaden finns även projektet The One Tower som är tänkt att bli 440 meter högt, fördelat över 109 våningar, med endast bostadslägenheter. Det projektet har haft som mål att stå klart 2024, men är pausat sedan ett tag.

I Istanbul, på den europeiska sidan, finns bostadsskrapan Skyland Residence Tower om 284 meter och Sapphire som är 261 meter hög (238 meter exklusive spiran) och som stod klart 2010. I Storbritannien finns Landmark Pinnacle som färdigställdes 2020 och som är 233 meter högt. I den brittiska huvudstaden finns även det sedan 2019 stoppade projektet The Spire som är ritat för att bli 235 meter högt, fördelat över 67 våningar. Det stoppades när man upptäckte att brandskyddet inte var tillräckligt bra.

I spanska Benidorm har det 198 meter höga M-formade bostadshuset Intempo nylige färdigställt – och därmed passerat Turning torso men som om ytterligare någon vecka kommer bli passerat av det höghus som Serneke uppför på Hisingen i Göteborg.

I Polen färdigställdes för några år sedan det 192 meter höga bostadshuset Złota 44 som ligger i centrala Warszawa, vid den hyllade gallerian Złote Tarasy. (Bostadshöghuset där är dock endast den nionde högsta byggnaden i Polen!).

Utsikt från världens högsta bostadsskrapa, Central Park Tower på Manhattan, New York.

Världens högsta bostadshus är Central Park Tower i New York som stod klart 2020. Det är 472 meter högt och består av 98 våningar. Nästan hela höghuset är bostäder. Längst ner i byggnaden finns dock Nordstrom med en flaggskeppsbutik om fem våningar ovan jord.

Även nummer två och tre på listan över världens högsta bostadshus finns på Manhattan, båda uppförda nyligen, 2021 respektive 2015.

Plats nummer fyra innehas av Marina 101 i Dubai, Förenade Arabemiraten, på 425 meter. Bostadshus i Dubai lägger beslag även på platserna fem till nio.

Fram till år 2001 var Trump World Tower på Manhattan världens högsta bostadshus 262 meter högt. Det räcker till en 47:e plats idag.

Burj Khalifa i Dubai får de övriga skraporna att se låga ut.

När det gäller blandfastigheten Burj Khalifa finns den högsta bostadslägenheten på våning 108, motsvarande 364 meter över mark.

Sedan i december 2020 ägs Karlatornet till lika delar av Serneke och Balder. I Karlatornet kommer det att finnas totalt 611 lägenheter i olika storlekar, allt från ettor på 25 kvm till lägenheter på tre våningar om totalt nästan 400 kvm – som finns allra högst upp.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden är ännu endast en av de höga penthousevåningarna tingade, men det pågår just nu diskussioner med intressenter för samtliga.

Totalt blir det 73 våningar. På våning 69 ska ett observationsdäck byggas dit allmänheten kommer att ha tillgång.

På den totala listan över världens högsta byggnader (Burj Khalifa alltjämt högst med 828 meter) hamnar den högsta bostadskrapan på plats 15.

I dagsläget skulle Karlatornets 246 meter, när skrapan är färdigställd, räcka till en 58:e plats på listan över världens högsta bostadsskrapor.

När det gäller totallistan i Europa, oavsett kontor, bostäder eller hotell, räcker 246 meter i dagsläget till plats 26 på höjdlistan (inräknat byggnader med spiror, men ej master). Räknas endast EU blir Karlatornet sexa efter en skrapa i Warszawa, två i Frankfurt och två i Madrid. Justeras höjden för fastigheten i Warszawa (som har en 80 meter hög spira) blir Karlatornet femma.

Men som bostadsbyggnad blir Göteborgs nya stolthet den högsta inom EU.

Missa inte! Fastighetsdagen Göteborg

Den 27 april är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Göteborg. Det äger rum på Radisson Blu Scandinavia Hotel, Göteborg.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Stor jätte ännu osåld

Försäljningsplan gick inte i mål. 57.000 kvm omtyckt handel – men med minst ett stort frågetecken.

Lämnar Rikshem – blir vd för stor allmännytta

Äger cirka 10.000 bostäder.

Skiftar Selin-bolag som motpart i affär om 440 mkr

”Vi är mycket glada över att ha förvärvat denna fastighet”.

Bolagen som höjer hyrorna mest 2023

Snittet för hyreshöjningarna landar på 4,12 procent.

”Ingen ljusning i sikte under resten av 2020-talet”

Ny marknadsrapport för bostadsmarknaden.

Cibus nyemission växte

Ökades på med 130 mkr under torsdagskvällen – med rabatt om 10 procent mot börskursen. Ska lösa obligationslån.

Snabb affär nära Östermalmstorg

Från start till full betalning tog processen endast 15 dagar.

Vill sälja klassisk arena

FV berättar om fastighetsägandet runt om i landet.

Miljardaffär med köpcentrum

Två välkända handelsanläggningar byter ägare.

Köparens 7:e och 8:e köpcentrum

Proppen ur. FV summerar att 16 välkända anläggningar bytt ägare sedan 2020.

Realplay

En säsong med återbruk – och obligationer

Det senaste året har Realplay producerat ett 30-tal program, några av dem väckte extra intresse och FV listar här dessa godbitar.

JM säljer för 676 miljoner

Plötsligt en stor bostadsaffär. FV berättar om köparen.

Bostäder i clinch med stigande räntor

De ”säkra” intäkterna räcker inte för att försvara aktiekurserna.

Rik privatfamilj vill köpa – redo förvärva för miljarder

Letar efter volymer om minst 1.000 lägenheter. Berättar för FV.

Tillbaka till förstasidan