Kaosartat i Tribona – två lämnar styrelsen

Två veckor till extra bolagsstämma – ”Olycklig tajming”. Mats-Olof Ljungqvist och Malin Rylander-Leijon står inte till förfogande för val vid den extra bolagsstämman i Tribona som ska äga rum om drygt två veckor. Det framgår av ett pressmeddelande under tisdagsmorgonen.

Med anledning av den kommande extra bolagstämman den 23 oktober 2015 ska ta ställning till bland annat val av styrelse har Mats-Olof Ljungqvist och Malin Rylander-Leijon informerat styrelsen för Tribona att de inte står till förfogande för omval. De kommer följaktligen inte att kvarstå som styrelseledamöter därefter.

– Jag har tagit beslutet efter en extremt arbetsam period. För min del har det varit 3,5 intensiva år med bolaget där vi har minskat Ica-beroendet, tagit bolaget till Stockholmsbörsen och minskat skuldbördan. Bolaget nu är i bättre shape än då. Den senaste tiden har det kommit kritik från aktieägare på grund av kursutvecklingen, och det är aldrig roligt. Men den kritik som har riktats mot mig för att gå i Rutgers (Arnhult, red.s anm.) ledband känns otrevlig och helt fel. Jag har alltid agerat oberoende, säger Mats-Olof Ljungqvist till Fastighetsvärlden.

”Maktkampen” inom bolaget kommenterar Ljungqvist med följande:

– Det är aldrig bra att vara mittemellan i en maktkamp, om det nu är en maktkamp – det är ert ord. För mig har det hela tiden varit viktigt att vara oberoende, säger Ljungqvist till Fastighetsvärlden.

Fyra aktieägare i Tribona – Carve Capital AB, Nordea Fonder, Skagen Vekst Verdipapirfond och Staffan Malmer – begärde den 8 september 2015 att en extra bolagsstämma skulle sammankallas i bolaget för att dels utöka styrelsen med två ledamöter, dels öka styrelsearvodena. Den ”aktieägarminoritet” som begärde sammankallande av en extra bolagsstämma i Tribona föreslog att bolagets styrelse utökas med Anette Asklin och Mikael Nachemson.

I Tribona förekommer även tuffa diskussionen kring Corems uppköpserbjudande (läs mer här) där budkommittén i Tribonas styrelse rekommenderat, enhälligt, aktieägarna i Tribona att inte acceptera Corems offentliga uppköpserbjudande (läs mer här).

Rurger Arnhult är (via Klövern) största ägare i Tribona och han är även största ägare i Corem (där Arnhult äger cirka 35 procent).

För Fastighetsvärlden kommenterar storägaren Rutger Arnhult den uppkomna styrelsesituationen så här:

– Det är bara tråkigt och dessutom en olycklig tajming, säger Arnhult.

Angående uppköpsbudet säger Mats-Olof Ljungqvist, som även ingick i budkommittén, några veckor senare så här:

– Det hade varit bättre med ett rent kontaktbud, eller i kombination med stamaktier. Det hade dessutom varit enklare för aktieägarna att ta ställning till. Preferensaktierna har inte heller utvecklats så väl sedan dess, säger Ljungqvist.

När Fastighetsvärlden frågar Rutger Arnhult om det kan komma ett nytt bud på Tribona svarar han:

– Jag har ingen kommentar på det. Just nu är vi i en tyst period.

Den extra bolagsstämmans (läs mer här) äga rum den 23 oktober 2015 kl. 10.00 i MAQS lokaler på Mäster Samuelsgatan 20.

21 september meddelade Tribona att valberedningen inför årsstämman 2016 i Tribona AB kommer, precis som inför årets årsstämma, att bestå av Jakob Mörndal som representant för Klövern AB, Jesper Bonnivier som representant för Länsförsäkringar Fondförvaltning AB och Anna Jakobson som representant för Nordea Funds, utöver styrelseordförande Mats-Olof Ljungquist.

Tribona är ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag med renodlad inriktning på lager- och logistikfastigheter. Fastighetsbeståndet består av moderna och strategiskt belägna logistikfastigheter, 35 i Sverige och en i Danmark med en uthyrningsbar yta på cirka 704.000 kvadratmeter.

Fastighetsvärlden Idag 2015-10-06

Fler Nyheter från förstasidan

”Är som ett hajstim”

Ilija Batljan: ”När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.”

Besvikelsen över satsningen i New York

Vakanser på 93 respektive 60 procent i kontorsprojekt på Manhattan. FV går igenom läget.

Överväger försäljningar

Äger över 500.000 bostäder. Öppnar för att sälja för över 100 miljarder kronor till delägare. Per Ekelund berättar för FV.

CLS säljer för en halv miljard

Läs om ägarbilden i det ”svenska” bolaget.

Nej till fyra nya IES-skolor – bolag drabbas

Fv berättar vilka fyra fastighetsbolag som drabbas av beslutet.

SBB sålt allt i Stenhus

SBB har avyttrat sitt aktieinnehav i noterade Stenhus Fastigheter.

Storbolag faller tungt

Tufft för flera av de allra största fastighetsbolagen på börsen under tisdagen.

Domstol fäller Skanskas nya hotell

Tvingas börja om på ruta ett.

Akelius har miljardköpt – för 4,04 procent

Bolagets belåningsgrad är 9 procent.

Topplista

Lista: Största uthyrningarna av kontor 2022

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2022, inklusive rådgivare till partnerna.

Jacob Karlssons känga till aktieanalytiker

K-Fastigheters vd om framtiden och bolagets mål.

Titania säljer ”hemligt” lyxprojekt i Kalifornien

Vd:n ”Det har varit otroligt kul och lärorikt att göra projektet men det är inget vi kommer att göra om”.

Elias Georgiadis, vd vid Stenhus Fastigheter.

Stenhus har sikte på ytterligare uppköp

Efter att ha tuggat i sig flera noterade bolag har Stenhus nu funnit ytterligare ett bolag som man går in tungt i, kanske för ett kommande uppköp.

Aktien som drabbade SBB:s resultat stenhårt

Det har pratats en hel del om värdet på JM-posten hos SBB. Men det var ett annat innehav som påverkade halvårsresultatet negativt med över en miljard.

Tillbaka till förstasidan