Mall of Scandinavia klockan 21.30 på torsdagskvällen.

Kaosartad öppning när 60.000 besökte hyllat MoS

Långa köer och folk svimmade. Intresset för att besöka gallerian i Solna, som öppnade klockan 20 på torsdagskvällen, var som väntat mycket stort.

Trots att Unibail-Rodamco hade hyrt in en bra bit över hundra vakter och värdar uppstod visst tumult när 10 000-tals besökare ville in i köpcentret som invigningsdagen hade öppet till midnatt. Bilköerna ringlade sig långa längs både E4 och Frösundaleden.

Redan en halvtimme efter öppning var den stora gallerian full och vakter tvingades stoppa nya besökare vid dörren. Inne i Mall of Scandinavia myllrade det av nyfikna besökare, som utnyttjade öppningerbjudanden eller bara strosade runt, så gott det gick i trängseln. Vid klockan 22.00 tvingades man berätta för alla tusentals som stod i kö att ingen mer kommer att få komma in under kvällen.

Lars-Åke Tollemark, VD vid Unibail-Rodamco Norden, berättar för Fastighetsvärlden, att man bedömer att totalt 50.000–60.000 kunder besökte Mall of Scandinavia under de två timmar som dörrarna var öppna.

– Öppningen var en gigantisk succé, det var helt fantastiskt. Men det är förstås ett missöde att alla som ville komma in, varav många köat länge, inte kunde komma in. Vi har via sociala medier försökt nå ut för att berätta vad som hände, säger Tollemark till Fastighetsvärlden.

Enligt brandsäkerhetsreglerna får endast 21.500 befinna sig inne i Mall of Scandinavia samtidigt.

– Det var helt enkelt får dålig rotation inne i centret. De kunder som var inne lämnade inte.

Unibail-Rodamco är Europas största börsnoterade bolag med fokus på köpcentrum och har stor vana vid invigningar och har en grupp anställda inom koncernen som endast jobbar med öppningar. För några veckor sedan invigde bolaget till exempel en stor anläggning i Nice.

– Vid våra öppningar brukar det komma mycket folk, oftast 15.000 till 35.000 besökare. Vi var väl förberedda med en blåljusgrupp som arbetat ett tag, polisbefäl fanns på plats liksom ambulans och räddningstjänst, berättar Lars-Åke Tollemark för Fastighetsvärlden.

För en del blev den stora folkanhopningen för mycket. ”Flera grät, några svimmade och många köade i flera timmar utan att komma in”, skrev Aftonbladet vid midnatt och hänvisade till vittnesuppgifter.

Vid 21-tiden gick ett automatiskt brandlarm. Det visade sig dock snabbt vara falskt.

– Det uppstod en viss nervositet. Men med räddningstjänsten på plats så kunde man snabbt konstatera att det var ett felaktigt larm.

En betydande majoritet av dem som Fastighetsvärlden talade med under torsdagen var imponerade över Unibail-Rodamcos 6-miljardersinvestering. Mall of Scandinavia hyllas som luftigt, enkelt att hitta, snyggt designat och många butiker med snygga fasader.

Samtidigt fanns det de som var kritiska till arrangemanget under premiärkvällen. Några biobesökare hade bokat biljetter långt i förväg för att kunna gå på öppningskvällen. Men eftersom gallerian var full fick de inte komma in och missade filmen.

Enligt Lars-Åke Tollemark ”såldes det massor av varor” i butikerna under öppningskvällen.

– Jag har under morgonen fått riktigt mycket mejl och sms av handlare som är mycket nöjda. Många tvingades fylla på med varor under kvällen och några åkte in till city för att hämta mer. Nu under fredagsförmiddagen pågår det påfyllning i många butiker. Och vid 11.15 var det fullt på alla restauranger, sade Tollemark till Fastighetsvärlden vid lunchtid under fredagen.

Se Fastighetsvärldens korta video inifrån Mall of Scandinavia, inför öppningen, här. Filmen, som är drygt en minut lång, har mött stor uppskattning. Perfekt för alla nyfikna!

Fastighetsvärlden Idag 2015-11-13

Gallerian var fullproppad med nyfikna besökare.
Gallerian var fullproppad med nyfikna besökare.

Fler Nyheter från förstasidan

Så blir Corems nya mitt i Stockholm

Projektet, efter det överraskande köpet, är snart i mål.

Grand blir större

Expanderar efter uppgörelse med Handelsbanken.

FV Quiz

FV-Quiz: Vad kan du om Gamla stan?

Vad kan du om den lilla och exklusiva stadsdelen?

Colliers är i mål med förvärvet av Pangea

Arvius: ”Styrkan i sammanslagningen är enorm”.

Panattoni: ”Vi ska bygga 250.000 kvm varje år”

Fredrik Jagersjö Rosell: ”Det har ingen gjort tidigare”.

Hans Eliasson: ”Det vänder om ett år”

En handfull experter om framtiden. ”Onödiga bolag”  ”Kommer haverera”  ”Inget blodbad”  ”Wash out”.

Blixtaffär bäddade för större avyttring för SBB

Brookfield vill öka i Sverige. Den kanadensiska jätten berättar mer för FV.

Storbank: ”Vi har ingen röd lista”

Flera varningar.

Tar över Hernö Gins hotell

Stordalen: ”Det här blir ett unikt hotell på en fantastisk plats”.

Nykomlingar på börsen i affär med varandra

Sex fastigheter för drygt 400 miljoner kronor byter ägare.

Säljer skrapan Sthlm 01

Priset motsvarar 87.000 kr/kvm.

Misslyckat aktiebyte hos Oscar Properties

Starkt negativ kursutveckling omöjliggjorde planen.

Klart: SBB i mål med affär om 22 mdr – årets största

Ny köpare steg in i affären. Läs om vad som ingår. Oklart kring rabatt eller premium.

”Vi måste göra mycket bättre än hittills”

Tidigare toppolitiker som nu har tung roll inom fastighetsbranschen.

Tillbaka till förstasidan